Uw kind gaat het huis uit. Is het dan nog verzekerd?

Uw kind gaat het huis uit. Is het dan nog verzekerd?
Image(s) licensed by Ingram Image
Op een dag is het zover: uw zoon wil op eigen benen staan en verlaat het ouderlijk huis. U bent fier op uw jongvolwassene. Hoewel u blij bent voor hem, ziet u zijn vertrek met een bang hartje aan. Als zorgzame ouders zit u natuurlijk altijd een beetje in met uw kind. Want wat als hij in de problemen komt? Is hij dan nog via u verzekerd? Goede vraag!

Het antwoord is eigenlijk eenvoudig! Alles hangt hiervan af:
is uw kind nog op uw adres gedomicilieerd?
Eerste voorbeeldsituatie: uw kind blijft op uw adres gedomicilieerd

Uw kind verlaat de vertrouwde gezinsomgeving voor zijn studies. Het gaat op kot, huurt samen iets met een paar vrienden of vertrekt op Erasmus. Dan blijft hij of zij gedomicilieerd op uw adres en blijft ten laste, zelfs als er een bijverdienste als jobstudent is. Voor de verzekeringen verandert er niets. Dus als uw kind bijvoorbeeld per ongeluk op de bril van een medestudent gaat zitten, dan rekent hij of zij nog steeds op uw familiale verzekering.

Veelgestelde vragen

 • Moet ik zelf een brandverzekering afsluiten als mijn zoon op kot gaat in België of in het buitenland?
  Nee, uw Woningverzekering verzekert zijn kot. Lees meer.

 • Mag mijn zoon met mijn wagen rijden als hij in het weekend naar huis komt? Want is hij dan gedekt door mijn autoverzekering?
  Ja, als uw zoon jonger dan 26 jaar is en hij uw wagen af en toe gebruikt. U moet ons dat wel even melden. Want als u vergeet om dat in uw contract te laten zetten, dan moet u bij een ongeval een franchise van € 800 betalen. Lees meer.

 • Als mijn dochter alleen op reis gaat, is ze dan nog verzekerd door onze jaarformule Assistance (Car &) Family?
  Uiteraard! Deze verzekering geldt voor alle gezinsleden, of u nu samen of apart reist. Lees meer.

 • Dekt ons Assistance-contract ook een Erasmus-verblijf in Zuid-Korea?
  Zeker! Maar als dat verblijf langer duurt dan 90 dagen, dan moet u voor de resterende periode een tijdelijke Assistance afsluiten. Lees meer.

 • Mijn kind is niet geslaagd voor zijn examens en kan daardoor niet op Erasmus vertrekken. Kan ik zijn reis annuleren zonder kosten?
  Het is zeker in zulke gevallen dat u blij bent dat u een Reisannuleringsverzekering hebt. Wel even opletten: uw verzekering gaat 30 dagen na het afsluiten in. Als u ze dus minder dan 30 dagen voor de reis neemt, geldt ze niet. Hier leest u de details.

 • Mijn kind zit op kot aan de andere kant van België en moet met spoed een operatie ondergaan voor een acute blindedarm. Betaalt mijn Hospitalisatieverzekering de kosten?
  Inderdaad, als dat in het contract staat, is het gedekt. En als uw kind fiscaal nog ten laste is, hoeft u zich geen zorgen te maken. Lees meer.

 • Mijn kind wil zijn laptop gebruiken tijdens een studiestage in Zweden. Maar wat als die daar gestolen wordt?
  Met uw verzekering Digital Omnium zijn ál jullie computers, smartphones en tablets jonger dan 5 jaar gedekt en dat overal ter wereld. Tegen diefstal, maar ook bij brand en bij materiële schade, ... Hier leest u de details.

Tweede voorbeeldsituatie: uw kind domicilieert zich ergens anders

Het grote avontuur kan beginnen! Uw kind stapt een nieuw leven binnen, met vlak bij zijn werk een kleine loft waar hij zaterdag intrekt. Het gaat zich bovendien domiciliëren in zijn nieuwe gemeente. Voor de verzekeringen verandert dat alles. Uw kind hangt niet meer van u af, dus moet het zijn eigen contracten afsluiten. Natuurlijk is zoon- of dochterlief blij dat ze nog altijd terecht kunnen bij de ouders voor goede raad!

Het Starter Pack: de slimste keuze
Een ongeluk zit in een klein hoekje. U weet dat maar weet uw kind dat ook? Als je van start gaat in je eigen leven, dan ben je maar beter verzekerd. Het voordeel van het Starter Pack? Het is een 2-in-1-formule voor wie jonger dan 30 jaar is. Het combineert een Huurdersverzekering en een Familiale verzekering. Daardoor zijn huurschade én schade aan iemand anders of zijn eigendom gedekt. En dat voor een supervoordelige prijs. Vergelijk maar: vraag hier een offerte.

Ethias Young Drivers: een heel betaalbare autoverzekering
Als jongere de weg opgaan: dan wordt de verzekering vaak een dure grap. Maar Ethias laat jongeren niet in de kou staan. Het voordeel van Ethias Young Drivers? Het is een (verplichte) BA-verzekering die betaalbaar is voor jongeren onder de 30. Bovendien is uw kind bij een ongeval in fout gedekt voor de schade die het aan derden veroorzaakt. Rijdt hij of zij schadevrij? Nog beter: de bonus-malus daalt twee keer zo snel. En hebt u al een verzekering bij Ethias? Dan krijgt uw kind meteen korting. Klinkt goed, nietwaar? Kijk hier maar.

En voor de andere verzekeringen?
Assistance, Reisannuleringsverzekering, Omnium, Fiets, Hospitalisatie, Digital Omnium, … het is aan uw kind om te zien of ze voor hem of haar de moeite lonen. Deze verzekeringen zijn niet verplicht maar wél sterk aan te raden. Natuurlijk zijn verzekeringen voor jongeren die starten een kost, maar wat zijn die paar euro’s per maand meer in vergelijking met jarenlang betalen voor een dom ongeval?

> Welke verzekeringen zijn wettelijk verplicht? Lees ons artikel.

Laatste tip!
Bonne Idée

Kent u StartLife? Dit platform zit boordevol goede raad en inspiratie voor iedereen die de stap naar het volwassen leven zet. Bent u een coole papa of mama? Stuur hen dan zeker deze link.
Naar StartLife.

Nog een vraag waarop u hier geen antwoord vond?
Neem contact met ons op. Graag tot uw dienst!

Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.