Wat je moet weten over een brandverzekering

Een brandverzekering, iedereen heeft er natuurlijk al van gehoord, maar toch is het niet altijd duidelijk wanneer je ze precies moet afsluiten, waarom precies en wie moet dat dan doen? En weet jij wat er precies gedekt is? Hieronder alvast een kort overzicht.

Laten we starten bij het begin:

Waarom een brandverzekering afsluiten?

Het antwoord is duidelijk: de brandverzekering, of soms ook wel woonverzekering genoemd, beschermt de waarde van je huis en haar inboedel (indien meeverzekerd natuurlijk ) tegen mogelijke schade na o.a. een brand, een storm of een overstroming, …

Daarnaast zal de brandverzekering ook tussenkomen wanneer er aan andere personen schade wordt berokkend door jouw woning en waarvoor je dus aansprakelijk bent! Neem nu bv. een overslaande brand die het huis van de buren ook beschadigt.

En aangezien we allemaal steeds ecologischer denken en bijgevolg zonnepanelen leggen is het belangrijk dat deze, net als andere ecologische installaties, natuurlijk ook verzekerd worden.

Ontdek hier voor welke risico’s je precies gedekt bent, want er zitten verrassingen tussen 😉, maar check ook even wat er niet gedekt is! Want niemand staat graag voor onaangename verrassingen. Meer info hier.

Wanneer een brandverzekering afsluiten?

Vanaf het moment dat je eigenaar wordt van een woning, draag je ook de risico’s ervan. Daarom is het erg belangrijk om tijdig een brandverzekering af te sluiten. Het is dus belangrijk om te weten vanaf wanneer je als eigenaar wordt beschouwd. Daarover bestaat echter geen sluitende regeling. Het hangt dus in grote mate af van wat er in het compromis wordt bepaald. Gaat de eigendom over bij het compromis of wordt er in het compromis net vastgelegd dat de overdracht pas bij de effectieve akte plaatsvindt?

Om nieuwe eigenaren tegemoet te komen, is bij wet in ieder geval bepaald dat de huidige brandverzekering tot drie maanden na de effectieve akte loopt. Indien je als koper echter meteen na de akte een nieuwe brandverzekering afsluit, of in ieder geval binnen deze termijn van drie maanden, dan vervalt meteen de oude dekking. Veelal zal men echter dus al na het tekenen van het compromis een eigen verzekering afsluiten, om zeker te zijn.

Conclusie: elk geval is dus verschillend.  Waak er dus over dat je nieuwe eigendom zeker tijdig verzekerd is.

Welke brandverzekering afsluiten?

Je hebt verschillende soorten brandverzekering. Als eigenaar van een woning sluit je er natuurlijk één af, om je te beschermen tegen bovenvermelde risico’s, ook al is dit wettelijk niet verplicht. Maar je zou -laten we eerlijk zijn- wel gek zijn als je dat risico neemt. Opgelet: je hypothecaire kredietverstrekker zal je vaak echter wel verplichten een brandverzekering te onderschrijven. En als verhuurder ben ook verplicht een verzekering af te sluiten.

En wat als je huurder bent?

Dan moet je een brandverzekering afsluiten om je inboedel, maar ook je huurdersaansprakelijkheid t.o.v. de verhuurder te verzekeren als er zich iets voordoet! De verzekering is bedoeld als bescherming voor de verhuurder. Ze geeft de garantie dat eventuele schade aan zijn pand vergoed wordt. De Huurdersverzekering is wél verplicht, tenminste in Vlaanderen en Wallonië. Brussel heeft de verzekering nog niet wettelijk verplicht gemaakt.

Waar kan je een brandverzekering afsluiten?

Neem een kijkje op ethias.be om meer info over onze brandverzekeringen te bekomen!

Je kan ook altijd even langskomen op kantoor. We werken wel op afspraak om de nodige tijd in te boeken voor een belangrijk onderwerp als een brandverzekering. Zodat we samen alles rustig kunnen overlopen.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen!

Ontdek hier onze Brandverzekering! 

Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.