Schade na het recente slechte weer?

Schade door slecht weer? We zijn er voor je!
Hier is hoe je de situatie kunt aanpakken.

Coupe Quarantaine

Keukenbeleving met kinderen

Bij steeds meer gezinnen is de keuken onderdeel van de woonkamer. Sterker nog, de keuken is hét centrum van de woning geworden, waar kinderen en ouders na school en werk neerstrijken om elkaar te vertellen wat ze die dag hebben meegemaakt. Nu de scholen gesloten zijn en veel mensen van thuis uit werken, draait de keuken op volle toeren. En dat is logisch, want er is heel wat te beleven!

De keuken is een geweldige leerschool voor je kinderen: ze leren niet alleen het gevaar inschatten van kokend water, scherpe messen en hete pannen, maar ze krijgen ook nieuwe vaardigheden onder de knie zoals gehaktballetjes rollen, bloem afwegen en ingrediënten combineren. Helpen in de keuken is bovendien een feest voor de zintuigen: met je handen in het deeg woelen, proeven van de gesmolten chocolade, de geur van kruiden of versgebakken koekjes opsnuiven… Daar wordt je gelukkig van, toch?

Wij verzamelden de leukste ideeën die van je keuken een creatieve hotspot maken.
 

Zeg het met eieren
Het is bijna Pasen en dat is goed nieuws, want eieren werken verveling tegen! Vooral kinderen raken makkelijk in de ban van de eindeloze mogelijkheden. Met een paasboom ben je bijvoorbeeld wel even zoet: ga met je kinderen in de tuin op zoek naar fraai gevormde takken. De krulhazelaar staat daarom bekend, maar je kan evengoed met andere struik- en boomsoorten aan de slag. Bedek de bodem van een glazen kom met felgekleurde, hardgekookte eieren en plant er de takken in. Ondertussen zijn je kinderen druk in de weer met eitjes uit te blazen en te schilderen als versiering. Op Pinterest vind je honderden ideeën om je paasboom nog mooier te maken.
Vier je Pasen met kinderen? Dan geldt één regel: het moet kleurrijk zijn. Wat is er gezelliger dan samen paaskoekjes bakken die je kinderen kunnen afwerken met smarties en mini mallows! Of wat dacht je van cupcakes, versierd met gekleurde suikereitjes?
 
Op vakantie in je keuken
Het ziet ernaar uit dat je de geplande gezinsvakantie moet uitstellen. Een domper voor jezelf en voor je kinderen natuurlijk. Maar waarom haal je je bestemming niet gewoon in huis? Dompel je keuken onder in de Spaanse sfeer. De kinderen kunnen (alcoholvrije) Sangria maken terwijl jij je aan de paëlla waagt. Zet oer-Spaanse gitaarmuziek op en zing luidkeels mee in ware Flamenco-stijl. Of bedenk samen nieuwe tapasgerechtjes en besteed de hele namiddag om ze te maken. Zit de sfeer er in, dan krijg je je huisgenoten misschien wel overtuigd van een siësta na het koken. Lekker rustig.
 
Terug naar de oertijd
Aan een vuurschaal heb je genoeg om je kinderen een avontuurlijke, culinaire beleving te bezorgen. Het begint met vuur maken natuurlijk. En dat doe je het liefst zonder al te gemakkelijke hulpmiddelen; met een magnesiumstick bijvoorbeeld. Wil je gaan voor instant happiness, trek dan een zak marshmallows open die je kinderen boven het vuur kunnen roosteren. In combinatie met warme chocomelk ben je sowieso een held. Hecht je toch belang aan een meer verfijnd menu, dan kan je bijvoorbeeld samen een zalmfilet roken op een Finse plank. Deze plankjes van ahornhout zijn makkelijk te bevestigen op de rand van de vuurschaal en kan je online bestellen. Tip: roken bestaat al sinds de oertijd. Als je vooraf wat leest over het onderwerp, zullen je kinderen aan je lippen hangen wanneer je over deze traditie vertelt terwijl de zalm zachtjes gaart.
Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.