Ik ga bouwen of renoveren: welke verzekeringen heb ik nodig?

Een woning bouwen of verbouwen is geen eenvoudige klus. Zeker omdat iedereen tegen u blijft zeggen dat geen enkel bouw- of renovatieproject loopt zoals u voorzien had. En inderdaad: wat als u op een dag pech hebt? Bijvoorbeeld door een storm die een kraan doet omwaaien? Zonder verzekering staat u met de rug tegen de muur en blijft u met een zwaar factuur achter. U goed beschermen is dus een absolute must.

Ziezo, u hebt alle bouwvergunningen in handen, uw lening werd goedgekeurd door de bank en de planning ligt vast. Over enkele maanden kunt u uw intrek nemen in uw nieuwe stekje. Maar voor uw werf van start gaat, moet u nog één belangrijke zaak regelen: de verzekeringen.

Moet u uw toekomstige woning nu al verzekeren, terwijl u er nog niet woont? Moet uw architect of aannemer de werf verzekeren bij problemen? En wat gebeurt er wanneer uw buurman klaagt over beschadigingen aan zijn huis die door uw werken veroorzaakt zijn? Wij geven u graag enkele tips om deze ongemakken te verhelpen.
Wie moet de werf verzekeren?
Uw werf schiet bijna uit de startblokken. U hebt besloten om alle werken of een groot deel ervan toe te vertrouwen aan een architect of aannemer die alles voor u zal opvolgen. Hij moet dan ook de werf verzekeren. Bouwprofessionals zijn immers verplicht om hun eigen verzekeringen af te sluiten om hun aansprakelijkheid te dekken. Schakelde u een erkende professional in? Dan is er geen enkel probleem. Weet dat dit ook geldt wanneer u een beroep doet op een architect of bouwbedrijf. Hun verzekeringen dekken zelfs de verschillende uitvoerders die zij inschakelen om de werken uit te voeren.

Tip om onaangename verrassingen te vermijden: vraag aan elke professional een kopie van hun verzekeringsattest om na te gaan of ze effectief gedekt zijn.

En u als bouwheer? Moet u ook een verzekering afsluiten?
Dat is niet verplicht. Wilt u echter beschermd zijn tegen hoge facturen na pech op uw werf? Dan raden wij u deze drie verzekeringen aan:
1. Woningverzekering

Bij de start van de werken aan uw woning, kunt u uw woonst al laten verzekeren met een brandverzekering (Woningverzekering). Bovendien krijgt u bij Ethias tot 50% korting op uw eerste jaarpremie (tot de voorlopige oplevering van het gebouw). Let wel op want tijdens deze volledige periode is uw woning niet gedekt voor bepaalde risico's: waterschade, stookolieschade, huiszwam, glasbreuk, BA gebouw, natuurrampen en diefstal. En ook de inhoud is niet verzekerd tot het moment dat u verhuist.

U hebt een woning gekocht maar moet eerst nog grote werken doen vooraleer u kunt verhuizen? Ook hier hebt u er alle belang bij om uw investering te beschermen met een brandverzekering (Woningverzekering) vanaf de dag dat de notaris u de sleutels overhandigt. Woont u nog niet in uw woning? Dan geldt er een beperkte dekking waarbij o.a. natuurrampen of diefstal van bouwmaterialen uitgesloten zijn. Tip: vraag een gedetailleerd overzicht van wat er (al dan niet) gedekt is aan uw verzekeraar. Vergeet ook niet om uw verzekeraar te laten weten wanneer u verhuist, zodat u vanaf dat moment wel alle waarborgen krijgt.

De werken zijn afgelopen en u woont nu in uw nieuwe woning? Nu is het belangrijk om uw Woningverzekering bij te werken zodat uw nieuwe stekje (en de inhoud ervan) optimaal verzekerd is tegen brand, waterschade, natuurkrachten (storm, hagel, bliksem ...), natuurrampen (overstroming, aardbeving ...) of diefstal. Extra voordeel: al uw ecologische installaties zijn automatisch gedekt . Dat is interessant wanneer u bijvoorbeeld zonnepanelen of een warmtepomp wilt installeren!

2. Familiale verzekering

Muren uitbreken of een oude vloer weghalen? Om kosten te besparen, besloot u om een deel van de werken zelf uit te voeren. U liet thuis voor uw woning een container plaatsen om al het puin in te gooien. Wanneer u echter op de stoep komt, verliest u plots de controle over uw kruiwagen en beschadigt u een geparkeerde wagen. Verdorie, dat ontbrak er nog aan! Maar maak u geen zorgen, met de Familiale verzekering van Ethias  is dit ongelukje snel weer vergeten. Deze verzekering helpt u immers uit de nood wanneer u schade veroorzaakt aan anderen. Vergeet ze dus niet!

3. Schuldsaldoverzekering (of levensverzekering)

Om uw bouw- of renovatieproject te financieren, hebt u hoogstwaarschijnlijk een hypothecaire lening afgesloten. In dat geval heeft uw financiële instelling u moeten verplichten om meteen ook een levensverzekering af te sluiten. Dat is een verstandige zet, want zo'n verzekering beschermt uw rechthebbenden als u zou overlijden wanneer uw krediet nog niet terugbetaald is. Die verzekering betaalt de kredietgever het resterende verschuldigde bedrag volledig of gedeeltelijk (afhankelijk van uw contract) terug. Zo moeten uw erfgenamen deze schuldenlast niet dragen.  Meer info vindt u hier.

Bent u al wat wijzer geworden? Des te beter. Toch nog vragen? Kom dan zeker even langs in een Ethias-kantoor bij u in de buurt zodat we samen uw project kunnen bespreken en kunnen kijken welke oplossingen het best bij uw situatie passen. In elk geval, veel bouw- of renovatieplezier!

Meer weten over de Woningverzekering van Ethias >
Meer weten over de Familiale verzekering van Ethias >

Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.