Laat je niet uit het lood slaan

Tips om corona-stress te overwinnen

“Op een maandagochtend zijn we met het gezin op een uur de deur uit richting school en werk, maar nu mijn man en ik thuiswerken, is die anders zo vlotte ochtendroutine veranderd in chaos.”

Wat een maandag anders maakt dan een zaterdag, is structuur. Nu ja… “Maakte”, moeten we zeggen, want sinds we met z’n allen van thuis uit werken, vloeien volgens onze kinderen de weekends gewoon over in de week en bedienen ze zich maandagochtend evengoed van het recht om vanuit de luie zetel Netflix te kijken. En voor je het weet, serveer je elke dag het ontbijt in de zithoek.

Zonder een duidelijke structuur lopen verwachtingen al snel uit elkaar en ontstaan frustraties. Maak daarom heldere afspraken en visualiseer ze op een leuke manier in een dag- of weekplanning. Maak een onderscheid tussen ‘samen-tijd’ en ‘alleen-tijd’. En belangrijk: leg uit waarom je dat doet. Volgens psychologe Marieke Impens geeft een goede planning een positief gevoel van controle in een voor de rest oncontroleerbare situatie.

Maar hou de teugels niet te strak. Geef je kinderen de ruimte om te ventileren en hun eigen weg te zoeken. Ook voor hen is het immers een verwarrende periode; ze missen hun vrienden en plots is pap of mam ook een soort leerkracht en bedrijfsleider. Wees dus rustig en geduldig en zorg er bijvoorbeeld voor dat ze online in contact blijven met klasgenootjes, vrienden en familie.

“Ik durf na de ophaling van het restafval nauwelijks nog de grijze bak binnenhalen omdat ik bang ben dat het handvat besmet is.”

Het coronavirus maakt ons niet alleen lichamelijk ziek, het bezorgt ons ook stress, angst en onzekerheid. De psychische impact van de pandemie is niet te onderschatten. Dat zegt ook klinisch psychologe Tine Daeseleire in een interview voor Radio 1: “symptomen van andere, onschuldige kwaaltjes worden plots aangevoeld als de voorbodes van een dodelijke ziekte. Om ons mentaal te verweren, is het belangrijk het contact te bewaren met vrienden en familie, in het bijzonder met ouderen die in deze omstandigheden dreigen te vereenzamen. We moeten elkaar steunen en lief zijn voor elkaar.”

Achter elke wolk schijnt de zon

Een beetje angst is goed, zolang het je niet overmant. Het houdt je scherp en alert. Het maakt dat we ons allemaal aan de maatregelen tegen corona houden. Maar hoe vermijd je dat de angst en de stress je uit het lood slaan? Enkele tips:

1. Geniet
De lente is in aantocht. Er liggen mooie dagen in het vooruitzicht. Geniet ervan om naar buiten te gaan en te bewegen, om in de tuin te werken en om alles te zien groeien. Leef even in het moment, zonder je zorgen te maken over de toekomst.

2. Zie de mogelijkheden
Thuiswerken met je hele gezin is een uitdaging, maar ook een kans om nieuwe routines te creëren, om meer en beter te communiceren met elkaar.

3. Actua-detox
Natuurlijk wil je op de hoogte blijven, maar daarom hoef je niet de hele dag met je neus in de sensatiepers te zitten. Probeer je te beperken tot één actuamoment per dag en kies voor een objectieve, betrouwbare nieuwsbron.

4. Mindset
Ook aan de coronacrisis komt een einde. Richt je op een positieve toekomst. Maak plannen om je dromen te realiseren, ook al betekent het dat je die grote reis misschien nog een jaartje moet uitstellen.

Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.