Zo kiest u de juiste verzekering voor uw woning of appartement

Eindelijk! U hebt de ideale huurwoning gevonden! Binnenkort tekent u het huurcontract en daar staat meestal in dat u verzekerd moet zijn tegen schade aan uw huurhuis of appartement. Bent u dat echt verplicht? Waarom verzekert u zich best wel? We vertellen u alles om een goede beslissing te nemen en straks met een gerust hart in uw huurwoning te trekken.
Uw aansprakelijkheid als huurder is gedekt.
De meeste mensen spreken van een ‘brandverzekering’ maar eigenlijk is de dekking van deze formule een stuk ruimer. Een brandverzekering dekt de schade veroorzaakt in het kader van uw huurdersaansprakelijkheid. Wilt u ook de schade aan uw inboedel verzekeren? Dan is de optie ‘inboedel’ bij de brandverzekering de oplossing.

Een brandende frietketel, een bad dat is overgelopen door een vergetelheid: het kan iedereen overkomen. Welke schade er precies gedekt wordt, verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Het loont dus de moeite om polissen goed met elkaar vergelijken.
Brandverzekering: niet verplicht, wél onmisbaar
Een brandverzekering is wettelijk niet verplicht. Maar stel dat uw appartement afbrandt … Zonder verzekering draait ú wel op voor de schade. Daarom nemen de meeste verhuurders de ‘verplichting’ wel op in hun contract. Het is immers in uw eigen belang dat u een goede brandverzekering hebt.
Zijn alle brandverzekeringen hetzelfde?

Sommige formules bieden interessante extra voordelen. Een goed voorbeeld is de Huurdersverzekering van Ethias. Die voorziet standaard een financiële tussenkomst als u vroegtijdig uw huurcontract moet opzeggen door verlies van uw job, een overlijden of een echtscheiding. De huurbaas zal dan een zogeheten wederverhuringsvergoeding vragen.

In het eerste huurjaar is de vergoeding gelijk aan 3 maanden huur, het tweede jaar 2 maanden en het derde jaar nog 1 maand. Als u een Huurdersverzekering hebt, betaalt Ethias die kosten terug.

In zo’n situatie is dat in elk geval financieel een hele geruststelling.

Zo kiest u de juiste verzekering voor uw woning of appartement
Snelle service bij schade: altijd inbegrepen?
Schade aan uw huurwoning zorgt natuurlijk voor een stressvolle situatie. Op zo’n moment moet  op uw verzekeraar kunnen rekenen. Het is heel belangrijk dat u dag en nacht wordt geholpen en dat er direct een oplossing is bij schade. Want stel dat u in het midden van de nacht of opzondagmiddag naar uw makelaar belt en hij neemt niet op ...

Check dus zeker op welke service u recht hebt en op welke extra’s. Is de hotelovernachting inbegrepen als uw huis onbewoonbaar wordt verklaard? Is in dat geval ook vervoer naar een andere verblijfplaats voorzien?
Diefstal en inbraak: automatisch meeverzekerd?
Vorig jaar waren er in ons land ruim 55.000 inbraken volgens cijfers van de politie. Daarbij is er meestal schade aan de woning. Dieven forceren de deur, slaan een raam in of breken de garagepoort open. Wie betaalt dan de schade? En vergoedt de brandverzekering ook wat de inbrekers hebben meegenomen? Deze dekking zit niet standaard in een brandverzekering.

Daarom is het zeker aan te raden om een optie ‘diefstal en vandalisme’ te nemen. Dan kunt u bij diefstal, poging tot diefstal en zelfs vandalisme een beroep doen op de verzekering.

Bijvoorbeeld voor gestolen juwelen, laptops en andere waardevolle spullen. Er zijn maximumbedragen voor de verzekerde inboedel, ga dus zeker na hoeveel u terugkrijgt.
Hoe snel wordt u terugbetaald?
Elk schadegeval brengt kosten mee en soms lopen die kosten hoog op. Ga dus goed na op welke termijn uw verzekeraar u terugbetaalt. U moet immers in bepaalde gevallen de kosten voorschieten en de rekening kan behoorlijk snel aantikken. Elke verzekeraar heeft andere termijnen. Soms gaat dat snel zoals bij Ethias: uiterlijk binnen de 30 dagen na expertise krijgt u de schade vergoed.
Zo kiest u de juiste verzekering voor uw woning of appartement
Wat is de beste brandverzekering?
Verzekeraars en formules vergelijken loont maar is natuurlijk een heel werk. Gelukkig heeft een onafhankelijke instantie dat voor u gedaan. DECAVI legt elk jaar de verschillende verzekeringen naast elkaar. Dit jaar staat (opnieuw) de Huurdersverzekering van Ethias op de eerste plaats in de categorie ‘beste brandverzekering voor huurders’. DECAVI kwam tot de conclusie dat Ethias de beste kwaliteit biedt.

We geven u graag een stukje uit het juryrapport mee:

“Deze verzekering is op maat van huurders omdat de huurdersaansprakelijkheid en inhoud van hun woning volledig verzekerd zijn bij schade zoals brand, storm, waterschade of glasbreuk. Als optie kan diefstal & vandalisme tot 100% van de inboedel verzekeren . 24 op 24 u bijstand in geval van schade is inbegrepen! Ethias vergoedt eveneens de wederverhuringsvergoeding.”
En wat als u zélf schade veroorzaakt aan iemand of zijn bezit?
Met de Huurdersverzekering bent u gerust bij schade aan uw huurwoning. Maar wat als u per ongeluk iets beschadigt van iemand anders? Tijdens een familiebezoek breekt u een kostbare vaas. U morst onhandig koffie op een computer van uw beste vriend. Of iemand moet naar het ziekenhuis omdat uw zoon met zijn skateboard tegen een voorbijganger is gebotst. Vervelend en vaak ook een dure grap. In zulke gevallen is er gelukkig de familiale verzekering. Ze vergoedt voor een belangrijk deel de schade, al is er wel een gedeelte dat u zelf moet betalen. Zeg nooit “Dat gebeurt mij niet” want elk jaar behandelt Ethias meer dan 14.000 dossiers in het kader van de Familiale verzekering.
Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.