Doeltreffend een mondmasker dragen

Met de progressieve exit uit de lockdown en de versoepeling van de maatregelen kunnen we geleidelijk terugkeren naar een normaal leven. Het zal van essentieel belang zijn om preventiemaatregelen te nemen opdat het in veilige omstandigheden gebeurt, o.a. in het kader van de beroepsactiviteiten.

Zo zal het dragen van het mondmasker verplicht worden tijdens bepaalde verplaatsingen.

De beheersing van de ziekte zal onlosmakelijk verbonden zijn met de naleving van goede hygiënische reflexen, zoals fysieke afstand tot andere mensen, handhygiëne (maar niet alleen), quarantaine van mensen met symptomen van de ziekte...) en, zoals geadviseerd door heel wat experten, het dragen van een beschermingsmasker. Het masker dragen zal essentieel zijn op openbare plaatsen of werkplekken waar de veiligheidsafstand niet gerespecteerd kan worden.

In een eerder artikel  hebben we de goede praktijken ter sprake gebracht om een masker te maken voor mensen die beroepshalve niet aan COVID-19 blootgesteld worden. De kwaliteit van het masker is een eerste stap naar uw veiligheid.

De juiste manier van dragen is een tweede stap naar een effectievere bescherming.

Heel wat mensen die zich afvragen of hun masker wel goed op hun gezicht staat of die het masker oncomfortabel vinden, komen voortdurend met hun handen aan het masker. Onze handen zijn mogelijk besmet door voorwerpen die we eerder aangeraakt hebben (deurklink, gereedschap, handgreep van een winkelkarretje, elektronisch betaalmiddel...). Herhaaldelijk het gezicht aanraken met de handen verhoogt het risico om het virus op te lopen aanzienlijk.

 

Hoe zet je een masker op zodat het effectief is

Voor je het masker op je gezicht plaatst, is het van essentieel belang om je handen te wassen met water en zeep (of, als die niet voorhanden zijn, een desinfecterende oplossing op alcoholbasis te gebruiken).

Zo zet je het masker op je gezicht:

 1. neem het masker vast bij de elastieken
 2. lokaliseer de boven- en buitenkant van het masker (let op als het masker een neusstuk heeft)
 3. plaats het masker op je gezicht (bedek de bovenkant van je neus)
 4. breng de elastieken achter je oren of bind de lintjes achter je hoofd vast zonder ze te kruisen
 5. laat de onderkant van het masker onder je kin zakken (en knijp ten slotte in het neusstuk als dat er is)
 6. zorg ervoor dat het masker correct geplaatst is: het masker moet het gezicht van de bovenkant van de neus tot onder de kin bedekken en er perfect op aansluiten.
 7. de dichtheid van het mondmasker testen: dek het mondmasker af met een plastiek folie en bij het inademen moet deze tegen het gezicht aangezogen worden.
 8. controleer of het masker niet beweegt. Om te verhinderen dat het masker beweegt, moet je de elastieken of lintjes juist afstellen, maar doet dat met propere handen. Deze stap is essentieel om je bescherming te garanderen terwijl je het masker draagt.

 

Als je het masker afzet, ga je als volgt te werk:

 1. doe de beschermende handschoenen uit en was je handen met water en zeep (of, als die niet voorhanden zijn, gebruik een desinfecterende oplossing op alcoholbasis)
 2. zet het masker af. Dat doe je weer door het alleen met de elastieken (of lintjes) vast te nemen zonder de voorkant van het masker aan te raken
 3. gooi het masker in de vuilnisbak of stop het in een zak als het masker wasbaar en dus herbruikbaar is
 4. was je handen met water en zeep (of, als die niet voorhanden zijn, gebruik een desinfecterende oplossing op alcoholbasis)

 

Het document “Hoe op een veilige manier een masker dragen en uitdoen?”  zal u de verschillende stappen geven om uw masker veilig te manipuleren. Het document Hoe omgaan met een wasbaar masker?” geeft u al de te volgen stappen met een herbruikbaar masker.

 

Belangrijk: zodra het masker op je gezicht staat en zolang je het draagt, mag je het in geen geval nog met je handen aanraken, anders bestaat er risico op besmetting.

 

Hoelang kan ik een masker dragen?

In de sectoren waar vaak ademhalingsbescherming wordt gedragen, is het gebruikelijk om een masker om de 3 uur te vervangen. Sinds het begin van de pandemie is de gebruiksduur van sommige maskers verhoogd tot 8 uur.

Als het masker nat of vuil is, moet het in ieder geval vervangen worden.

 

Herbruikbare maskers: onder welke voorwaarden?

De pandemie veroorzaakte een tekort aan geschikte maskers. Dat heeft ertoe geleid dat er herbruikbare maskers gemaakt worden voor mensen die niet beroepshalve aan COVID-19 blootgesteld worden.

Er moeten echter enkele voorzorgsmaatregelen genomen worden om de veiligheid ervan te waarborgen.

De persoon die de maskers wast, zal ook zichzelf moeten beschermen om te voorkomen dat hij of zij besmet wordt door de vervuilde maskers. Het wordt aanbevolen om in water oplosbare zakken te gebruiken waarin de vuile maskers bewaard worden.

Het masker moet na elk gebruik gereinigd worden. Het wordt aanbevolen het masker minstens 30 minuten op 60°C te wassen. Wasverzachter is niet nodig. De maskers kunnen samen met lakens gewassen worden. Zo doet het mechanische aspect van de wasbeurt ook zijn werk. Het is aan te bevelen om de maskers volledig te drogen binnen de 2 uur nadat je ze uit de wastrommel gehaald hebt.

Gewassen maskers moeten zorgvuldig opgeborgen worden om contact met vervuilde maskers te voorkomen. Doe een visuele inspectie van de maskers en gooi de beschadigde maskers weg.