Vakantie zonder stress: wacht niet tot het allerlaatste moment

Ah vakantie, de tijd van het jaar waar we allemaal vol ongeduld naar uitkijken! Hebt u nog geen vakantiebestemming gekozen? We willen u niet opjagen, maar het is de hoogste tijd om eraan te denken. Want tenzij u een groot improvisatietalent bent of over een eindeloos budget beschikt, kan een slecht georganiseerde vakantie op een nachtmerrie uitdraaien.

Het geheim van een vakantie zonder stress? Een goede voorbereiding! Bekijk het optimistisch: door nu van start te gaan, bent u al een beetje in vakantiestemming. Stippel uw volgende reis uit aan de hand van onze 10 tips.

 

1. Waarheen?
Vandaag ligt de hele wereld voor u open! Maar hoe vindt u uw droombestemming? Deze Lonely Planet-gids geeft u een compilatie van 221 landen op 960 pagina’s, boordevol praktische informatie, landkaarten en must sees. Een bron van ideeën!

De top 10 van te ontdekken bestemmingen in 2018? Werp hier een blik!

U kunt ook aan uw vrienden en collega’s vragen aan welke reizen ze de mooiste herinneringen hebben. Of bladeren in reisgidsen, -tijdschriften en -brochures. Andere inspiratiebronnen zijn blogspodcasts en en reisfora op het internet. De interessantste zijn Reisforum en TripAdvisor. Of ga naar Facebook en geef in het zoekvenster een bestemming in om discussiegroepen te vinden.

Om het beslissingsproces te vereenvoudigen, is het ook belangrijk om uzelf enkele fundamentele vragen te stellen. Welk soort vakantie zoekt u: een actieve of uitrustvakantie? Een sportieve of culturele vakantie? Iets buiten de gebaande paden of liever een toeristische bestemming? Met wie wilt u op reis gaan: als koppel, met vrienden, met uw kinderen, uw ouders of alleen? En de hamvraag: wat is uw budget?

2. Wanneer?
Hebt u een favoriete reisbestemming? Vermijd overhaaste beslissingen en controleer eerst enkele kleine details. Om te beginnen de plaatselijke weersverwachting! De website The Best Time To Visit geeft u per bestemming de (on)aangenaamste maanden van het jaar. U weet wanneer, maar nog niet naar waar u op reis gaat? Bekijk de aanbevelingen, maand per maand, op We Are Travellers

Ga daarna naar de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken om te bekijken welke documenten en visa u eventueel nodig heeft, en of er veiligheids- en gezondheidsadviezen (verplichte vaccins, risico's ter plaatse, ...) voor uw bestemming zijn.

U bent van plan om dit jaar verschillende trips te maken? Wat een geluk! Als u slim uw vakanties plant, benut u de feest- en brugdagen volop. 63 dagen vakantie in 2018? Dat is mogelijk. Kijk hier!

Welke muziek is ideaal om veilig te rijden?

3. Reisbureau of niet?
Hebt u absoluut geen zin om zelf uw reis te organiseren? Doe dan een beroep op een reisbureau. Zij regelen alles voor u: vluchten, overnachtingen, binnenlandse verplaatsingen, activiteiten… Van all-in tot een gepersonaliseerde vakantie, alles is mogelijk.

Doet u het liever zelf, in alle vrijheid? Vandaag is er met het internet niets eenvoudiger. Hou er wel rekening mee dat dit best wat tijd vraagt.

4. Early bird vs. last minute?
Een lastminuteaanbieding bij een touroperator is altijd goedkoper: waar of niet waar? Lees dit artikel over de 7 meest voorkomende reismythes.

Hebt u kinderen en moet u dus tijdens de schoolvakanties op reis gaan? Reserveer in dat geval zo vlug mogelijk. Dan krijgt u vroegboekkortingen en de voordeligste voorwaarden.

Bent u bang dat uw kinderen tweede zit zullen hebben en durft u daarom niets vast te leggen tot u hun schoolresultaten kent? Het probleem is dat hoe langer u wacht om te reserveren, hoe minder keuze u heeft. Bovendien loopt u het risico dat de prijzen intussen pijlsnel stijgen. Een andere oplossing is om bij reservering een annuleringsverzekering af te sluiten. Dan bent u in dat soort situaties, maar ook in andere gevallen, beschermd!

Is het trouwens een goede deal om te kiezen voor de annuleringsformule van een touroperator, of niet? Hierop moet u letten voordat u een zo’n verzekering afsluit.

5. Een gouden regel: vergelijk, vergelijk, vergelijk.
Er bestaan vandaag talloze vergelijkingssites. De populairste voor goedkope vluchten zijn BravoflyJetcostConnectionsExpediaLiligoKayak en Google flights. Of probeer Skyscanner, een website waar u goedkope tickets kunt vinden. Zelfs als u nog helemaal geen idee heeft waar de reis naartoe gaat. Een goede raad: vergelijken betekent ook rechtstreeks de websites van de luchtvaartmaatschappijen checken, waar soms voordelige tickets worden aangeboden.

Nooit een smartphone achter het stuur!

© Welcomia - Freepik.com

 

Reist u liever per trein, bus, auto of camper? Ook hier geldt de boodschap: vergelijk de prijzen van de vervoersmaatschappijen en verhuurbedrijven. Het aanbod van sommige firma’s is soms driemaal zo duur als de andere! Als u met uw eigen voertuig op reis gaat, laat u best een check-up uitvoeren voor u vertrekt. Hou er rekening mee dat u niet de enige bent die deze goede reflex voor aanvang van de zomervakantie heeft. Resultaat? De garages zijn vaak in juni met werk overstelpt. Maak dus op tijd een afspraak.

En uw verblijf? Hotelkamer, B&B, jeugdherberg… ook hier is het onlineaanbod immens groot. En opnieuw is het een must om de aanbiedingen en inbegrepen voorzieningen te vergelijken. Surf naar websites van hotels en touroperators, maar ook naar prijsvergelijkingssites als AirbnbTripAdvisorBookingAgodaTrivago en LateRooms. Helemaal gratis logeren? Kan perfect! Waarom bijvoorbeeld niet uw eigen huis ruilen voor een bungalow met zwembad in de Algarve? Een goed idee!

6. Welke reisroute en welk budget?
De etappes van uw reis uitstippelen
 is waarschijnlijk de leukste, maar niet altijd de eenvoudigste taak. Zoekt u een duidelijk overzicht? Gebruik deze Excel-tabel. U hoeft ze alleen nog aan te vullen.

Geen fan van Excel? Leve de apps! We geven u 3 van de meest geliefkoosde apps bij reizigers: CheckMyTripTripIt en Google Trips. Kent u ook Pin Drop? Met deze app maakt u uw eigen gepersonaliseerde kaarten waarop u met virtuele spelden de plaatsen aanduidt die u wilt bezoeken. Fantastisch, toch?

Voor de niet te missen activiteiten en bezoeken kijkt u best in reisgidsen naar aanbevolen routes, must sees en favorieten. Of doe rondreisideeën op door inspirerende websites als Goed idee reizenExpeditie Kroost & CoTake A Trip en Joker te bezoeken.

Reist u met kinderen? Het is best moeilijk om een bestemming te vinden die vermaak, natuur en ontdekking combineert, en die iedereen bevalt, zowel ouders, tieners als de allerkleinsten. Bekijk 7 te gekke bestemmingen voor het hele gezin.

Om uw reisbudget vast te stellen, moet u rekening houden met alle te verwachten uitgaven: overnachtingen, transport, maaltijden en dranken, activiteiten (toegangsgeld, materiaalhuur, fooien, …), shoppen en bijkomende kosten (gidsen, vaccins, reisapotheek, bagage, visa, verzekeringen…). Zet ook geld opzij voor onvoorziene gebeurtenissen (boetes, medische verzorging, ticketwijziging …).

7. De onmisbare checklist.
Er zijn zoveel dingen die u moet doen of waaraan u moet denken vóór uw koffers dicht te klappen! Overloop onze checklist met zaken die u niet mag vergeten voor u vertrekt. Een nuttige tool!

8. Hebt u het juiste rijbewijs?
Gaat u met de auto of wilt u ter plaatse een voertuig huren? Ga na of u wel het juiste rijbewijs hebt.

9. Help!
Een ongeval of verwonding kan uw vakantie volledig verknallen. Om in alle gemoedsrust van uw verblijf te genieten, sluit u best een goede verzekering af.

10. Reis niet zonder uw apps.
11 onmisbare en gratis apps? U vindt ze hier!

Een fijne stressloze vakantie!

Vond u dit artikel nuttig?
Bedankt voor uw antwoord.