Arbeidster gewond door onvoldoende afgeschermde machine

Beschrijving machine en ongeval

Op het moment van het ongeval, werkte de uitzendkracht aan het transportsysteem voor de glasplaten. Dat transportsysteem bestaat uit draaiende assen. De as van het transportsysteem greep haar rechterhand. Toen ze met haar andere hand de vastzittende hand wilde lostrekken, kwam ook de linkerhand en de handschoen die ze droeg, vast te zitten.

 

Een collega hoorde dat er iets misliep en zette de installatie stil. De nachtteamleider en de collega knippen de handschoen door om haar hand vrij te krijgen.

 

In het ziekenhuis wordt duidelijk dat het slachtoffer haar linkermiddelvinger op verschillende plaatsen heeft gebroken door het ongeval. De linker ringvinger en haar rechterhand zijn ontwricht. Het slachtoffer brengt negen dagen in het ziekenhuis door. Na enkele operaties volgen nog zes weken revalidatie.

Lessons learned

De leverancier van het transportsysteem had de assen bij de bevestigingsplaatsen aan het frame niet afgeschermd.

 

Een risicoanalyse en een actieplan van 3 jaar voor het ongeval, hadden reeds uitgewezen dat er aan deze transportlijn een risico op knelling bestond.

 

Het bedrijf had dit ongeval kunnen voorkomen door de assen van de transportband af te schermen. Het was bijvoorbeeld mogelijk om het knelrisico te verminderen door het aanbrengen van een lichtscherm, platen tussen de assen en rollers of door een soort behuizing rond elke roller. De reeds uitgevoerde risicoanalyses hadden de gebrekkige instructies en voorlichting en het falende toezicht al meermaals aan het licht gebracht.

 

Op het moment van het ongeval had de werkgever echter nog geen enkele voorgestelde preventiemaatregel ingevoerd.

 

Het bedrijf moest een boete betalen van 12.000 euro.



Bron:  Arbo Online, Ehsan Kermani, Knelplaatsen leveren gevaar op (RI&E-casus), 27/09/2017

 

 

 

Oktober 2017