De 8 meest voorkomende schadegevallen in huis

Pas een woning gekocht? Proficiat! Net als iedere eigenaar, bent u verknocht aan uw nieuwe stekje en u wilt het dan ook zo goed mogelijk beschermen. U kiest voor een woningverzekering? Een verstandige beslissing! Maar hoe kiest u nu de juiste verzekering? Onze gouden tip? Vergelijk voor u de knoop doorhakt. Maar met welke criteria moet u rekening houden? We sommen de belangrijkste aandachtspunten voor u op.
Waar dient een woningverzekering voor?
Een woningverzekering komt tussen bij materiële schade aan uw woning en de inhoud ervan. Zo'n verzekering noemen we ook wel een 'brandverzekering'. Toch dekt deze benaming niet de volledige lading want deze verzekering is veel breder dan brandrisico’s alleen. U kunt namelijk in heel wat meer situaties rekenen op uw woningverzekering. Bijvoorbeeld bij waterschade, glasbreuk, stormschade of elektriciteitsschade.
We vertellen u er in dit artikel alles over.

De woningverzekering dekt bovendien uw burgerlijke aansprakelijkheid ten opzichte van derden. Valt een baksteen van uw gevel op een voorbijganger? Of sijpelt er water door het plafond van uw buurman omdat uw kraan niet goed dicht was? Met een goede verzekering zijn dergelijke ongemakken snel vergeten.
Is een woningverzekering verplicht?

Bent u eigenaar van een woning en woont u zelf in het pand? Dan is een woningverzekering niet verplicht. Verhuurt u een woning? Dan gelden er sinds 1 januari 2019 volgens de nieuwe huurwet bepaalde regels. Bekijk hier een volledige lijst van alle verzekeringen die in België verplicht zijn. Hoewel het geen verplichting is om uw eigen huis te verzekeren, is een woningverzekering eigenlijk echt onmisbaar. Stel dat een brand uw huis vernielt ... Zonder verzekering draait u dan zelf op voor alle kosten. En dat risico wil u heus niet nemen!

Goed om te weten: de meeste banken verplichten u om een brandverzekering af te sluiten samen met uw hypothecaire lening. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, bent u echter niet verplicht om die verzekering bij uw bank te nemen. U bent helemaal vrij om zelf uw verzekeraar te kiezen of om uw lopende contract op de vervaldag op te zeggen om van verzekeraar te veranderen.

Weet u trouwens waarom de klanten van Ethias het vaakst een beroep doen op hun Woningverzekering? Ontdek hier de 8 meest voorkomende schadegevallen in huis.

Hoe kiest u een woningverzekering die bij u past?
De meest waardevolle tip die wij u kunnen geven, is om goed te vergelijken. Niet alle brandverzekeringen zijn namelijk identiek. Het verschil zit ook vaak in de diensten en opties waarmee u uw verzekering aan uw eigen behoeften kunt aanpassen.
Met deze criteria maakt u de juiste keuze

Het eerste punt dat u moet vergelijken, is uiteraard de dekking. Met andere woorden, welke risico's zijn gedekt? Kijk ook naar het plafond van de tussenkomst – dat is het maximale bedrag dat u zal worden terugbetaald bij schade – en naar de uitsluitingen, d.w.z. de gevallen waarin u uw verzekering niet kunt aanspreken.

Wist u dit al? Met de Woningverzekering van Ethias profiteert u van een uiterst brede basisdekking voor uw woning en zelfs voor uw eco-installaties en zonnepanelen , uw (gebarsten of gebroken) lcd- of plasmascherm, het (gebarsten of gebroken) glas van uw kookplaat en uw tuinhuisje.

Extra voordeel: bij Ethias zijn ook de huur van een vakantiewoninghet kot van uw zoon of dochter en een privégarage gedekt, zelfs de locaties die u huurt voor een familiefeestje!

Ga na welke opties u kunt toevoegen aan uw contract.

Ga vervolgens na welke opties u kunt toevoegen aan uw contract. Wilt u bijvoorbeeld beschermd zijn bij inbraak? Ethias biedt u een reeks optionele waarborgen: Diefstal en vandalisme, Rechtsbijstand en Onrechtstreekse verliezen. Lees onze infofiche voor meer informatie.

Het derde belangrijke criterium waar u rekening mee moet houden, is uiteraard de prijs. Vaak wordt de premie van uw verzekering berekend op een systeem gebaseerd op het aantal kamers waaruit uw woning bestaat. Maar dat is niet alles. Er zijn ook nog andere elementen die de prijs beïnvloeden, zoals de wijk waarin u woont, het aantal gevels, of u een alarmsysteem hebt of niet … Bovendien hangt alles ook af van de waarde van uw inboedel of de bijkomende opties die u hebt gevraagd

En de franchise?

Een niet onbelangrijk detail! Want wat gebeurt er precies bij een schadegeval? Moet u een gedeelte zelf betalen of neemt uw verzekeraar de kosten volledig op zich? Bij Ethias is het antwoord heel eenvoudig: u betaalt nooit een franchise zodra uw schade hoger is dan 262,59 euro*!

Misschien wel belangrijker dan de prijs, is het belang van de verhouding prijs/kwaliteit. Let dus op met bodemprijzen, want die staan vaak voor meer beperkte waarborgen, een hoge vrijstelling en een minimale service.

Over service gesproken ... Kunt u bij een tegenvaller rekenen op uw verzekeraar en krijgt u meteen hulp? Dat is toch het minimum, niet? Stel: u hebt schade en belt uw makelaar midden in de nacht of op een zondagnamiddag op. Neemt hij op? En op welke service hebt u echt recht? Voorziet uw verzekering bijvoorbeeld in een vervangwoning als uw eigen woning onder water staat na een overstroming? En indien ja, wordt uw eigen woning in de gaten gehouden tijdens uw afwezigheid? U hebt er alle belang bij om dat allemaal goed na te kijken.

U kunt op elk moment van de dag, zeven dagen per week en het hele jaar door met Ethias contact opnemen. Onze medewerkers zijn er dag en nacht voor u en nemen samen met u de dringende maatregelen die nodig zijn. Zo reserveren we bijvoorbeeld een hotelkamer voor u als uw woning tijdelijk onbewoonbaar is na een schadegeval.

Nog een laatste vraag die u zich kunt stellen: binnen welke termijn betaalt uw verzekeringsmaatschappij u terug? En wie aan een schadegeval denkt, denkt meteen ook aan de gepeperde rekening … Als verzekerde wilt u in zo’n geval zo snel mogelijk terugbetaald worden, vooral als u alles volledig of gedeeltelijk hebt moeten voorschieten.

Ondanks de wettelijke termijnen, probeert Ethias zo snel mogelijk terug te betalen. Onze verzekerden worden doorgaans binnen de dertig dagen na de afsluiting van de expertise terugbetaald. Een hele opluchting, niet? Bovendien hebt u in de meeste gevallen recht op een terugbetaling volgens de nieuwwaarde.

Iedere verzekeraar heeft tot slot zijn eigen geheime wapens om zijn klanten voor zich te winnen. Dat zijn nu eenmaal de regels van het spel. Zo kunt u met bepaalde bijkomende voordelen vaak heel wat geld besparen. Let dus goed op wanneer u uw keuze maakt ...

Gevallen voor de Woningverzekering van Ethias? Dan zullen deze kortingen u zeker interesseren!

  • U krijgt 2 maanden gratis* tijdens het eerste verzekeringsjaar (als u uw contract afsluit).
  • U profiteert van een korting tot 50%  op de eerste jaarpremie (als uw woning nog in opbouw is). 

Ziezo, nu hebt u alle troeven  zelf in handen. Veel vergelijkplezier! Toch nog vragen over onze verzekeringen? Neem dan gerust contact met ons op via 011 28 28 00.

* Het voordeel 'twee maanden gratis' is geldig op alle woningverzekeringen. Aanbod geldig tijdens het eerste jaar voor elk nieuw contract dat online werd afgesloten. De gebouwen waarvoor geen online contract kan worden aangevraagd (gebouwen buiten de normen ...) of goederen in overstromingsgebied zijn uitgesloten.
** Automatisch van toepassing en gebaseerd op de Index van de Consumptieprijzen € 253,46 (02/2019)
Vond u dit artikel nuttig?
Bedankt voor uw antwoord.