Marktcommentaar

September 2018

In de eurozone werd de economische actualiteit van september grotendeels gedomineerd door Italië. Na lange onderhandelingen heeft de Italiaanse regering het eindverslag over het totale begrotingstekort voor 2019, dat op 2,4% van het BBP wordt geraamd, goedgekeurd. De financiële markten verwachtten echter een tekort van minder dan 2%. Deze begroting omvat een stijging van de uitgaven (lagere belastingen, invoering van een universeel inkomen en terugkeer naar de Fornero-hervorming inzake pensioenen) en is een overwinning van de regeringspartijen op de minister van Financiën Tria.

In de Verenigde Staten steeg de index ISM manufacturing, een toonaangevende indicator van de activiteit in de sector, in september naar 61,6 tegen 58,5 de maand voordien, terwijl de PMI-index van de dienstensector ook verbeterde. De Amerikaanse industriële sector doet het dus zeer goed.

Op de financiële markten was er alles bij elkaar een stijging van de rendementen op de Europese overheidsrentes.  Op de kredietmarkt daarentegen stegen de risicopremies, na eerst te zijn gedaald, opnieuw als gevolg van de Italiaanse risicoaversie. Na een aarzelend begin van de maand presteerden de aandelenmarkten met een stijging van de eurostoxx50 met 0,19%.