Plannen om een appartement of huis te huren? 6 onmisbare vragen voor uw checklist

Een kijkje gaan nemen in uw toekomstige woning? Dan gaat u best niet over één nacht ijs. Want vond u na al die bezoekjes eindelijk uw droomwoning? Dan wilt u natuurlijk géén nare ontdekkingen doen als het contract eenmaal getekend is. Bereid uw bezoekje dus nauwgezet voor.

 

1. Aangename locatie en omgeving?

Observeer met Google Streetview de wijk vanuit uw luie zetel. Maar ga zeker ook ter plekke om de sfeer écht op te snuiven. Waar zijn de dichtstbijzijnde winkels, bushaltes en treinstations? Zijn er scholen, parken of andere groene plekjes in de buurt? En vooral: welke sfeer hangt er in de lucht? Tip: doe dat bezoekje wanneer u net van uw werk komt. Want dan komen waarschijnlijk ook net alle buren thuis, en merkt u meteen of u er vlot kunt parkeren.

Plannen om een appartement of huis te huren? 6 onmisbare vragen voor uw checklis

@ Colin Maynard

2. Wat zijn de huurprijzen in de buurt?
Probeer uit te vissen wat de gebruikelijke huurprijzen zijn in de regio. Een immokantoor weet dat als geen ander. Zo hebt u een objectief beeld en een sterke positie om te onderhandelen.

3. Wat is de algemene staat van de woning?

  • Goed geïsoleerd?
    Wees aandachtig als het over isolatie gaat. Is er overal dubbel glas? Vraag ook naar het EPC-attest, dat is het energieprestatiecertificaat.

 

Plannen om een appartement of huis te huren? 6 onmisbare vragen voor uw checklis
 
  • Geluidsdicht stekje?
    Kijk ook of de woning goed geïsoleerd is tegen geluid. Dat beoordeelt u het best op het moment dat u normaal thuiskomt van uw werk. Want dan zijn ook de meeste buren thuis en hoort u perfect hoe rustig of lawaaierig het is.
  • Woning zonder vocht?
    Speur naar vochtige plekken op de muren of plafonds. Kijk ook goed achter kasten en gordijnen. Vocht is een echte plaag die uw gezondheid schaadt. Natuurlijk controleert u de badkamer dubbel zo aandachtig. Is er bijvoorbeeld een raam? Check ook of er een mechanische ventilatie is. En nu u toch in de badkamer staat: draai even de kranen open. Dan ziet u of de waterdruk oké is. Hoelang duurt het trouwens voor er warm water in uw handen stroomt? Doe net hetzelfde in de keuken.
  • Goede muren en plafonds?
    Kijk naar de staat van de muren en plafonds. Dan weet u of er werk aan de winkel is. Vraag in dat geval of u dat werk ook mag uitvoeren. Zijn het noodzakelijke ingrepen? Vraag om de eerste maanden minder huur te betalen. Opgelet: spleten en barsten kunnen wijzen op een instabiel gebouw. Daar verandert wat oplapwerk niets aan.
  • Zijn de ramen in orde?
    Open de ramen gerust en kijk of ze in goede staat zijn. Niets zo vervelend als een raam dat niet opent of sluit. Het gaat tenslotte over uw gezondheid. U twijfelt of u dat wel mag? Weet dat u het volste recht hebt om alle voorzieningen te testen tijdens uw bezoek.
  • Veilige thuis?
    Check tijdens uw bezoek of alles beveiligd is. Is er een videofoon? Is de voordeur inbraakwerend? Hoe ziet de vergrendeling eruit? Hangen er rookmelders in de trappenhal?
Plannen om een appartement of huis te huren? 6 onmisbare vragen voor uw checklis

4. Is de elektriciteit en verwarming oké?

Pols bij de makelaar of de elektriciteit werd goedgekeurd en vraag naar het keuringsattest. Kijk zelf ook even of er voldoende stopcontacten zijn, of ze slim aangebracht zijn en of ze voor u krachtig genoeg zijn. Ook belangrijk: heeft de woning een aparte of gemeenschappelijke elektriciteitsmeter voor de verschillende appartementen? Vraag in dat laatste geval hoe de afrekening gebeurt. Normaal gezien heeft ieder appartement zijn eigen teller die u als huurder op elk moment mag raadplegen.

Voor de verwarming: kijk hoe u de woning zal verwarmen. Hebt u een eigen centrale verwarming of is dit gemeenschappelijk? Vraag in dat laatste geval hoe de kosten berekend worden. Controleer ook of elke ruimte een radiator heeft met een afsluitdop in goede staat. Is er trouwens een thermostaat?

Wordt uw water verwarmd met een individuele verwarmingsketel of een elektrische boiler? En werd de installatie goed onderhouden? Vraag naar het onderhoudsrapport.

Plannen om een appartement of huis te huren? 6 onmisbare vragen voor uw checklis

5. Wat met de opzegtermijn, de waarborg en de huurtermijn?

Wilt u verhuizen? Voor alle huurcontracten geldt er een opzegtermijn van 3 maanden. Wat uw huisbaas ook zegt. Wordt u gevraagd om te verhuizen? Dan geldt er een opzeg van 6 maanden.

De huurwaarborg is 2 maanden huur. Betaalt u de waarborg in schijven, dan bedraagt de huurwaarborg 3 maanden huur. In België sluit u ofwel een huurovereenkomst van korte duur (3 jaar of minder) of van lange duur (9 jaar). In dat laatste geval mag u deze huur op elk moment stopzetten – als u minstens 3 maanden vooraf opzegt.

Wist u dat Ethias denkt aan allerlei onvoorziene omstandigheden? De Huurdersverzekering van Ethias is bijvoorbeeld de enige verzekering met een wederverhuringsvergoeding. Voelt u of uw partner zich genoodzaakt om het huurcontract op te zeggen bij een overlijden, scheiding of ontslag? Dan betaalt Ethias u de wederverhuringsvergoeding terug. Dat is het bedrag dat u als huurder aan de verhuurder moet betalen tijdens de eerste 3 jaren van uw huurcontract.

Plannen om een appartement of huis te huren? 6 onmisbare vragen voor uw checklis

6. Zijn huisdieren toegelaten?

Hebt u een huisdier? Check dan of dat beestje wel binnen mag. De eigenaar kan wel degelijk huisdieren in zijn huurcontract verbieden. Maar dit verbod moet wel op iets gebaseerd zijn. Sommige rechters hebben bijvoorbeeld geoordeeld dat een huisdier houden een onderdeel is van het recht op privéleven, gezinsleven en woonplaats. Stof tot discussie, dus. Hoe dan ook: beheer de woning altijd als ‘een goede huisvader’. Want maakt uw kat krassen in de muur of vloer? Of zet uw hond de buurt op stelten? Dan kan de eigenaar naar de vrederechter stappen en uw huisdier laten verbieden. Zelfs al rept uw huurcontract daar met geen woord over. Opletten geblazen, dus.

 

Extra tip : het lijkt evident, maar stort geen geld voor u de woning hebt bezocht. Zelfs wanneer u na lang zoeken uw droomwoning ziet, neemt u best eerst een kijkje.

Vond u dit artikel nuttig?
Bedankt voor uw antwoord.