Hoeveel brandblussers moeten we plaatsen voor de verzekering?

Deze vraag wordt ons quasi dagelijks gesteld. Het gaat om de mobiele blusmiddelen met andere woorden, de gekende handsnelblussers of brandblussers en de niet draagbare mobiele blustoestellen, zeg maar de blustoestellen op wielen. We volgen zoals de meeste andere verzekeringsmaatschappijen de voorschriften van Assuralia, de Beroepsvereniging van de Verzekeringsondernemingen.

Aantal

Het aantal bluseenheden voor een normaal gebouw met normale activiteiten wordt bepaald op basis van volgende regels:

  • Minstens 1 bluseenheid per 150 m². Opgelet! Een bluseenheid is niet hetzelfde als een blustoestel. Voorbeelden:
    • CO2 5 liter = ½ bluseenheid
    • ABC poeder 6 kg = 1 bluseenheid (draagbaar)
    • ABC poeder 9 kg = 1½ bluseenheden (draagbaar)
    • ABC poeder 50 kg = 10 bluseenheden (niet draagbaar)
    • Schuimsnelblusser 6 liter = 1 bluseenheid (draagbaar).
  • Minimum twee bluseenheden per constructieniveau.
  • Minstens de helft van de bluseenheden moeten zijn ingevuld door draagbare toestellen.

 

Een studie, als basis om het aantal bluseenheden gepast te bepalen of op te trekken, kan zelf worden uitgevoerd of gevraagd aan de leverancier.

Bijkomende bescherming

Men dient verder bijzondere aandacht te hebben voor de zones met specifiek brandrisico. Bijvoorbeeld: technische installaties, installaties voor lassen en andere activiteiten met blote vlam, zones met brandbare en ontvlambare vloeistoffen of gassen, laboratoria, zones voor opslag, koelruimtes, friteuses, … .

 

Dergelijke specifieke risico’s worden beschermd door aangepaste blusmiddelen (in functie van het risico). Dit kunnen bijkomende bluseenheden zijn, bovenop wat hierboven beschreven staat.

Een risicoanalyse is nodig om de noodzaak voor bijkomende blusmiddelen, en het type blusmiddel, uit te maken. 

Plaatsing

Eens de blusmiddelen zijn voorzien dienen ook een aantal voorschriften betreffende de plaatsing in acht genomen te worden. De draagbare blusmiddelen horen op te hangen (bijvoorbeeld aan de muur). Ze mogen dus niet gewoon op de grond of op een voorwerp staan. Bij elk blusmiddel hoort een pictogram (bij voorkeur op hoogte) dat van afstand en vanuit alle richtingen zichtbaar is.

Ook de niet draagbare, doch mobiele blusmiddelen (bijvoorbeeld 50 kg ABC poeder op wielen) krijgen een vaste stek onder een pictogram.

 

Alle blusmiddelen of voorzieningen ten behoeve van brandbestrijding, evenals hun pictogrammen, moeten op elk moment zichtbaar zijn en volledig vrij bereikbaar. Elke vorm van opslag of belemmering, zelfs van korte duur, is verboden.

Onderhoud

Tot slot nog een woordje over het nazicht en het onderhoud.

Om het respect voor bovenstaande regels te garanderen worden alle blusmiddelen driemaandelijks visueel gekeurd door een verantwoordelijk lid van het personeel van de verzekerde. De keuring heeft betrekking op de plaatsing, toegankelijkheid en de goede zichtbaarheid van de blusmiddelen.

Jaarlijks wordt beroep gedaan op de leverancier om in het wettelijk verplichte onderhoud te voorzien.

 

Om bij visuele keuring of onderhoud geen blusmiddelen te vergeten, worden alle blusmiddelen (en alle andere voorzieningen ten behoeve van brandbestrijding) genummerd en opgenomen in een inventaris. Op de inventaris is minstens af te lezen over welk type blusmiddelen het gaat, de capaciteit, de datum van indienstneming en de plaats waar het toestel zich bevindt. Er kan ook ruimte worden gelaten voor opmerkingen en datum van onderhoud.