Wat u moet weten over de elektrische fiets

De elektrische fiets wint aan populariteit. In 2016 werden er in België ongeveer 200.000 exemplaren verkocht. Ze vormen een verleidelijk alternatief om het Belgische landschap te verkennen. Bovendien doet u aan sport zonder dat u echt moe wordt of zich in het zweet werkt. Klinkt goed, toch? En al is de prijs voor een elektrische fiets dan misschien wat hoger, dit vervoersmiddel biedt een oplossing voor de verkeersproblematiek en is goed voor het milieu.

Bent u van plan om binnenkort over te schakelen van een gewone naar een elektrische fiets? Bekijk dan zeker even deze tips!

Nuttige weetjes over de elektrische fiets
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten elektrische fietsen bestaan. Het lijkt misschien gek, maar in tegenstelling tot gewone fietsen, gelden er voor elektrische fietsen specifieke regels. U leest ze in dit overzicht van de FOD Mobiliteit en Transport:

 • Elektrische fiets 
  • Vermogen : 250 W of minder
  • Snelheidsbeperking : max. 25 km/u
  • Aandrijfkracht van het hulpsysteem : enkel trapondersteuning
  • Geen minimumleeftijd, geen verplichting om een helm te dragen
  • Geen rijbewijs, geen inschrijvingsbewijs of certificaat van overeenstemming nodig
 • Gemotoriseerde fiets 
  • Vermogen : 1000 W of minder
  • Snelheidsbeperking : max. 25 km/u
  • Aandrijfkracht van het hulpsysteem : hoofddoel is trapondersteuning
  • Minimumleeftijd is 16 jaar, geen verplichting om een helm te dragen
  • Geen rijbewijs en geen inschrijvingsbewijs nodig
  • Certificaat van overeenstemming verplicht
 • Bromfietsklasse speed pedelec
  • Vermogen : 4000 W of minder
  • Snelheidsbeperking : max. 45 km/u
  • Aandrijfkracht van het hulpsysteem : hoofddoel is trapondersteuning
  • Minimumleeftijd is 16 jaar, verplichting om een fietshelm of bromfietshelm te dragen
  • Rijbewijs AM of B verplicht. Inschrijvingsbewijs voor speed pedelec is verplicht.
  • Certificaat van overeenstemming verplicht

U weet allicht dat elektrische fietsen werken met trapondersteuning. Deze techniek leggen we graag even uit. U trapt op de pedalen van de fiets en enkel door deze beweging, drijft u de motor aan. Het lijkt wel alsof u altijd met de wind in de rug aan het fietsen bent. Zalig!

Een elektrische fiets kan u thuis makkelijk opladen.
Image(s) licensed by Ingram Image

Bent u verzekerd tegen diefstal, schade en pech onderweg?

Een BA-verzekering vergoedt alleen schade aan anderen. Hebt u zelf schade? Dan draait u daar zelf voor op. Daarom is het slim om uw (dure) nieuwe elektrische fiets, koersfiets of stadsfiets te verzekeren tegen diefstal, materiële schade, voor lichamelijk letsel van de bestuurder en passagiers en voor pechverhelping.  Dit soort verzekeringen is tegenwoordig zeer betaalbaar. Ethias heeft een uitgebreide verzekering voor fietsers die u bovendien zélf samenstelt. U hebt in totaal de keuze uit vier waarborgen en u stelt zelf uw verzekeringspakket samen. Zo bepaalt u dus ook de prijs. Alle voordelen van deze nieuwe formule leggen we uit in dit artikel.

Een verzekering als u schade veroorzaakt met uw elektrische fiets?

Wettelijk gezien beweegt een elektrische fiets (of een fiets met elektrische ondersteuning) pas als u zelf meetrapt. De motor mag de fiets niet alleen in beweging houden. Het is niet verplicht, maar voor dit type fiets is het toch aangeraden om een Familiale verzekering bij Ethias te nemen. Zo bent u altijd gerust als u met de fiets schade veroorzaakt aan een andere persoon of zijn bezittingen. Dan betaalt de Familiale.

Hebt u een gemotoriseerde fiets? Kijk dan even na of de motor in staat is om de fiets autonoom in beweging te brengen of dat u daarvoor zelf moet trappen. Kan de fiets vertrekken zonder dat u trapt? Dan is een BA-bromfietsverzekering verplicht. Bij Ethias is het niet nodig om hiervoor een extra contract te onderschrijven: deze dekking is automatisch inbegrepen in de Familiale verzekering.

Voor een speed pedelec zijn de verzekeringsregels iets ingewikkelder. Een BA-bromfietsverzekering is verplicht als de motor de speed pedelec in beweging kan brengen en deze autonoom voortbeweegt. Een speed pedelec waarbij u moet meetrappen om de fiets in beweging te krijgen, die zit in uw Familiale verzekering.

De Familiale verzekering van Ethias dekt bovendien ook (al dan niet elektrische) fietsen en voortbewegingstoestellen. Denk aan segways, hoverboards en elektrische steps die max. 45 km/u mogen.

 

Kan ik subsidies krijgen voor mijn elektrische fiets?

Voor wie in Brussel woont hebben we alvast goed nieuws! Zo maakt de stad het héél interessant om uw wagen in te ruilen voor een elektrische fiets. Dankzij het project Brussel’Air krijgt u, bij het inleveren van uw nummerplaat, een mooie premie om een (elektrische) fiets aan te kopen. Kijk wel even de voorwaarden na. Dat doet u via http://www.brusselair-premie.be/homepage.php.

Kijk goed na of u voor uw elektrische fiets op subsidies kan rekenen.
Image(s) licensed by Ingram Image

Hebt u ooit al gehoord van Bike to Work? Deze organisatie ondersteunt mensen die het traject tussen hun woning en werk afleggen met de fiets. Uw werkgever betaalt u tot  € 0,23/km terug als u kiest om de volledige route (of een deel ervan) te fietsen. Even snel rekenen: stel dat u 20 km per dag fietst tussen uw woning en uw werk, dan zou u dat op een jaar tijd bijna € 1000 besparen. En zo hebt u uw elektrische fiets al bijna helemaal terugbetaald. Slim!

Gouden tip: probeer de fiets eerst uit
Nog wat onzeker over de aankoop van een elektrische fiets?  Ga langs in verschillende winkels en vraag of u de fiets enkele uren mag uitproberen. Bij de meeste fietsenwinkels kan dit zelfs gratis. Test u de fiets toch liever wat langer? Vzw Pro Velo geeft u de kans om gedurende 4 maanden met een elektrische fiets rond te rijden en dit vanaf € 80/maand. Zo weet u of een elektrische fiets wel echt iets voor u is.

Hop, iedereen in het zadel!

Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.