Schade na het recente slechte weer?

Schade door slecht weer? We zijn er voor je!
Hier is hoe je de situatie kunt aanpakken.

Born to be wild - maar ook weer niet te wild

De eerste zonnestralen komen tevoorschijn en daar zijn ze, de motards. Op hun bikes cruisen ze door het land en genieten ze volop van het mooie weer. Goed nieuws : volgens het BIVV is het aantal ongevallen waarbij een motor betrokken is, de laatste 10 jaar gedaald met 25 %. Keerzijde van de medaille : het risico op een dodelijk ongeval met de motor is nog altijd 2,5 keer hoger dan bij een auto. En de gevolgen van een motorongeval zijn vaak veel erger : motards zijn immers niet beschermd door een stevig koetswerk.

Ethias stelde een lijstje met 5 tips op zodat ook motorrijders zich altijd veiliger kunnen voelen op de weg.

1. Lentecheck-up
Uw motor heeft een winterslaap achter de rug ? Onderwerp hem dan aan een grondig onderzoek. Lichten, richtingaanwijzers, bandenspanning, batterij, ketting … check elk onderdeel nauwkeurig zodat u in alle veiligheid de weg op kunt. Een gouden tip ? Volg een opfrissingscursus voor motorrijders. Een paar uurtjes praktijkles van een professionele rijinstructeur en uw rijkunsten zijn weer helemaal aangescherpt.

2. Respecteer de snelheidsregels
De krachtige versnellingen van een motor zijn een deel van de fun. Maar verlies zeker de afstand niet uit het oog die nodig is om uw motor volledig tot stilstand te brengen. Die hangt sterk af van de weersomstandigheden en van uw kennis over uw motor. Een kleine truc om de afstand tot stilstand in te schatten (remafstand + reactietijd) ? 50 km/u ? 5 x 5 = 25 meter. 60 km/u ? 6 x 6 = 36 meter, enz … Denk er ook aan dat de snelheid uw gezichtsveld vermindert en u minder zichtbaar maakt in het verkeer.

3. U hoeft niet in de file te staan
In de file rijden we allemaal langzaam, bumper tegen bumper. Natuurlijk hebt u zin om de file voorbij te steken. En dat mag, als u zich aan de regels houdt. Inhalen mag tussen de midden- en de linkerrijstrook. U mag maximaal 50 km/u rijden, en het verschil met de automobilisten mag maximaal 20 km/u zijn.

4. Professionele uitrusting
Als u met de motor rijdt, is deze uitrusting verplicht : helm, handschoenen, broek, jas met lange mouwen en laarzen die uw enkels beschermen. Met beschermende kledij zorgt u ervoor dat ook uw schouders, knieën en ellebogen gevrijwaard blijven. Een Europese studie heeft uitgewezen dat u 20 % beter beschermd bent met dikkere kledij zoals Kevlar en leder. Goed om te weten : uw passagier is niet verzekerd door uw motorverzekering.

5. Duidelijk zichtbaar
Vergeet geen fluohesje over of reflecterende strips op uw jas te dragen. Zo bent u altijd zichtbaar op de weg. Steek uw rode achterlicht en dimlicht aan. Let ook op de dode hoek van andere voertuigen. Zoek oogcontact met andere chauffeurs om er zeker van te zijn dat ze u gezien hebben.

Tot slot nog één belangrijke afspraak. Of u nu met de motor, auto, fiets of te voet bent : blijf attent en ga samen hoffelijk de weg op!
Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.