Nieuw samengesteld gezin: wat doe je met dubbele verzekeringen?

Nieuw samengesteld gezin: wat doe je met dubbele verzekeringen?
Image(s) licensed by Ingram Image
Nieuw samengestelde gezinnen zijn allang geen uitzondering meer. Na een scheiding beslissen immers heel wat papa’s en mama's om met hun kinderen in een nieuw avontuur te stappen. Bij dit nieuwe samenwonen komen echter heel wat praktische zaken kijken. Verzekeringen zijn daar een mooi voorbeeld van. Contracten updaten, dubbele verzekeringen schrappen. Dit is waar u allemaal aan moet denken.

Denkt u ook aan de update van uw verzekeringen?
Het lijkt vanzelfsprekend maar u moet uw verzekeraar verwittigen wanneer een van beide partners verhuist, of allebei. Geef zeker uw nieuwe gegevens door. Vermeld het type en het nummer van uw verzekeringscontract.

Is er een contract overbodig geworden? Dan zegt u het best op.
 Als nieuw samengesteld gezin hoeft u niet ieder apart een familiale verzekering te hebben. Eentje is voldoende!

Hoe zegt u een verzekering op?
Dat is eenvoudig. Stuur een aangetekende opzeggingsbrief naar uw verzekeringsmaatschappij met de volgende informatie: uw contractnummer, uw type verzekering, uw wens om het contract te beëindigen vanaf de volgende vervaldag en tot slot uw naam, adres en handtekening.

Tip
Let op: u kunt niet van de ene dag op de andere uw verzekering beëindigen. Er is een wettelijke termijn. In de praktijk moet u uw contract ten minste drie maanden voor de vervaldatum opzeggen. Anders wordt het contract automatisch verlengd.
Attention
Verkoopt u uw woning en trekt u bij uw nieuwe partner in? Dan kunt u uw verzekeringscontract, zoals een woningverzekering of familiale verzekering, wél vroeger opzeggen. U dient dan de bewijsstukken naar uw verzekeraar te sturen. Neem contact met hem op voor meer informatie.
Familiale verzekering: één contract voor iedereen
Nieuw samengesteld gezin: één familiale verzekering voor iedereen

Er zijn twee formules voor een familiale verzekering: een formule voor wie alleen woont en een gezinsformule. Die laatste is van toepassing zodra er meerdere personen bij de verzekeringnemer wonen. Dat hoeft zelfs niet permanent te zijn, bijvoorbeeld met een kind in co-ouderschap of een kotstudent. Met de gezinsformule is de hele kroost die bij u inwoont verzekerd: uzelf, uw partner, uw kinderen, de kinderen van uw partner, ja zelfs uw huisdieren!

  • Hebt u ieder een apart contract? Zeg dan een van de twee op. Controleer of het contract dat u wilt behouden wel degelijk het gezinscontract is.
  • Is er maar één contract? Gaat het om een contract voor een alleenstaande, laat het dan omzetten naar een gezinscontract. Is het al een gezinscontract? Geef dan alleen uw nieuwe gegevens door.
  • Heeft er niemand een contract? Oeps, is dat wel verstandig? Wat als een van de kinderen zijn bal in het raam van de buren trapt? Of als uw hond een ongeval veroorzaakt nadat hij bij u thuis ontsnapt is? In het dagelijkse leven kan een klein voorval u al snel duur komen te staan. Om goed over na te denken dus.

Brandverzekering: één dak, één contract
Ook hier geldt: als u samenwoont in dezelfde woning, hebt u geen twee contracten meer nodig. Logisch, toch?

  • U huurde? Zeg de verzekering voor de woning die u verlaat dan op.
  • U blijft eigenaar van de woning die u verlaat? Let op: in dit geval moet u de verzekering voor het gebouw behouden, zelfs als u uw woning verhuurt.
  • Belangrijk: laat de waarde van de verzekerde inboedel wijzigen in het contract dat u voor uw home sweet home behoudt.
  • Wilt u waarborgen toevoegen aan uw contract, zoals diefstal? Lees hier hoe u dat doet.

In principe verandert er hier niets als ieder zijn eigen wagen houdt. Let wel op wanneer uw partner (of zijn/haar kinderen) ook met uw voertuig rijdt, en omgekeerd. Meld het aan uw verzekeraar. Zo vermijdt u onaangename verrassingen.

Bijstandsverzekering: tot 3 voertuigen in hetzelfde contract
Twee aparte bijstandscontracten: waarom zou u dat doen? Eén contract volstaat immers voor het hele gezin. Ethias Assistance (personen + voertuig) verzekert immers tot 3 voertuigen van het gezin, alsook alle inwonende gezinsleden.

Tip

Is een formule op jaarbasis een goed idee? Zeker weten!
Ten eerste omdat deze formule álle reizen van uw gezin verzekert, of u nu samen reist of apart! En ten tweede omdat u 365 dagen per jaar en 24 uur op 24 bijstand geniet voor uw voertuig(en). Lees dit artikel.

Verzekering Digital Omnium: één contract voor alle toestellen
Hoe groter uw gezin, hoe meer smartphones, tablets en laptops er thuis rondslingeren. Maar er is goed nieuws. Met slechts één enkel contract verzekert u alle toestellen (van minder dan 5 jaar oud en aangekocht in de EU) van heel uw gezin! Lees ons artikel voor meer info .

Hebt u een vraag of twijfelt u over uw situatie en wat u precies moet doen?
Neem contact met ons op!

Vond u dit artikel nuttig?
Bedankt voor uw antwoord.