Autovakantie: onze laatste tips voor onderweg!

Autovakantie: onze laatste tips voor onderweg!
Image(s) licensed by Ingram Image

Het aftellen is begonnen: over een paar dagen vertrekt iedereen met de wagen richting zon! We geven u enkele lastminutetips om vlot uw bestemming te bereiken. Goede reis!

Check uw (reis)verzekering

Niets vergeten?

Papieren, vaccinaties, visa, reisapotheek, opladers, verzekering… u vindt het allemaal in onze speciale vakantiechecklist.

Is uw auto in orde?

Wacht niet tot het allerlaatste moment om uw auto te laten nakijken. U zou toch niet willen dat hij op vakantie dienst weigert?

Stippel uw traject op voorhand uit

Wegwerkzaamheden, rustplaatsen met een speeltuin voor de kinderen, péages, … een goed voorbereide reis betekent al de helft minder problemen!

 • Bekijk de verkeerswebsites, stel uw gps in, zoek alternatieve wegen, geef de stopplaatsen in en de bezienswaardigheden die u graag onderweg wilt bezoeken. Bent u van de oude stempel? Haal dan die goede, oude wegenkaarten tevoorschijn!
 • Verplaats als het kan uw vertrek met een dag of vertrek een beetje voor zonsopgang om niet in de grote vakantie-uittocht terecht te komen. ’s Nachts vertrekken is nog beter, op voorwaarde dat u voldoende geslapen heeft.
Welke muziek is ideaal om veilig te rijden?

Welke muziek beluisteren om geconcentreerd te rijden?

Wist u dat een onderzoek van de London Metropolitan University beweert dat bepaalde muziek de concentratie achter het stuur bevordert? Volgens professor Moore gaat er niets boven muziek van 55-65 decibel, met een tempo van 60 tot 80 beats per minuut. Luide, sterk ritmische muziek is daarentegen af te raden. Niet goed voor uw oren en uw hart. Een perfecte playlist om in alle veiligheid te rijden (Engels artikel)?
Download ‘m hier!

Enkele musts voor een relaxte reis:

 • Draag gemakkelijke kledij en schoenen. Vermijd strak zittende jeans, voor een goede bloedcirculatie. De bestuurder draagt best geen teenslippers. Die kunnen vast komen te zitten onder een pedaal.
 • Neem eten en drinken mee tegen een hongertje in de auto: voorgesneden fruit, staafjes wortel, kerstomaten, kaasblokjes, noten en gedroogde vruchten, … en vooral veel water! En een plasticzak voor het afval.
 • Een toilettas is altijd handig: een wc-rol, papieren zakdoekjes, desinfecterende handgel, reispillen, deodorant, een waterspray … en de verbanddoos natuurlijk.
 • Denk ook aan cash voor de péages, toiletten en drankautomaten.
 • Zorg ervoor dat het zonlicht u niet verblindt: draag een zonnebril en gebruik de zonnekleppen.
 • Bedenk allerlei leuke activiteiten om uw kinderen tijdens het traject bezig te houden.

Hoe laadt u de bagage in de auto?

 • De basisregel: zware bagage onderaan. Zet ze daarna klem met lichtere reisspullen, maar zorg ervoor dat de lading evenwichtig verdeeld is over de kofferruimte. En leg uiteraard niets op de hoedenplank dat het zicht door de achterruit kan versperren.
 • Te veel bagage? Kijk hier hoe u een dakkoffer installeert. Vergeet niet op elke stopplaats de bevestiging te controleren

Relax, er is geen haast bij

 • Rij voorzichtig en respecteer de snelheidslimieten. Door plankgas te geven bent u niet noodzakelijkerwijs vlugger op uw bestemming. Het bewijs ziet u hier!

Respecteer de veiligheidsafstand en rij defensief.

 • En vooral, las om de 2 u een pauze in om even de benen te strekken, een paar rekoefeningen te doen en een luchtje te scheppen. Onnodig tijdverlies? Nee, hoor! U bent met va-kan-tie!

Een paar vanzelfsprekende tips op een rijtje:

Nooit een smartphone achter het stuur!
 • Geen smartphone als u rijdt. Zelfs niet om een sms’je te lezen!
 • Ook geen alcohol: wist u dat in België 1 lichamelijk letsel op 8 te wijten is aan alcohol?
 • Als het hard regent of er een dichte mist hangt: vertraag en hou afstand. Als het zicht beperkt is tot minder dan 100 m, steek dan uw mistlampen aan. En als het mogelijk is, wacht op een rustplaats totdat de zichtbaarheid opnieuw beter is.
 • Let op voor motorrijders: 5 goede reflexen als automobilist.

Een ongelukje onderweg naar uw vakantiebestemming?

Blijf rustig en volg deze raadgevingen. Heeft u geen bijstandsverzekering? Er is nog tijd om dit te overwegen! Sluit vandaag online een contract af en u kunt morgen al met een gerust hart op reis vertrekken.

Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.