Waarop moet u letten wanneer u een autoverzekering kiest?

Een omniumverzekering: doen of niet? Wanneer u uw splinternieuwe wagen wil verzekeren, is een omnium onmisbaar. Maar ook voor iets oudere wagens of een tweedehandswagen is een omnium vaak een verstandige keuze. Welke omniumformules bestaan er? En op welke service mag u rekenen? Ethias maakt u wegwijs in de wereld van de omniumverzekering.

Een omniumverzekering is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Het is een bescherming voor uw eigen auto bij brand, diefstal, glasbreuk, aanraking met dieren of natuurkrachten en andere schade. Er bestaan verschillende omniumformules: een mini omnium, een mini omnium plus, een omnium en een omnium plus. Elke formule heeft een andere dekking. Zo krijgt u bijvoorbeeld bij een Omnium of Omnium Plus de schade aan uw eigen wagen terugbetaald, ook na een ongeval waarbij u zelf in fout was.

U wil uw eigen schade terugbetaald zien
Stel: u krijgt onderweg naar de fitness een ongeval met een tegenligger. U bent zelf in fout. De BA-verzekering betaalt na dit ongeval de schade terug aan de tegenpartij. Is er veel schade aan uw eigen wagen? Of misschien is hij zelfs perte totale? Deze kosten worden niet door uw BA-autoverzekering terugbetaald. Afhankelijk van welke omniumformule u kiest, betaalt de verzekeraar de kosten aan uw eigen wagen terug of een schadevergoeding bij een perte totale. Oef!

Na een ongeval (in fout) bent u gerust met een Omnium of Omnium Plus van Ethias.

Hoe kiest u de juiste omniumformule?

Een oudere (tweedehands)wagen? Dan is een Mini Omnium of een Mini Omnium Plus precies wat u nodig hebt.

  • Mini Omnium: deze kleine omnium dekt schade veroorzaakt door een poging tot diefstal, aanraking met dieren, brand, glasbreuk of natuurkrachten. Bij een ongeval in fout en bij nalatigheid of diefstal door een onbekend persoon, dekt deze verzekering de eigen schade niet.
  • Mini Omnium Plus: deze verzekering heeft dezelfde dekking als een Mini Omnium. Daarnaast krijgt u een vergoeding wanneer uw wagen onherstelbaar beschadigd is.

Een nieuwe wagen of een jonge tweedehandswagen? Dan kiest u best voor een Omnium of een Omnium Plus.

  • Omnium: deze verzekering dekt de materiële schade aan uw eigen voertuig bij een ongeval, zelfs bij een ongeval in fout. Dat betekent dat de herstellingskosten worden terugbetaald door de verzekeraar. Zelfs een perte totale is gedekt! Met deze omnium is er ook dekking bij vandalisme, poging tot diefstal, aanraking met dieren, brand, natuurkrachten en glasbreuk.
  • Omnium Plus: een ongeval in fout met schade aan uw eigen wagen? Geen paniek: met de Omnium Plus van Ethias krijgt u de herstellingskosten of een perte totale terugbetaald. Ook vandalisme, poging tot diefstal, aanraking met dieren, brand, natuurkrachten en glasbreuk zitten in deze waarborg. En er is meer:
    • U bent gedekt voor diefstal van zaken uit de wagen tot max. 500 euro. 
    • U krijgt een vervangwagen tijdens de herstelling (max. 10 dagen) en tot 30 dagen na diefstal of een perte totale.
    • U krijgt bij een perte totale de waarde van uw voertuig terugbetaald tot de 31ste maand (i.p.v. de 13e maand).

Conclusie: voor uw nieuwe wagen is een omnium een must
Hebt u net een nieuwe wagen gekocht? Dan bent u maar wat blij met een omnium! De reden is simpel: de wagen heeft u een hele bom geld gekost. Of u bent u wagen nog aan het afbetalen. Plots krijgt u een ongeval en er is veel schade aan uw splinternieuwe auto. Of misschien is hij wel per totale? Zonder een volledige Omnium of een Omnium Plus zou u blijven betalen voor een voertuig dat u door het ongeval, na een perte totale, niet meer hebt. Dankzij een omniumverzekering, met een dekking die de schade aan uw eigen voertuig betaalt, zijn de kosten voor rekening van de verzekeraar.

Vond u dit artikel nuttig?
Bedankt voor uw antwoord.