Hoe uw woning beveiligen tegen inbraak? Lees onze tips.

In 2017 werd er elke dag 147 keer per dag ingebroken. Het grootste risico loopt u niet ’s nachts maar wel op weekdagen tussen 14 en 17 uur. Gelukkig daalt het aantal inbraken jaar na jaar. De reden ? Heel wat mensen gebruiken steeds vaker slimme preventietips. Met dank aan politie en experts haalde Ethias er voor u de allerbeste tips uit.
1. Inbraak voorkomen : gratis preventie-adviezen op maat bij u thuis
Op de website besafe.be van de overheid zagen we deze toptip. Laat gratis een adviseur van politie of gemeente langskomen. Hij kijkt rond in uw woning en geeft advies op maat. De expert is onafhankelijk en de adviezen zijn vrijblijvend.
2. Investeer slim in inbraak’vertragers’

Inbrekers geven snel op. Als ze niet in 3 minuten binnen zijn, haken ze af.

  • De investering in een veiligheidscilinder, binnensloten of raamkrukken is beperkt en loont echt. Vraag advies aan een vakman. Een cilinderslot dat 2 mm uitsteekt is bijvoorbeeld makkelijk te kraken.
  • Iets duurder is een alarminstallatie. Een goed systeem kost enkele honderden euro’s maar schrikt inbrekers wel af. Vraag uw veiligheidsadviseur of hij in uw geval een alarm nuttig vindt en welk systeem hij het beste vindt. Een buitenalarm moet u registreren bij de politie.
  • Veiligheidsglas vertraagt de inbraak. Gehard glas is bijvoorbeeld 5x zo sterk.
  • Heel betaalbaar en makkelijk te installeren zijn beveiligingscamera’s. Inbrekers zien zichzelf liever niet gefilmd.
  • Is het donker rond uw woning dan is detectieverlichting effectief. Zodra ongewenste personen uw huis naderen, springt de verlichting automatisch aan.
3. Inbraak voorkomen: simpele tips die echt helpen
Controleer of alle deuren en ramen goed gesloten zijn en haal de sleutels uit het slot. Laat nooit ramen op een kier staan en sluit garagedeuren en schuiframen. Zorg dat inbrekers niet kunnen binnengluren zodat ze kostbare spullen meteen zien. Zet ze anders zoveel mogelijk uit het zicht vanaf de straat. Verberg juwelen, sleutels en andere waardevolle zaken niet op vanzelfsprekende plaatsen. En tot slot: maak foto’s en een lijst van waardevolle voorwerpen met hun kenmerken (bv serienummers) en aankoopwaarde. Heel nuttig als u schade moet aangeven.
4. Inbraak voorkomen tijdens de vakantie

Tijdens uw afwezigheid is de kans groter dat u ongewenst bezoek krijgt. Met deze tips vertrekt u met een gerust hart.

  • Zorg dat uw huis bewoond lijkt: gordijnen dicht ’s avonds, een timer die een lampje laat branden, geen uitpuilende brievenbus, ...
  • Vraag of buren of familie een oogje in het zeil houden.
  • Ruim ‘materiaal’ voor inbrekers op: de ladder die buiten staat, hamers in het tuinhuis.
  • Wees discreet over uw afwezigheid op sociale media.
  • Vraag bij de politie of ze regelmatig langskomen tijdens de vakantie. Een gratis service die u aanvraagt via deze site.

Zo wordt schade vergoed na een inbraak in uw woning of appartement

Toch ingebroken?
Dan is de optie ‘diefstal en vandalisme’ van uw brandverzekering de oplossing. U ontvangt dan een vergoeding voor de geleden schade. Zeker aan te raden omdat ook de herstelkosten aan uw woning na inbraak zijn gedekt.
Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.