Hoe krijgt u de kosten van uw gestolen fiets terug?

Hoe krijgt u de kosten van uw gestolen fiets terug?
Image(s) licensed by Ingram Image

Zoals elke donderdagavond laat u uw fiets achter in de fietsenparking bij het zwembad. Aquagym: here I come! Een uurtje later merkt u dat uw favoriete elektrische tweewieler verdwenen is. Zomaar meegenomen door een gewetenloze boef! Wat nu? We vertellen u, stap per stap, wat u moet doen.

Wat een pech! U was er zo van overtuigd dat het slot de dieven wel zou afschrikken, maar nu ligt uw geweldig antidiefstalslot aan de voet van de fietspaal. Blijkbaar is een dief er toch in geslaagd om het slot los te krijgen. Hoe dan ook, blijven tobben heeft geen zin. Wat u nu eerst moet doen? Als de bliksem naar het politiebureau om een verklaring van diefstal te gaan afleggen. Dit moet altijd gebeuren voor u naar uw verzekeraar belt om een schadeclaim in te dienen.

Stap 1: ga de diefstal aangeven bij de politie
Het eerste wat u moet doen is een aangifte van diefstal indienen. Dat doet u in een politiebureau, of nog eenvoudiger: online via Police on Web. Stel dit niet uit, de aangifte moet namelijk binnen de 24 uur ingediend zijn. Geef duidelijk aan waar uw fiets gestolen is en neem een foto van de plaats van het misdrijf. Vergeet ook zeker niet om het geforceerde slot te fotograferen. Al deze dingen kan u later bij uw dossier voegen als bewijsmateriaal. De politie gaat zeker vragen naar het serienummer en de kenmerken van de fiets. Denk aan het model, het type, de kleur, welke accessoires u op uw fiets had bevestigd, … Al deze info vindt u terug op uw aankoopfactuur.
 
Hoe krijgt u de kosten van uw gestolen fiets terug?

Hebt u er trouwens al eens aan gedacht om uw rijksregisternummer in uw fiets te laten graveren? Dit nummer maakt het niet alleen makkelijker om uw fiets te identificeren, het maakt ook de herverkoop van uw tweewieler moeilijker. En dat vinden dieven natuurlijk niet zo leuk …

Voor u weer naar huis gaat, vraagt u nog een kopie van het proces-verbaal. Dat document hebt u nodig om aan uw verzekeraar te geven. Trouwens: bent u er zeker van dat uw fiets gedekt is bij diefstal? Hoog tijd om uw contract nog eens na te lezen.

Wie weet hebt u geluk ...

… en brengt de eerlijke vinder uw fiets naar een politiekantoor in de buurt. Check daarom regelmatig gevondenfietsen.be.
En misschien was uw fiets helemaal niet zo ver als u dacht? Soms staat hij slechts enkele meters verder … Het proberen waard!
Zoek uw fiets op gespecialiseerde websites.
Stap 2: breng uw verzekeraar op de hoogte

Hebt u gekozen voor de optie ‘Diefstal’ in uw Bike&More-verzekering? Dan kunt u deze diefstal aangeven bij Ethias. U hebt tot 8 dagen na de verdwijning van uw fiets om een dossier te openen bij uw verzekeringsmaatschappij. Maar vat de koe bij de horens en maak hier zo snel mogelijk werk van. Het heeft absoluut geen zin om dit uit te stellen. Bovendien staat het Customer Center Schade van Ethias altijd voor u klaar. U kan ons 24u/24, 7d/7 bereiken via 011 28 24 00.

Om een dossier te openen, hebben we volgende documenten nodig:

  • het nummer of een kopie van het pv (dit krijgt u na aangifte bij de politie)
  • de aankoopfactuur van de fiets en bijhorende accessoires
  • alle sleutels van het slot
  • de sleutel van de batterij (bij een elektrische fiets)

Uw fietsslot, is dat wel een ART-goedgekeurd slot met minimum 2 sterren?
Het slot moet aan deze voorwaarde voldoen om aanspraak te kunnen maken op een schadevergoeding. Een andere voorwaarde is dat het kader van uw fiets was bevestigd aan een vast punt, bijvoorbeeld aan een fietsenrek of een hek.

Hoe kan u concreet een schadevergoeding bekomen?
Is uw fiets 30 dagen na uw aangifte nog steeds niet terecht? Dan wordt de verdwijning beschouwd als een ‘totaalverlies’. Dat betekent dat uw verzekeraar u hiervoor een schadevergoeding moet betalen.

Op welk bedrag mag u hopen?
Alles hangt af van de leeftijd van uw fiets. Is uw fiets minder dan 1 jaar oud, dan krijgt u 100% van de verzekerde waarde terugbetaald. Vanaf de 13e maand, verliest u 1% per maand aan verzekerde waarde (met een maximum van 75 procent). Een voorbeeld? Op het moment dat uw fiets gestolen werd, was de tweewieler 18 maanden oud. U krijgt van uw verzekeraar dus 94% van de verzekerde waarde terug (100% - 6%). Is uw fiets 6 jaar of ouder? Dan ontvangt u 25% van de verzekerde waarde, zelfs als de tweewieler ouder is dan 10 jaar. Goed om te weten: u hoeft in geen enkel geval een franchise te betalen! Wilt u hier meer over lezen?
Bekijk dan pagina 10 van onze algemene voorwaarden. 

Wat als mijn fiets beschadigd is na een diefstal?
In dat geval kan u ook rekenen op de optie ‘Diefstal’ in uw Bike & More-verzekering. Is de fiets nog herstelbaar? Dan zal Ethias de herstellingskosten van de schade op zich nemen. Is de fiets technisch niet meer te herstellen of zijn de kosten van de herstelling hoger dan de waarde van de fiets op het moment van de schade? Dan wordt het dossier behandeld als een totaalverlies (zie boven voor meer info).

Vond u dit artikel nuttig?
Bedankt voor uw antwoord.