Marktcommentaar

Maart 2018

Er is vrees voor de wereldeconomie ontstaan nadat Donald Trump heeft aangekondigd om voor 50 miljard dollar aan bijkomende douanerechten te heffen op Chinese producten bovenop de nieuwe Amerikaanse douanerechten van 25% op staal en 10% op aluminium. China heeft reeds aangekondigd dat het hierop zal reageren door eveneens bijkomende douanerechten op een reeks van producten te heffen. Het doembeeld van een handelsoorlog tussen de twee grootste wereldeconomieën is dan ook meer dan ooit aanwezig.

 

Bovendien daalden de PMI-indices van de eurozone in maart sterker dan verwacht, wat dus wijst op een dalend vertrouwen van de ondernemingen. Ook al blijven de vooruitzichten van de eurozone goed op de korte termijn, toch wordt een matiging van de groei voor het BBP tegen het einde van het jaar realistischer.

 

Op de financiële markten zijn de rendementen van de overheidsrentes in Europa aanzienlijk gedaald als gevolg van de verslechterende economische indicatoren in de eurozone, waardoor de monetaire normalisatie van de ECB zou kunnen worden teruggedrongen. En dat terwijl de mogelijke escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China de kredietrisicopremies onder druk zette en de aandelenmarkten naar beneden duwde.

 

Klik hier om het document te openen.