Nieuw voertuig: 4 zaken die u moet regelen voor u de weg op kunt

Nieuw voertuig: 4 zaken die u moet regelen voor u de weg op kunt
Image(s) licensed by Ingram Image
U kreeg net een telefoontje van uw dealer: uw gloednieuwe wagen is klaar en wacht op u in de garage. Maar wat moet u nog allemaal regelen voordat u de weg op kunt? Hebt u gedacht aan de inschrijving, de verzekering of de belastingen? De onderstaande 4 formaliteiten mag u zeker niet vergeten. En euh, u hebt toch een geldig rijbewijs op zak? ;-)
VERZEKERING

Voor u de openbare weg opgaat, moet uw voertuig verplicht verzekerd zijn met een BA-Autoverzekering. Wanneer u een nieuwe wagen koopt, is ook een omniumverzekering onmisbaar. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken. Krijgt u te maken met een totaal verlies? Dan wordt de schade aan uw voertuig - afhankelijk van de leeftijd en de gekozen omniumformule -  tot 100% vergoed. Een niet te verwaarlozen voordeel, zeker als u een lening afbetaalt voor de aankoop van uw wagen. Denk tot slot ook aan bijstand: altijd erg handig bij pech, een lekke band, ...
Welke verzekering kiest u best voor uw wagen? Lees dit artikel.

INSCHRIJVING
Vul het formulier 'aanvraag tot inschrijving' in dat u van uw autoverkoper hebt ontvangen en bezorg het aan uw verzekeraar. En dan gaat het vooruit: al de volgende dag (als uw aanvraag voor 12.30 uur werd ingediend) of de dag daarna ontvangt u uw kentekenbewijs en uw nummerplaat voor de achterkant van uw wagen. Makkelijk toch!

> Hoeveel kost een nieuwe inschrijving?
Het kentekenbewijs en de nieuwe nummerplaat in Europees formaat kosten 30 euro. Dat bedrag betaalt u aan bpost wanneer de postbode de nummerplaat aflevert.
Inschrijving – nummerplaat Europees formaat
GECERTIFICEERDE BANKCHEQUE
Uw concessiehouder heeft u ongetwijfeld gevraagd om een voorschot te betalen (meestal 10%) toen u de bestelbon voor uw nieuwe wagen ondertekende. Voordat u de sleutels in handen krijgt, moet u uiteraard het saldo van de factuur betalen. Vergeet dus niet om een afspraak te maken bij de bank. De bank zal het bedrag van uw rekening halen in ruil voor een zogeheten ‘gecertificeerde’ cheque die u aan de verkoper geeft. De bank moet die cheque absoluut ondertekenen, pas dan is ze geldig.
BELASTINGEN

Elke eigenaar van een voertuig moet verkeersbelasting betalen. Na inschrijving van een voertuig komt er ook nog de belasting op inverkeerstelling bij.

Belasting op de inverkeerstelling:
Elke eigenaar van een voertuig moet verkeersbelasting betalen. Na inschrijving van een voertuig komt er ook nog de belasting op de inverkeerstelling bij.

Belasting op de inverkeerstelling
Dit is een eenmalige belasting die u moet betalen zodra uw voertuig is ingeschreven. U hoeft hiervoor zelf niets te doen. U ontvangt automatisch een verzoek om de belasting op de inverkeerstelling en de eerste verkeersbelasting te betalen.

> Hoeveel bedraagt de belasting op de inverkeerstelling?
Alles hangt af van het gewest waarin u woont en de milieukenmerken van uw voertuig:

 Verkeersbelasting
De verkeersbelasting is een verplichte jaarlijkse belasting. Elk jaar ontvangt u dus automatisch een verzoek om ze te betalen.

Vond u dit artikel nuttig?
Bedankt voor uw antwoord.