#homeorganizing: de trend die je tot rust brengt

“Rust in je huis, is rust in je hoofd.” Makkelijk gezegd wanneer je huis dagelijks het strijdtoneel is van opgroeiende kinderen die minstens evenveel (liefst meer) aandacht willen dan die deadline voor je werk. Toch loont het de moeite om te investeren in wat orde en structuur. Je wint er tijd en ruimte mee en je voelt je beter in je vel. Dat is wat “home organizing” belooft, een trend die kwam overwaaien uit Japan. Mooi meegenomen in deze woelige coronatijden, toch?

Als je wil verzamelen, verzamel dan ruimte
Kasten en lades hebben de vervelende neiging altijd te klein te zijn. Ze puilen uit met de spullen die ons dagelijks overspoelen. “Je hebt meer opbergruimte nodig”, klinkt dan het advies. Maar is dat zo? Het fileprobleem los je ook niet op door een extra rijstrook aan te leggen. Wel moet je anders gaan nadenken over het probleem: hoe zorgen we ervoor dat er minder wagens op hetzelfde moment in de file staan?
‘Ontspullen’ is dus de boodschap. Verwijder of geef weg wat je het voorbije jaar niet gebruikt hebt of waar je niet gelukkig van wordt. Je kan je kinderen inschakelen; zij zijn vaak minder emotioneel gebonden aan spullen die jij al veel te lang bijhoudt. Lukt het je om een kast helemáál leeg te maken, stel je dan de vraag of het nodig is om de kast nog te houden.
Wanneer je dit voor de eerste keer doet, moet je wellicht even op de tanden bijten. Maar nadien vraagt een georganiseerd huis veel minder onderhoud dan het slagveld aan rommel waar veel gezinnen op een zaterdagochtend mee geconfronteerd worden. Je voelt je bovendien lichter en vrijer, want al die overbodige spullen vormen ballast; ze maken de ruimtes in je huis en in je hoofd kleiner, vergaren stof en beladen je met een soort onvolbrachte-taak-gevoel.
Herbekijk meteen ook de inrichting van je huis. Voor een optimale en harmonieuze samenstelling van je meubels kan je inspiratie putten uit Feng Shui, maar evengoed uit online platformen als Pinterest of Instagram. Met de hashtag #homeorganizing gaat er een wereld van inspiratie voor je open. Alleen al het bekijken van de foto’s geeft je een vredig en gek voldaan gevoel.

Opruimen in je hoofd
Nu je huis is opgeruimd en rust uitstraalt, is het de beurt aan je hoofd. Onbewust breken allerlei gedachten, herinneringen, meningen en emoties in op het huidige moment. We zien de werkelijkheid door een filter van interpretatie op ons eigen verleden en verlangens of angsten voor wat komt.
Wil je echt ten volle genieten van je pas georganiseerde huis, overweeg dan een cursus mindfulness. Deze wetenschappelijk onderbouwde aandachtstraining leert je bewust en zonder oordeel aandacht te geven aan het hier en nu. Mindfulness stimuleert bovendien de creativiteit en bevordert de communicatie met je huisgenoten. En geef toe, daar kan je in deze tijden niet genoeg van hebben.

Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.