5 voornaamste redenen waarom Belgen hun reis annuleren

5 voornaamste redenen waarom Belgen hun reis annuleren
© chuttersnap - Unsplash

Er gaat niets boven een deugddoende vakantie. Maar soms lopen de zaken niet helemaal zoals gepland. Dit zijn de vijf voornaamste redenen waarom Belgen door onvoorziene omstandigheden hun reis noodgedwongen moeten annuleren.

1. Ziekte en letsels
Met een verkoudheid en zelfs een licht griepje lukt het soms nog. Maar wordt u geconfronteerd met ernstigere medische klachten? Dan zit er niets anders op dan uw reis in het vriesvak te stoppen. Jaarlijks worden er in ons land tienduizenden reizen om gezondheidsredenen afgeblazen. Want wie vlak voor de skivakantie zijn of haar been breekt, kan onmogelijk nog op de latten of op een snowboard gaan staan. En wie te kampen krijgt met een acute ziekte of een ernstig letsel, heeft geen andere keuze dan thuis medische assistentie te zoeken.

2. Onvoorziene omstandigheden
De tweede geldige reden voor annulering is ontslag om een economische reden nadat de reis is geboekt. Andere onvoorziene omstandigheden: herexamens die tot 30 dagen na het einde van de reis zijn gepland. Of een inbraak waarbij er zo veel schade is dat het noodzakelijk is dat u thuisblijft.  Nemen de dieven uw identiteitskaart of visum mee en was het vertrek gepland binnen de 48 uur ? Dan roept u uw reisannulering in. Zelfs een carjacking op weg naar of op de parking van de luchthaven is hierin meeverzekerd.  Onvoorziene omstandigheden komen altijd ongelegen. Maar als we verzuimen massaal om ons goed te verzekeren dan komt ons dat duur te staan.

3. Familiale redenen
U heeft bijna een jaar op voorhand een romantische reis of een gezinsvakantie geboekt. Maar een maand voor vertrek staan u en uw partner op scheiden. Of u wordt geconfronteerd met het overlijden van een familielid, zoals een (groot)vader of (groot)moeder. En het zal maar gebeuren dat je opa of oma plots te kampen krijgt met medische problemen. In al die gevallen bent u moreel, emotioneel en/of fysiek niet langer in staat om op reis te vertrekken.

4. Administratie
Hoe verder de bestemming, hoe meer administratie en documenten. Maar ook vakanties dichter bij huis vereisen soms de nodige papieren. Maar wat als u uw visum niet op tijd geregeld krijgt? Dat is een belangrijke reden waarom Belgen soms op de valreep niet op reis kunnen vertrekken. Net zoals de diefstal van uw paspoort of (internationaal) rijbewijs. Zeker als dit 48 uur voor de op zich al stressvolle vertrekdag gebeurt, zit er niets anders op dan uw reis af te blazen.

5 voornaamste redenen waarom Belgen hun reis annuleren

5. Uitzonderlijke oorzaken
En dan is er nog overmacht. Zoals uw taxi die in panne valt op weg naar de luchthaven. Of uitzonderlijke weersomstandigheden, zoals een hevige regenval die uw woning in een onaangename waterattractie verandert. Of hagelbuien en een stormwind die het dak van uw woning vernielt. Overmacht kan ook gebeuren op uw vakantielocatie. Gevolg? U moet veel vroeger dan gepland naar huis. Een degelijke reisannuleringsverzekering dekt al die situaties, en is absoluut géén overbodige luxe. 

Deze voorbeelden - hier vind je trouwens alle redenen - zijn allemaal reële situaties die veel sneller voorkomen dan u denkt. Een verzekering is dus geen overbodige luxe. 

Leer meer over de reisannuleringsverzekering van Ethias.

Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.