De annulatieverzekering van een touroperator: een goede deal … of toch niet?

Als u een vakantie boekt, dan is het verleidelijk om een annulatieverzekering te nemen via uw touroperator of reisbureau. Is dit een goede keuze? Vaak zijn mensen verrast door de beperkte dekking. Ook is er een flinke franchise die u moet betalen als u annuleert. Wij zetten een aantal dingen op een rij. Dan weet u hoe u de beste dekking krijgt voor uw annulatieverzekering.
Zijn alle reizen gedurende 365 dagen gedekt?
Annulatieverzekeringen van touroperatoren gelden maar voor één reis: die waarvoor u betaalt. Deze verzekering dekt meestal de periode tussen de datum waarop u intekent en de datum waarop u op vakantie vertrekt. Ze houdt er niet altijd rekening mee dat u uw reis moet onderbreken.
  • Touroperatoren = 1 enkele reis gedekt
  • Ethias = alle reizen gedekt gedurende 1 jaar

Zijn alle gezinsleden gedekt?
De annulatieverzekering van uw reisorganisator dekt uitsluitend de gezinsleden die mee met u op vakantie vertrekken. Terwijl de annulatieverzekering van Ethias ALLE gezinsleden dekt, zelfs als ze zonder u vertrekken. Voorbeeld: uw dochter die besluit om in september met haar vriendinnen op reis te gaan.

  • Touroperatoren = uw reisgenoten zijn gedekt
  • Ethias = alle gezinsleden zijn gedekt, zelfs als ze zonder u vertrekken

Worden alle gemaakte kosten van uw vakantie terugbetaald?
Stel: u bestelt vliegtuigtickets voor uw reis naar Griekenland. Maar één week voor u vertrekt, breekt u een been. Dan moet u de vliegtuigtickets, het hotel en de gereserveerde uitstapjes annuleren. Met een annulatieverzekering van een touroperator moet u franchise betalen als u de reservatiekosten wil recuperen. Is er geen franchise? Dan zijn er vaak wél dossierkosten. U recupereert dus nooit 100% van de gemaakte kosten.

  • Touroperator = franchise betalen als er iets onvoorziens gebeurt
  • Ethias = geen franchise, geen dossierkosten

Bij Ethias is de prijs glashelder en u weet exact waarvoor u betaalt
Neemt u een annulatieverzekering bij uw touroperator? Dan betaalt u tussen de 3 en 5% van het totaalbedrag van uw reis. Stel nu dat u met uw gezin all-in gedurende 1 week op reis vertrekt. Budget: 3000 euro. Dan moet u voor uw verzekering tussen 100 en 150 euro betalen. Voeg daar nog de dossierkosten aan toe: vaak is dat 10 euro. Dan komt u aan de prijs die u bij Ethias betaalt. Met één verschil: bij Ethias bent u het hele jaar door gedekt voor AL uw reizen. U hoeft dus niet voor elke reis apart te betalen.

  • Touroperatoren = 3 tot 5% van het totaal reisbedrag
  • Ethias = vaste prijs per jaar vanaf 109 euro voor één persoon, 139 euro voor 2 personen en 169 euro voor 3 à 6 personen, 199 euro voor gezinnen van meer dan 7 personen.

Met Ethias bent u verzekerd bij annulatie én bij onderbreking van uw vakantie
Het is zover! U bent eindelijk vertrokken. Het vliegtuig stijgt op. Binnen 3 uur landt u in Portugal. Als u er eenmaal bent, krijgt u jammer genoeg een dringend telefoontje. Uw moeder is na een ongeval opgenomen in het ziekenhuis. U moet terug. Met de annulatieverzekering van de touroperatoren bent u vanaf de eerste dag van uw verblijf niet meer gedekt. U hebt geen recht op een vergoeding. Met Ethias bent u wél gedekt als uw verblijf onderbroken wordt.

  • Touroperatoren = dekking tot de dag van uw vertrek, in geval van annulatie
  • Ethias = dekking in geval van annulatie én als uw reis wordt onderbroken

Nog niet overtuigd? Een laatste tip: lees de algemene voorwaarden van de annulatieverzekering die de touroperatoren en reisbureaus bieden. Dan ziet u zelf de opmerkelijke verschillen.

Ontdek onze algemene voorwaarden, hier: https://www.ethias.be/part/pdf/nl/Algemene_voorwaarden/av_annuleringjaar_nl.pdf

En alle situaties waarin u gedekt bent, hier: https://www.ethias.be/part/nl/annulation.html.

Goeie reis! Tijd om uzelf eens goed te verwennen!


* voor reizen van meer dan € 150 of voor reizen die 4 dagen na elkaar duren in België
** Als u intekent voor de annulatieverzekering van Ethias, hou dan rekening met een wachttijd van 30 dagen. Kortom: tussen het moment dat u intekent en dat u daadwerkelijk verzekerd bent, zijn er 30 dagen. Sluit dus uw verzekering zeker op tijd af.

 

Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.