Marktcommentaar

Oktober 2018

In de eurozone bleven de BBP-ramingen voor het derde kwartaal onder de consensusverwachtingen (0,2% tegen de verwachte 0,4% voor de ganse eurozone). De waarnemers waren meer in het bijzonder bezorgd over de cijfers van Italië. In deze moeilijke economische context heeft Italië nu tot 13 november de tijd om een herziene begroting voor te leggen, zo niet zal zij blootgesteld zijn aan een buitensporigtekortprocedure, die vanaf 21 november tot financiële sancties kan leiden.

De activiteitscijfers blijven goed in de Verenigde Staten, maar de onzekerheid over de internationale handel, de stijgende rentevoeten en de sterkte van de dollar beginnen het vertrouwen van de ondernemingen te schaden.

Op de financiële markten daalden bijgevolg de rendementen op de Europese overheidsrentes (behalve voor Italië).  Terwijl de risicopremies op de kredietmarkt stegen als gevolg van een sterke toename van de risicoaversie bij beleggers. Het was ook een moeilijke maand voor de aandelen: de indices Euro Stoxx 50 en S&P verloren respectievelijk -5.93% en -6.94%.