Bromfiets inschrijven? Da’s verplicht!

Bromfiets inschrijven? Da’s verplicht!
Image(s) licensed by Ingram Image
Sinds december 2018 moeten alle bromfietsen, lichte vierwielers en speed pedelecs ingeschreven zijn om op de openbare weg te mogen rijden. Bent u nog niet in orde? Dan riskeert u een boete van 116 euro! Wij lichten nog eens toe wat u precies moet doen.
Over welke voertuigen gaat het?
 • Bromfietsen en scooters: meer bepaald voertuigen met twee of drie wielen waarvan de maximumsnelheid niet hoger ligt dan 45 km/uur.
 • Lichte vierwielers: meer bepaald de trage voertuigen met vier wielen waarvan het netto gewicht niet meer is dan 350 kg, met een maximaal vermogen van 6 kW en waarvan de maximumsnelheid niet hoger ligt dan 45 km/uur.
 • Speed pedelecs: snelle elektrische fietsen waarbij de trapondersteuning werkt tot 45 km/uur. Er zijn ook voertuigen die u niet moet inschrijven. Denk aan voertuigen uitsluitend bestemd voor fysiek gehandicapten, segways, monowheels, minibikes en voertuigen met een maximumsnelheid van 6 km/uur.
Inschrijving? Dus ook kentekenplaat!
U krijg automatisch een kentekenplaat in klein formaat (10 x 12 cm) bij elke nieuwe inschrijving of wijziging van een bestaande inschrijving. Bevestig die plaat op de plaathouder achteraan uw voertuig.
Uw voertuig inschrijven? Deze stappen moet u volgen

 • Nieuw voertuig:

 • Bij de aankoop krijgt u van de verkoper een aanvraagformulier voor de inschrijving met daarop alle gegevens van het voertuig.
 • Vul dat document in, onderteken het en bezorg het aan Ethias. Ethias zal uw inschrijving dan aanvragen via de applicatie WebDIV.
 • De plaat wordt vervolgens thuis geleverd door bpost. Betalen doet u bij de aflevering van de kentekenplaat: u betaalt 30 euro contant aan de postbode.
  Oeps! De constructeur of invoerder heeft uw voertuig niet geregistreerd in de DIV-databank. Dit is wat u moet doen om uw voertuig in te schrijven:
 • Bij de aankoop krijgt u van de verkoper een aanvraagformulier voor de inschrijving, samen met een document waarin de verwerping van de gegevensoverdracht wordt bevestigd.
 • Vervolledig en onderteken het aanvraagformulier voor de inschrijving en bezorg het aan uw verzekeraar. Die kleeft er een verzekeringsvignet op.
 • Stuur deze documenten vervolgens op naar de DIV.
  U kunt ook terecht bij het DIV-loket in Brussel
   (Vooruitgangstraat 60, 1210 Brussel) of bij een lokaal bijkantoor. Let wel op want u dient vooraf een afspraak te maken.
 • De plaat wordt vervolgens bij u thuis geleverd door bpost.

• Tweedehandsvoertuig dat al door de vorige eigenaar was ingeschreven:

 • Vraag aan de verkoper het inschrijvingsbewijs van de vroegere eigenaar voor het voertuig in kwestie.
 • Vervolledig en onderteken het aanvraagformulier voor de inschrijving. Dat formulier kunt u gratis bekomen bij de verkoper (als het om een professional gaat), uw verzekeringsmaatschappij, DIV of de keuringsstations.
 • Bezorg het document aan uw verzekeraar. Die kleeft er een verzekeringsvignet op.
 • Stuur het document naar DIV samen met het vroegere inschrijvingsbewijs.
  U kunt ook terecht bij het DIV-loket in Brussel of bij een lokaal bijkantoor. Maak hiervoor wel vooraf een afspraak. U ontvangt uw plaat daarna thuis met de post.

Oeps! De vorige eigenaar heeft zijn inschrijvingsbewijs niet meer! In dat geval moet hij naar een politiekantoor gaan om er een bewijs van verlies af te halen. Dat document is dan geldig als  inschrijvingsbewijs.

• Tweedehandsvoertuig dat nooit werd ingeschreven:
Hier hangt alles af van de datum van de eerste inschrijving van het voertuig.

 • Na 10 december 2015? In dit geval moet u bij uw dossier een dedouanering voegen. Dat document wordt afgeleverd door de douane op het moment van de invoer van het voertuig in België. We raden u ook aan om het gelijkvormigheidsattest bij uw dossier te voegen.
 • Voor 10 december 2015? In dit geval is de dedouanering niet nodig, op voorwaarde dat u wel een gelijkvormigheidsattest kunt voorleggen.
 • Vervolledig en onderteken vervolgens het aanvraagformulier voor de inschrijving dat u van uw verzekeraar ontving. Hij zal er een verzekeringsvignet op kleven.
 • Stuur uw inschrijvingsaanvraag en de bijlagen naar DIV om uw plaat via de post te ontvangen. U kunt ook terecht bij het DIV-loket in Brussel of bij een lokaal bijkantoor. Maak hiervoor wel vooraf een afspraak.

Oeps! U hebt geen gelijkvormigheidsattest? In dat geval dient u een geldig homologatieattest of een duplicaat afgeleverd door de invoerder voor te leggen. Het heeft daarentegen geen zin om naar de politie te gaan. Zij zullen u geen bewijs van verlies bezorgen voor voertuigen die niet zijn ingeschreven. Opgelet: voertuigen zonder homologatieattest mogen de weg niet op!

Hoeveel kost een inschrijving?
De prijs van de kentekenplaat en het inschrijvingsbewijs bedraagt 30 euro. Dat bedrag betaalt u contant aan de postbode wanneer bpost de plaat bij u thuis aflevert, of rechtstreeks aan het loket van DIV.
Let op voor een boete!
Uw voertuig is nog niet ingeschreven? Dan riskeert u een sanctie. Volgens de wet is dit een tweedegraadsovertreding. Als de politie u tegenhoudt, krijgt u dus een boete van 116 euro. Reden te meer om alles onmiddellijk in orde te brengen.
Wist u dit al?

> Bij Ethias krijgt u 15% korting op uw BA als u een elektrische of hybride bromfiets koopt. Meer info.

> Bent u van plan om binnenkort een elektrische fiets te kopen?
Dit is wat u moet weten.

Vond u dit artikel nuttig?
Bedankt voor uw antwoord.