Slechte weer

Schade door slecht weer? We zijn er voor je!
Hier is hoe je de situatie kunt aanpakken.

Een tweedehandswagen kopen: laat u niet afzetten!

Een tweedehandswagen kopen: laat u niet afzetten!
Image(s) licensed by Ingram Image

Een nieuwe auto nodig maar een beperkt budget? Dan is een goede tweedehandswagen zeker iets voor u. Maar hoe vermijdt u dat u bedot wordt? Waar moet u op letten als u het voertuig bekijkt? Hoe onderhandelt u een correcte prijs? Lees onze tips om te vermijden dat u een miskoop doet.

Kopen bij een particulier of een professional?
Voor de prijs moet u niet twijfelen: zakendoen met een particulier is voordeliger. Maar dan is er natuurlijk wel het risico dat u een kat in een zak koopt. Bovendien krijgt u bij een particulier geen enkele garantie voor het voertuig en bij een professional natuurlijk wel.

Onze tips:

  • Een advertentie te mooi om waar te zijn? Wees op uw hoede
  • Geef de voorkeur aan wagens die door hun eerste eigenaar worden verkocht.

Koopt u een wagen bij een professional, dan is het grote voordeel de garantie van minstens één jaar die hij u moet bieden op het voertuig. Het nadeel is dat de wagen een stuk duurder is.

Onze tips:

  • Ga na of de garantie alle mechanische problemen dekt.
  • Kijk uit naar een directiewagen met weinig kilometers. Zo kunt u soms een goede zaak doen. 

 Gevallen voor een tweedehandswagen? Fantastisch! Maar nu is het tijd voor de bittere ernst.

De wagen nakijken
Niet helemaal zeker van uw stuk? Vraag iemand mee die veel kent over automechanica: met twee zie je meer dan alleen!

Onze tips:

  • Let op de algemene staat van de wagen.
  • Kijk het voertuig volledig na: roestvlekken, bediening, lakwerk, afdichtingen, banden, bumpers, motorruimte, reservewiel, vloeistofniveaus (lees hier hoe u dat doet), ...
  • Vraag om het onderhoudsboekje en alle facturen van herstellingen in te kijken.
  • Gebeurde er al een ongeval met de wagen? Zo ja, werd hij hersteld in een erkende garage?

Druk hier een zeer uitgebreide checklist af met de belangrijkste punten die u in de gaten moet houden.

Tips bij de aankoop van een tweedehandswagen
Image(s) licensed by Nensuria - Freepik.com

Eerst testen, dan kopen
Neem geen genoegen met een visuele controle alleen. Doe altijd een testrit op de openbare weg van minstens 20 minuten en een aantal kilometers. Enkele handige tips:

  • Test het voertuig met een koude motor. Welk geluid maakt de motor? Draait hij goed?
  • Komt er rook uit de uitlaat? Witte, blauwe of zwarte rook? Een slecht teken!
  • Test de koppeling. Een makkelijke manier om dat te doen, is door zachtjes in derde versnelling te vertrekken. Lukt dat? Dan is de koppeling versleten.
  • Gebruik alle versnellingen tijdens de testrit. Ze mogen niet verspringen of kraken wanneer u van de ene versnelling naar de andere schakelt.
  • Laat op een recht stuk het stuur los. Trekt de wagen naar rechts of links? Dan is er misschien een probleem met de stuurinrichting.
  • Test de remmen. Remt de wagen goed? Hoe reageert de handrem?

Kent u er niet genoeg van? Vraag dan raad aan een expert
Hij stelt voor u een volledig rapport over de wagen op met een raming van de waarde in de huidige staat. Zo kunt u met de verkoper een correcte prijs onderhandelen. Zo'n expertise kost natuurlijk geld: reken hiervoor tussen 150 en 250 euro.

Hoe onderhandelt u een betere prijs?
Leg in de eerste plaats voor uzelf een maximumbudget vast (vergeet de bijkomende kosten niet: belastingen, herstellingen, verzekeringen, onderhoudskosten, ...). Koop ook niet te snel. Maak een tweede afspraak om de verkoop af te ronden.

Onze tips:

  • Stel eerst een lagere prijs voor (minstens 10 tot 15% goedkoper dan de aangekondigde prijs) zodat u wat onderhandelingsmarge hebt.
  • Komt het niet tot een akkoord over de prijs? Laat dan uw gegevens achter bij de verkoper.

De verkoop afronden

Betaal met een overschrijving zodat u een betaalbewijs hebt.
Sloot u een deal met een particulier? Dan moet hij u een verkoopovereenkomst geven. Wist u dat er op een dergelijke verkoop geen btw van toepassing is?
U vindt hier een modelverkoopovereenkomst.

Koopt u uw wagen bij een professional? Hij moet u een factuur overhandigen met vermelding van de te betalen btw en een garantie van ten minste één jaar op het voertuig.
Welke documenten moet de verkoper u bezorgen? Lees er alles over in ons artikel.

Onze tips:

  • Vraag om de identiteitskaart van de verkoper te zien. Niet alleen om zijn identiteit te checken, maar ook om na te gaan of hij wel degelijk de eigenaar is van het voertuig en of alle documenten van de wagen op zijn naam staan.
  • Staat op alle papieren van het voertuig (inschrijvingsbewijs, aanvraag tot inschrijving, gelijkvormigheidsattest ...) wel degelijk hetzelfde voertuig vermeld? Controleer het chassisnummer.
  • Heeft de verkoper zijn financiering volledig terugbetaald? Vraag hem het bewijs. Zo vermijdt u dat de bank beslag komt leggen op het voertuig omdat er niet betaald wordt.
  • Vraag alle sleutelsets.
  • Vraag het onderhoudsboekje, de aanvraag tot inschrijving (roze formulier), een kopie van alle onderhouds- en herstelfacturen en de handleiding van de wagen. En vergeet ook de Car-Pass niet!

Wist u dit al? Als de verkoper u geen Car-Pass overhandigt die in orde is, hebt u het recht om de verkoop te annuleren en uw geld terug te krijgen.

Wat met verborgen gebreken?
Na de aankoop vertoont de wagen ernstige gebreken die de koper 'vergat' u te melden. De wetgeving staat in zo'n geval aan uw kant: de verkoper draait op voor de kosten van de herstelling, of u kunt de verkoop annuleren en uw geld via een aangetekend schrijven terugvragen aan de verkoper. Hij is verplicht om u terug te betalen. Doet hij dat niet? Dan kunt u naar de rechtbank stappen.

Onze tips:

  • Gebruik gerust de rechtsbijstand van uw verzekering.
  • Bewaar zo veel mogelijk bewijzen: de advertentie (maak een screenshot van de online advertentie of houd de pagina uit de krant bij), de gegevens van de verkoper, de foto's die u van de wagen nam op de dag van de testrit ... Bij een geschil zetten die bewijzen uw argumenten kracht bij.
Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.