Uw voertuig verzekeren tegen diefstal? Doen of niet?

Uw voertuig verzekeren tegen diefstal? Doen of niet?
Image(s) licensed by Ingram Image
Volgens statistieken van de Federale Politie over ons land, werden in 2017 8.513 voertuigen gestolen en werd er ingebroken in 47.747 wagens. Die cijfers dalen wel jaar na jaar. Moeten we onze aandacht dus laten verslappen en een diefstalverzekering laten voor wat ze is?
GERUSTSTELLENDE CIJFERS

De recentste statistieken (april 2018) van de Federale Politie bevestigen dat het aantal autodiefstallen over het algemeen daalt ten opzichte van 2016: -4,8% voor auto's, -4,4% voor moto's en -7,2% voor bromfietsen. Een van de redenen voor die daling is de betere beveiliging van de auto's. De statistieken hebben echter ook een schaduwzijde: het aantal garagediefstallen van voertuigen stijgt met maar liefst 11%.

Wist u dit al?

  • Ongeveer de helft van alle autodiefstallen gebeurt op de openbare weg.
  • De meest gegeerde merken voor autodieven zijn, in deze volgorde: Volkswagen, Mercedes, BMW en Citroën.
  • 95% van de voertuigdiefstallen gebeurt zonder geweld.

Ook het aantal diefstallen uit voertuigen daalde met 12,1% vergeleken met 2016. Hebben dieven dan geen interesse meer in de spullen die in uw auto liggen? Dat dacht u maar. Toch beginnen bepaalde inspanningen hun vruchten af te werpen. Denk bijvoorbeeld aan sensibilisering (mensen laten geen voorwerpen meer zichtbaar achter in hun wagen), de plaatsing van camera's op straat en op parkings en het feit dat bepaalde toestellen een pak minder 'sexy' zijn dan vroeger (gps-toestellen, autoradio's ...).

DIEVEN HOUDEN VAN DE NACHT
De meeste autodiefstallen vinden plaats op de openbare weg, met name tussen 22 uur ’s avonds en 7 uur ‘s ochtends met een piek tussen 1 en 5 uur. Autodiefstallen in garages gebeuren eerder tussen middernacht en 7 uur 's ochtends. Dieven profiteren dus van het feit dat de bewoners liggen te slapen om, zonder dat iemand het merkt, binnen te dringen in de woning en de sleutels te stelen.
EN NU?
De cijfers vertonen inderdaad een lichte daling. Toch is er nog geen reden om te vieren. In 2017 werd bij de politie immers aangifte gedaan van bijna 100.000 autodiefstallen of diefstallen uit voertuigen (auto, moto, bromfiets, fiets, carjacking). Hoeveel eigenaars waren hiervoor verzekerd? Hoeveel eigenaars bleven teleurgesteld achter? Het is onmogelijk om daar een pasklaar antwoord op te geven. Maar één ding is duidelijk: een bescherming tegen diefstal blijft sterk aan te raden, vooral wanneer u uw voertuig op de openbare weg laat staan.
IS DIEFSTAL INBEGREPEN IN DE BA-VERZEKERING?

Het antwoord is eenvoudig: neen. De verplichte basisverzekering dekt alleen uw burgerlijke aansprakelijkheid wanneer u zelf aansprakelijk bent voor een ongeval met schade aan derden.

De waarborg 'diefstal' maakt deel uit van de Omniumverzekering. Ethias biedt vier Omniumformules. Diefstal is inbegrepen in elk van die formules , zelfs in de goedkoopste formule, de Mini Omnium.

WAT DEKT DE DIEFSTALWAARBORG?
  • de diefstal van het voertuig en zijn toebehoren
  • de diefstal van de sleutels van het voertuig (op voorwaarde dat de sleutels niet werden neergelegd of onbeheerd achtergelaten op een publiek toegankelijke plaats)
  • de schade toegebracht door de diefstal of de poging tot diefstal

Wat dekt deze waarborg niet?

  • de diefstal van uw persoonlijke spullen
  • het misdrijf indien het werd gepleegd met uw medeplichtigheid of de medeplichtigheid van iemand uit uw omgeving
  • de diefstal wanneer u de sleutel op of in het voertuig hebt gelaten, wanneer u uw voertuig niet correct hebt afgesloten of de antidiefstalbeveiliging niet hebt geactiveerd of bij verlies van de sleutel van uw voertuig
  • daden van vandalisme
  • gevallen van misbruik van vertrouwen
VERPLICHT ANTIDIEFSTALSYSTEEM

Ongeacht de Omniumformule die u kiest, moet uw voertuig uitgerust zijn met een goed werkend antidiefstalsysteem om verzekerd te zijn tegen diefstal. Welk antidiefstalsysteem moet dat precies zijn?

  • De waarde van uw voertuig is lager dan € 60.000 (exclusief btw)? Het originele antidiefstalsysteem is voldoende ofwel een installatie van het type VV1 of VV2.
  • De waarde van uw voertuig is hoger dan € 60.000 (exclusief btw)? Het originele antidiefstalsysteem van de wagen (type transponder) of een gecertificeerd INCERT-systeem 'IM' in combinatie met een gecertificeerd INCERT-systeem 'TT' gebaseerd op geolokalisatie (de plaats van het voertuig wordt bepaald via een wettelijk erkende meldkamer) is noodzakelijk.
EN DE VERGOEDING?

Werd uw voertuig gestolen? Dien dan onmiddellijk klacht in bij de politie. Vul vervolgens uw aangifteformulier in en bezorg het ons. Dat formulier kunt u hier downloaden.

  • Wordt uw voertuig binnen de 30 dagen na ontvangst van het aangifteformulier teruggevonden? Dan zorgt Ethias ervoor dat uw voertuig wordt gedepanneerd, door een expert wordt onderzocht en wordt hersteld of onherstelbaar wordt verklaard.
  • Wordt uw voertuig niet teruggevonden binnen de 30 dagen? Dan wordt het als ‘totaal verlies’ geklasseerd en ontvangt u een vergoeding die wordt berekend op basis van de leeftijd van uw voertuig.
  • Wordt uw voertuig na 30 dagen nog teruggevonden, dan kunt u het terugnemen op voorwaarde dat u de vergoeding terugbetaalt. Of u houdt de vergoeding houden en laat het voertuig aan Ethias over). Bekijk onze algemene voorwaarden voor alle details.
7 PREVENTIETIPS EN GEZOND VERSTAND
  • Draai uw wielen naar het voetpad wanneer u parkeert. Nadat u de sleutel uit het contact hebt gehaald, geeft u een rukje aan het stuur om het te blokkeren.
  • Parkeer uw wagen op een goed verlichte en niet te verlaten plek.
  • Laat geen waardevolle spullen in uw wagen liggen. Kunt u niet anders? Verstop ze dan in de kofferruimte. Zorg er in elk geval voor dat niemand ze ziet liggen.
  • Controleer voor u uw voertuig verlaat of u uw sleutel niet in het contact hebt laten zitten en of u alles goed hebt afgesloten.
  • Investeer in een stuurslot. Zo'n slot kost maar enkele tientallen euro's maar schrikt dieven vrij goed af.
  • Hang uw auto- en huissleutels niet aan dezelfde sleutelbos. En laat uw reservesleutels thuis liggen in plaats van ze in uw wagen te bewaren.
  • Laat nooit uw sleutels op het contact zitten, zelfs niet voor heel even of als u niet ver weg bent. En laat zeker de motor niet draaien!
Vond u dit artikel nuttig?
Bedankt voor uw antwoord.