Tien tips om batterijbrand te vermijden

Eind vorig jaar raakte een bejaard koppel uit Aalst zwaargewond nadat er brand ontstond aan een elektrische fiets. Op 19 juli van dit jaar veroorzaakte een ontplofte batterij van een elektrische fiets een zware brand in een Brugs flatgebouw. Een maand later, op 29 september, ontstond in Dentergem een woningbrand nadat een opladende batterij vuur vatte. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de steeds vaker voorkomende batterijbranden.

 

Niet enkel de batterijen van elektrische fietsen of wagens, maar ook die van kleine toestellen zoals powerbanks en hoverboards kunnen smelten of ontploffen tijdens het opladen. Vaak werken zo’n toestellen op lithium-ion batterijen, die gevoelig zijn voor overlading en daardoor intense branden kunnen veroorzaken. Bovendien zijn dit soort branden moeilijk om te blussen.

 

Voorkomen is zoals altijd beter dan genezen. Dat kan met deze 10 preventietips:

  1. Investeer in een batterij met kwaliteitsvolle cellen. Bedrijven kunnen de toestellen of batterijen periodiek laten keuren om mogelijke slijtage tijdig te detecteren.

  2. Neem aandachtig de handleiding door en informeer u over het gebruik van de juiste spanning.

  3. Gebruik de oorspronkelijke opladers die bij het product zijn geleverd. Gebruik liever geen opladers met defecten (bv. beschadigde kabels).

  4. Vermijd het opladen via verlengkabels. Stop de stekker direct in een stopcontact.

  5. Laad batterijen overdag op als er iemand in huis of in de werkruimte aanwezig is. Indien er brand ontstaat, kan er snel ingegrepen worden.

  6. Plaats het apparaat tijdens het opladen vlakbij een rookmelder.

  7. Zorg voor een goede ventilatie in de ruimte waarin de batterijlader zich bevindt. Zo voorkomt u dat knalgas zich ophoopt en verkleint de kans op een ontploffing.

  8. Voorzie minstens één meter vrije ruimte en plaats geen brandbare materialen rondom het opladende toestel.

  9. Stop met opladen van zodra de batterij vol is, opnieuw om warmte-ophoping te vermijden.

  10. Neem het gebruik oplaadbare toestellen mee op in de risicoanalyses, om zo tot specifieke preventiemaatregelen te komen.

 

 

Bronnen:

Brandveilig, Steeds meer accubranden, blussen vraagt om specialistische kennis, 17 oktober 2017

http://www.brandveilig.com/nieuws/steeds-meer-accubranden-blussen-blijkt-ingewikkeld-51944#.WecgtsMenJQ.linkedin

Risico in beeld, Het brandgevaar van accu’s laden.

https://www.risicosinbeeld.nl/risicos-en-preventie-2/brand/het-brandgevaar-van-accus-laden/

 

 

 

November 2017