Schade na het recente slechte weer?

Schade door slecht weer? We zijn er voor je!
Hier is hoe je de situatie kunt aanpakken.

Vuurwerk, kaarsjes, kerstverlichting: vier het eindejaar in alle veiligheid

Wist u dit al? Tijdens het eindejaar gebeuren er meer woningbranden. Niet verwonderlijk, met al die dennenbomen, schoorstenen en kaarsjes. En dan is er nog dat andere toverachtige licht: vuurwerk. U bent dus best dubbel zo voorzichtig. Bekijk onze preventietips voor 4 ontvlambare situaties en onze praktische lijst ‘Wat te doen bij brand?’. Ja, de Kerstman zal tevreden zijn!
1. Kerstverlichting - feesten zonder kortsluiting
N'attendez pas le court-circuit pour vous mettre au courant...
© StockSnap
Mooi hé. Zo’n dennenboom, versierd met kerstverlichting. Niets zo hartverwarmend en gezellig voor de sfeer. Maar veiligheid voor alles: kies dus kerstlichtjes met laagspanning. Vraag gerust raad in de winkel. Nog een tip? Steek voor uw verlichting niet te veel stekkers in de stekkerdoos. En vooral: sluit geen stekkerdozen op elkaar aan. Want de zekering kan springen. Allemaal dingen die u makkelijk kunt vermijden en waarmee u het risico op brandgevaar beperkt.
2. Kaarsjes - laat de feestvreugde niet in rook opgaan
Allumez le feu... mais pas dans toute la maison...
© Laurențiu Mihai Badea
Kaarsjes staan zo gezellig op de feesttafel. Ze zorgen voor een zachte en cosy sfeer. Op en top kerst! Maar elk jaar veroorzaken deze leuke lichtjes het merendeel van de 9.000 woningbranden. Plaats daarom uw kaarsjes in een potje of glaasje en zet ze niet te dicht bij elkaar. En houd ze uit de buurt van brandbare dingen zoals gordijnen, servetten of uw kerstboom. Kies ook kaarsenhouders van niet-brandbaar materiaal. En vergeet vooral uw kaarsjes niet uit te blazen als u gaat slapen of weggaat.
3. Vuurwerk - zonder met vuur te spelen
Est-il bien nécessaire de mettre le feu aux poudres?
© John Paul Tyrone Fernandez

Vuurwerk brengt groot en klein in vervoering. Dit magische licht speelt de sterren van de hemel, luidt het nieuwe jaar in en laat iedereen gefascineerd achter. Mooi, maar vuurwerk blijft een chemische mix vol risico. Maak uzelf daarom vertrouwd met de basisregels want u bent natuurlijk geen pyrotechnicus.

  • Schiet nooit vuurwerk af in de richting van een woning
  • Kijk vanwaar de wind komt om te zien naar waar de vuurpijl vliegt
  • Steek vuurwerk nooit aan met een lucifer of aansteker. Een vlam zorgt voor een snelle ontbranding. Gebruik liever een sigaar of sigaret. Al bestaan er ook speciale toestellen.
  • Draag geen nylon. Die stof is extreem ontvlambaar.
  • Tot slot: houd de kinderen nauwlettend in de gaten.

Zo, u bent gewaarschuwd. Tijd om dat nieuwe jaar extra hard te laten knallen!

4. De schouw - een echte vuurhaard
Feux d’artifices, bougies, illuminations : célébrez la fin de l’année en toute sécurité

Hebt u een kachel of openhaard? Heerlijk hé, om even de voeten op te warmen aan die gloeiende houtblokken. Zeker als u rekening houdt met deze aanbevelingen:

  • Stook geen behandeld hout of naaldhout
  • Als het vuur dooft, hecht roet zich makkelijk aan de schoorsteenwand. Dat roet koekt samen tot een extreem brandbare stof. Gevolg: een schoorsteenbrand. Ook vogels of klimplanten kunnen zich nestelen in de schoorsteen. Laat daarom elk jaar de schoonsteen vegen door een vakman.
  • En uw kachel? Gebruik de Zwitserse methode om ze aan te steken. Vul de bodem met grote houtblokken. Zet er dan kleinere blokken hout op. Steek het aanmaakblokje aan met een lange aansteker of lucifer.

Bent u toch het slachtoffer van een schoorsteenbrand? Probeer het vuur niet te blussen met water. Dit geeft enorm veel stoom. Uw schoorsteen kan zelfs scheuren of ontploffen. Sluit de luchtinlaatklep en bel de brandweer via 112.

Malheureusement, c'est la douche froide...
© Michael Schwarzenberger

Brand? Hou het hoofd koel. Deze checklist helpt hierbij: Wat te doen bij brand?
Natuurlijk schreeuwt u moord en brand als uw woning in lichterlaaie staat. Probleem is: u riskeert deze delicate situatie nog erger te maken. Neem dus even de tijd om deze checklist door te nemen. Dan bent u goed voorbereid. Al hopen we écht dat u hem nooit ofte nimmer nodig heeft. Maar voorkomen is beter dan blussen.

  • Beslis of u het vuur zelf veilig kunt blussen met een branddeken of brandblusapparaat
  • Bel de brandweer via 112. Tip: zet een sneltoets in uw gsm.
  • Indien niet te gevaarlijk: sluit ramen en deuren zodat het vuur zich niet verspreidt.
  • Check of iedereen weet welke nooduitgang ze moeten nemen. Als u de trap niet kunt nemen, raakt u dan via het raam buiten? Waar ligt de sleutel van een gesloten deur of raam? Is er een hamer om de ruit stuk te slaan? Hoe duidelijker deze antwoorden, hoe sneller u buiten geraakt. Tip: oefen de evacuatie met uw kinderen. Dan weten ze precies wat te doen bij een brand.
  • Ziet u rook? Kruip eronderdoor. Zo is er minder risico op rookvergiftiging.
  • Houd een zakdoek of handdoek voor uw mond. De rook is giftig.
  • Verwittig ook de buren.
  • Bel uw verzekeraar zodat hij u meteen kan helpen.
Feux d’artifices, bougies, illuminations : célébrez la fin de l’année en toute sécurité
© Pixabay

Ethias is dag en nacht bereikbaar. Zelfs in het weekend. Ook tijdens de feestdagen.
Hebt u waterschade of schade door brand of bliksem? Ethias is 24u/24 en 7/7 bereikbaar. Zet dit telefoonnummer in uw gsm: 011 28 28 00 en geef direct uw schadegeval door. Ons team specialisten schiet meteen in actie en zorgt voor een snelle tussenkomst.

Ethias biedt u een ruime dekking. De schade die een woningbrand veroorzaakt, is vervelend genoeg. Daarom helpen we u met een uitgebreide dienstverlening. Kijk hoe Ethias u uit de brand helpt met deze garanties en uitsluitingen.

Maar goed, nu is het tijd om te genieten van de kerstkalkoen en de cadeautjes onder de kerstboom! Zalig kerstfeest en een fijn eindejaar!

Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.