Is het slim om je fiets te verzekeren tegen diefstal?

Is het slim om je fiets te verzekeren tegen diefstal?
Image(s) licensed by Ingram Image

België is een écht fietsland. Volgens de vakbeurs Velofollies werden er in 2017 maar liefst 485.168 nieuwe fietsen in België verkocht. Heel vaak zijn dat elektrische fietsen: ruim 45% in 2017. Helaas zijn elektrische fietsen ook populair bij fietsendieven. FEBIAC - de Belgische Automobiel- en Tweewielerfederatie - schat het aantal diefstallen op ruim 150.000 per jaar. Wat kunt u doen om het risico te beperken? En hoe zorgt u ervoor dat de schade tot een minimum beperkt blijft als u het slachtoffer wordt? Deze tips helpen u op weg.

Safety first: graveren schrikt fietsendieven af
De goedkoopste manier om diefstal te voorkomen: laat uw fiets gratis graveren bij de lokale politie. Uw rijksregisternummer wordt op uw fiets aangebracht en heeft zo een unieke herkenningscode. Een dief houdt niet zo van een ‘gemerkte’ fiets. Als hij uw fiets wil verkopen, zal de koper uiteraard vragen stellen over de échte eigenaar.

Uw fiets laten graveren is al een goed begin, maar een goed fietsslot is absoluut onmisbaar. Zo’n fietsslot heeft bij voorkeur het ART-keurmerk. ART is een onafhankelijke organisatie uit het fietsland bij uitstek: Nederland. Daarom baseren veel verzekeraars in ons land zich op het ART-keurmerk voor hun fietsverzekering. Zij verplichten dus een ART-slot met minimaal 2 sterren als u een verzekering wilt afsluiten. Hoe meer sterren dit slot heeft, hoe beter.

Fiets toch gestolen? Misschien staat hij hier
Niet elke gestolen fiets is voor altijd weg. De politie vindt heel vaak gestolen fietsen terug. Als uw fiets gegraveerd is dan weten ze dat u de eigenaar bent. Zo kunt u makkelijk uw fiets claimen. Benieuwd of uw gestolen fiets bij de politie staat? Dan is www.gevondenfietsen.be zeker een bezoekje waard.

Steeds meer mensen verzekeren hun elektrische fiets. En daar hebben ze goede redenen voor.

Een goede verzekering voor uw fiets is voordeliger dan u denkt
Een fiets is een flinke investering, zeker als u een elektrisch model koopt. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een fietsverzekering. Voor een bescheiden bedrag bent u financieel beschermd als uw fiets wordt gestolen of u schade hebt door een ongeluk. Maar een complete fietsverzekering doet veel meer dan dat. Ethias heeft een nieuwe verzekering: Ethias Bike & More. U kiest uit vier waarborgen die u beschermen zoals u dat wilt. Bij diefstal, materiële schade, lichamelijk letsel maar ook als u een mechanische panne niet meer verder kunt. Onze pechverhelping brengt u, uw passagiers en uw fiets in heel België thuis als u op meer dan een kilometer van huis bent. Waarom zo’n complete én voordelige formule zeker de moeite loont, leest u hier.

Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.