Schade aan uw woning? Wat nu?

Het leven van een eigenaar is niet altijd rozengeur en maneschijn. Denk maar aan brand in de keuken door de frietketel, water in de badkamer door de wasmachine, een van uw bomen op het dak van de buren, huiszwam in de kelder …. Maar wat doet u in zo ’n geval? Welke procedure volgt u? Komt uw verzekering altijd tussen? En wat als uw woning onbewoonbaar is? We zetten alles op een rijtje.
Schadegeval? Volg dan deze 6 stappen.
1. Zorg dat de schade niet verergert
Stel, tijdens een fel onweer waait een deel van uw dak weg. Bedek het gat met een zeil zodat het niet binnenregent. Maar breng uzelf daarmee niet in gevaar. Is het echt nodig, bel dan de brandweer. En hebt u een zeil en een touw gekocht? Hou de kastickets goed bij en stop ze bij uw verzekeringsdossier.

2. Geef het schadegeval zo snel mogelijk aan
Breng uw verzekeraar schriftelijk en ten laatste binnen de 10 dagen op de hoogte. Bij diefstal of vandalisme moet u binnen de 24 uur een verklaring afleggen bij de politie. Geef ze een gedetailleerde beschrijving van de gestolen voorwerpen. Als u deze verplichting niet nakomt, wordt u misschien niet vergoed. Ethias staat u bij: dag en nacht, 24u/24!

3. Verzamel zo veel mogelijk informatie
Datum, plaats, oorzaak, beschrijving van de schade en het geleden verlies… geef zo veel mogelijk details door en neem bij voorkeur foto’s van de schade.

4. Maak een gedetailleerde lijst van al uw verliezen
Wees nauwkeurig en geef belangrijke informatie door zoals merk, model, serienummer, aankoopprijs … Voeg gerust bewijzen toe (foto’s, aankoopbewijs, garantie). Hoe meer details, hoe sneller uw verzekeraar uw dossier kan behandelen.

5. Gooi niets weg
Uw verzekeraar kan beschadigde voorwerpen opvragen. Dat geldt ook voor uw dieren. Uw pony werd dodelijk getroffen toen de bliksem insloeg op de stal? Dan moet u het kadaver 48 uur bijhouden voor een eventuele autopsie.

6.  Wacht op groen licht
Er wordt een expert aangesteld om de schade op te meten. Zijn verslag bepaalt of uw dossier wordt aanvaard en of u wordt vergoed. Wacht dus de conclusies af voordat u grote herstellingen doet of voorwerpen weer aankoopt. Bij Ethias gaat dit normaal gezien snel. Meestal betaalt Ethias de schade binnen de 30 dagen na de expertise.
Dekt uw woningverzekering elk schadegeval?

Nee, maar wel de meeste. Brandschade, gebroken en gebarsten glas, beschadiging van onroerende goederen en schade veroorzaakt door water, elektriciteit, bliksem, stookolie, natuurrampen, storm, hagel, aanslagen enz. Bekijk hier de volledige lijst van gedekte en uitgesloten schadegevallen of neem uw contract nog eens door.

Wist u dit? In bepaalde gevallen zorgt Ethias voor huisvesting!
De rivier in uw dorp is uit zijn oevers getreden en uw woning staat onder water? Dan kunt u niet thuisblijven. Maar Ethias laat u niet in de steek. Als uw verzekering het schadegeval dekt, boeken we voor u een hotelkamer in de buurt of voorzien we een huisvestingsvergoeding. Ook de bewaking van uw beschadigde woning nemen we voor onze rekening. En daar houdt het niet op. Naargelang de schade en uw behoeften bieden we nog andere hulp. Bijvoorbeeld een voorschot of familiale hulp bij een ziekenhuisopname.

En hoeveel krijg ik dan vergoed?
Het bedrag van de vergoeding bepalen we samen. Of het gebeurt door de expert die werd aangesteld om de schade en verliezen te schatten. U krijgt meestal snel uw schadevergoeding, vaak binnen de maand na de expertise.

Is er een franchise?
Niet als het bedrag van de schade meer bedraagt dan € 258,70. En dat geldt ook bij natuurrampen! Bij schade onder dit bedrag is de factuur voor uw rekening.

Mag ik de schade zelf herstellen?
Natuurlijk. Het volstaat ons een lijst te bezorgen met de materiaalkosten en het aantal werkuren. U kunt de herstellingswerken ook toevertrouwen aan een aannemer naar keuze. Stuur ons dan wel eerst zijn offerte door. In beide gevallen kan het zijn dat we een expertise laten uitvoeren.

Vond u dit artikel nuttig?
Bedankt voor uw antwoord.