Wat mag uw huurbaas wél vragen en wat niet als u een contract tekent?

Wat mag uw huurbaas wél vragen en wat niet als u een contract tekent?
Image(s) licensed by Ingram Image
Stel, u bent erg geïnteresseerd in een huurappartement maar de verhuurder stelt u letterlijk 101 persoonlijke vragen. Vragen staat vrij natuurlijk maar u bent vanzelfsprekend ook gesteld op uw privacy. Wat mag een huisbaas eigenlijk aan u vragen? En wanneer gaat hij te ver? We vroegen het aan onze jurist die de aanbevelingen van de Privacycommissie voor u doornam.
Dit mag uw huurbaas u wél vragen
Uiteraard moet de verhuurder weten wie u bent. Een huisbaas mag uw naam vragen, uw huidige adres, geboortedatum en of u wettelijk samenwoont of getrouwd bent. Het is dus toegestaan dat hij uw identiteitskaart controleert. Ook mag hij van de voorzijde een kopie maken. Daarnaast verwacht de verhuurder dat u hem op tijd betaalt. Voor alle zekerheid vraagt uw toekomstige huisbaas u dus een recente loonfiche. Dat is toegestaan. U kunt wel bepaalde zaken onleesbaar maken zoals uw werkgever en uw beroep. De verhuurder heeft trouwens ook het recht te weten of u loontrekkende of zelfstandige bent. Let wel: de huisbaas mag nooit een kopie maken van uw loonfiche.
Dit mag uw huurbaas u zeker níet vragen.
Wat is een stap te ver volgens de Privacycommissie? Alle vragen over uw land van herkomst, uw rijksregisternummer, strafregister of ondernemingsnummer hoeft u niet met uw huisbaas te delen. Ook is het verboden dat hij polst naar uw gezondheidstoestand. Er is een uitzondering als u een appartement voor andersvaliden huurt. Op financieel vlak bent u niet verplicht om - buiten uw inkomsten als loontrekkende of zelfstandige - informatie te delen met uw huurbaas. Hij kan dus geen verdere vragen stellen over uw eigendommen. Dus niet of u al een huis bezit of hoeveel spaargeld u hebt. Zelfs niet of u een wagen bezit, behalve wanneer die informatie nodig is voor bijvoorbeeld de gemeenschappelijke garage. Tot slot mag een potentiële verhuurder ook nooit bij uw werkgever of vorige verhuurder aankloppen om meer uitleg.
Wat als de huisbaas te ver gaat?

Hierboven hebt u gelezen op welke vragen u als huurder wel moet antwoorden en op welke niet. Wat u in de praktijk doet, is een ander verhaal. Als u een appartement of huis écht graag wilt, stelt u zich allicht wat flexibeler op. Wat als uw toekomstige huisbaas toch een vraag stelt die volgens bovenstaande aanbevelingen van de Privacycommissie niet kunnen? U kunt een klacht indienen bij diezelfde Privacycommissie of bij het Centrum voor Gelijke Kansen. Dit kan dan leiden tot een eis van schadevergoeding of een vervolging voor een rechtbank. Maar dit gebeurt slechts heel zelden, gelukkig maar.

 

Ethias Starter Pack: een formule voor jongeren die een Huurdersverzekering combineert met een Familiale
Wist u dat …
… de Huurdersverzekering van Ethias al voor de derde keer op rij is verkozen tot de beste huurdersverzekering volgens Decavi? Decavi reikt elk jaar prijzen uit voor de verzekeringen met de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit. Voor jongeren tot 30 jaar is er een formule die een Huurdersverzekering combineert met een Familiale verzekering: het voordelige Ethias Starter Pack. Ook de Familiale van Ethias is bekroond door Decavi. Twee keer zekerheid voor een bijzonder aantrekkelijke prijs!
Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.