onderhoud

Er is een onderhoud van onze website gepland van zaterdag 26 november om 20u tot zondag 27 november om 8u. Dit betekent dat onze site tijdens deze periode niet toegankelijk zal zijn.

Wintersport: opgepast voor ongelukken op de pistes!

Wintersport: opgepast voor ongelukken op de pistes!
Image(s) licensed by Ingram Image

Elk jaar zwichten veel Belgen voor de lokroep van de eerste sneeuw en de verkwikkende berglucht. Skiën, snowboarden, rodelen, sneeuwschoenwandelen, snowkiten ... aan activiteiten geen gebrek!
Het probleem: veel van hen komen thuis met een gebroken arm of been. In 2018 zag Ethias Assistance deze medische dossiers met 10% toenemen, tijdens de krokusvakantie alleen al. Welke zijn nu de meest voorkomende ongevallen op de pistes? Het antwoord in cijfers!

Skiën of snowboarden? Volgens een Franse studie (1) blijft skiën de favoriete wintersport (87%), ver boven snowboarden (12%) of andere disciplines (1%). Maar sommige beoefenaars riskeren meer ongevallen dan andere: beginners lopen twee keer zoveel risico, vooral tijdens de eerste 4 dagen. Andere kwetsbare doelen zijn mensen die niet sporten of mensen met overgewicht.

Bij skiën moet de knie het vaak ontgelden. Bij snowboarden is dat de pols. Bij het sleeën wordt het hoofd of de romp geblesseerd bij meer dan 1/3 van de ernstige ongevallen. Nog een feit: vrouwen ouder dan 25 jaar ontwrichten 3,5 keer meer hun knieën dan mannen. Van de gevallen snowboardende tieners komt 58% met een gebroken pols naar huis.

De meest voorkomende ongevallen bij wintersporten

 (1)  Persmededeling 2018 "De ongevallen van het wintersportseizoen 2016-2017", uitgegeven door Médecins de montagne, Chambéry, Frankrijk, www.mdem.org

(2) Statistieken 2016-2017 over het evacueren van gewonden in de sneeuwsport, gepubliceerd door het BPA (Bureau voor ongevallenpreventie) in Zwitserland. www.bfu.ch

Beperk het risico op ongevallen en verwondingen

  1. Bereid u voor op uw wintersport: 9 aanbevolen oefeningen voor u vertrekt
  2. Doe een opwarming. Onvoldoende opgewarmd op de piste = gegarandeerd een blessure.
  3. Ga voor goed materiaal, aangepast aan je lichaamsbouw. Stel de skibindingen correct af. Sla de beschermingen niet over (helm, polsbeschermers, zonnecrème en zonnebril ...).

Wist u dit al?
Ethias Assistance Car & Family dekt ook de kosten van het onderzoek of transport per helikopter naar het ziekenhuis en vergoedt de ongebruikte dagen van uw skipas in het geval van een ongeluk. Meer info hier. >> 

Vond u dit artikel nuttig?
Bedankt voor uw antwoord.