Schade na het recente slechte weer?

Schade door slecht weer? We zijn er voor je!
Hier is hoe je de situatie kunt aanpakken.

Profiteer van de quarantaine om je huis grondig schoon te maken


Krijg je zin in een grote schoonmaak nu je thuis bent en de lente in aantocht is? Goed idee, want een goede hygiëne is nog nooit zo belangrijk geweest als in deze periode van verplichte quarantaine. Om je een hart onder de riem te steken en je wat positieve energie te geven, inspireren we je met 5 schoonmaaktaken die je huis netjes, aangenaam en schoon maken. Zet je beste playlist op, daar gaan we!
 
1. Maak de ramen schoon
Een beetje licht kan deugd doen, zeker nu we genoodzaakt zijn om veel binnen te zitten. Daarom richten we ons in de eerste plaats op de ramen. Want wie staart er niet graag af en toe naar buiten om een beetje te ontsnappen? Het is dus belangrijk ze schoon te houden, zeker als je kapoenen hebt die er de hele dag door met hun gezicht en hun handen aan zitten (om gekke bekken te trekken naar de buren, waarom niet). Om je ramen streepvrij schoon te maken en te ontvetten op een ecologisch verantwoorde manier, voeg je een glas azijn toe aan een emmertje warm tot heet water. Succes gegarandeerd!
 
2. Verlucht de kamers
Zet je ramen wijd open om frisse lucht door je huis te laten circuleren. Het is beter om gedurende 10 minuten goed te verluchten dan om de hele dag de ramen op kiepstand te laten staan. Woon je in de stad, probeer het dan te doen wanneer de spits voorbij is, al blijf je ook dan eerder toeschouwer van het dagelijkse toeterconcert dan van het rustgevende gezang van kleine vogeltjes.
 
3. Weg met winterstof
Toegegeven, er is in weken niemand op bezoek geweest. Maar dat betekent niet dat we het stof moeten laten ophopen! De stofzuiger kan het stof nog verder verspreiden, dus ga van start met een microvezeldoek. Begin met de oppervlakten die het hoogst liggen en werk zo omlaag: boekenkasten, keukenkasten, dressing, wasruimte, … Nu je de tijd hebt, is er geen reden om een plekje over te slaan! Laat je helemaal gaan en hou in het achterhoofd dat je gelijk ook wat beweging hebt. Vergeet niet om je losse tapijten en stoffen te laten verluchten in je tuin of door ze uit het raam te hangen.
 
4. Maak de koelkast en de oven schoon
Het poetsen van de oven of de koelkast is een vervelende taak. We hebben de neiging het uit te stellen met het excuus dat we er elke dag gebruik van moeten kunnen maken en het dus nooit een goed moment is. Maar dat gaat deze keer niet op! Nu heb je eindelijk de tijd om de vriezer te ontdooien of die oven aan te pakken. Met wat geluk heeft die laatste een pyrolyse-functie. Is dat niet het geval, schiet azijn opnieuw ter hulp. Meng water, azijn en reinigingszout in een ovenschaal (de verhouden pas je aan in functie van de mate van vervuiling). Bak de schaal 50 minuten op 100°C. Daarna hoef je alleen nog maar het zacht geworden vet en vuil met een doek te verwijderen. Zo desinfecteer je je oven op een supermakkelijke manier. Dus go-go-go!
 
5. Sorteer je kleding en je spullen
Je staat ervan te kijken wat je verzamelt aan spullen, of het nu gaat om kleding, decoratie, nutteloze of zelfs kapotte dingen… we hebben te veel van alles. Het is aanschuiven aan de containerparken en de toegang is beperkt, maar je kan ondertussen al wel aan de slag met sorteren. Stel voor jezelf de vraag of al die kleren, meubels en voorwerpen in je huis nog bruikbaar zijn. Zo niet, weg ermee. Als je huis of appartement het toelaat, groepeer dan wat we je niet meer nodig hebt (of wil recycleren) op één plek: de kelder, de wasruimte, de garage, enz., zodat je meteen alles kan wegvoeren van zodra de quarantaine voorbij is.

Wel, je voelt je beter in een fris en gezond huis, toch?
Nog één ding… Het zou zonde zijn als jij de enige bent die van deze geweldige voorjaarsschoonmaak mag genieten. Dus schakel je partner of je kinderen in! Hoe gekker, hoe leuker! Goede moed aan iedereen en weet dat het hele Ethias-team je een warm hart toedraagt.
Vond u dit artikel nuttig?
Bedankt voor uw antwoord.