Autoverzekering: waarom daalt of stijgt de premie?

Autoverzekering: waarom daalt of stijgt de premie?

Op de weg - 09/01/2019
Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp Email

Image(s) licensed by Ingram Image
  

Is iedereen gelijk als het op de premie van de autoverzekering aankomt? Ja … en nee. De prijs van de premie hangt af van een hele reeks factoren. En die hangen op hun beurt weer af van uzelf en uw wagen. Grof gesteld komt het erop neer dat u sommige criteria kunt beïnvloeden en andere niet. Volg de gids.

 

Deze factoren hebt u zelf in de hand

Hier wordt het interessant. Er zijn natuurlijk criteria die u niet zelf in de hand hebt, zoals uw leeftijd. Maar er zijn ook criteria die u wel degelijk kunt beïnvloeden, zoals uw manier van rijden ... Want hoe minder ongevallen, hoe lager uw premie!

 

1. Te jong of te oud = hogere premie

Bon, de cijfers liegen er niet om: jonge bestuurders onder de 26 jaar veroorzaken 2 tot 3 keer meer ongelukken dan andere bestuurders. En de lichtjes tragere reflexen van senioren boven de 70 zijn een risicofactor waarmee verzekeraars nu eenmaal rekening houden. Resultaat: de premies voor de jongste en oudste bestuurders liggen over het algemeen wat hoger.

 

Interessante tip! Als een jonge bestuurder gedurende een zekere tijd als occasionele bestuurder op de verzekering van een ouder vermeld stond zonder een schadegeval te hebben veroorzaakt, dan heeft dit een positief effect op de bonus-malusgraad!

 

2. Kersvers rijbewijs of doorgewinterd bestuurder?

Het is ook niet de leeftijd van de bestuurder die telt, maar het aantal jaren rijervaring. U bent niet gehaast en behaalt uw rijbewijs pas op uw dertigste? Dan betaalt u een hogere premie dan een 30-jarige bestuurder met 10 jaar ervaring!

 

3. Stads- of plattelandsbewoner?

U woont in de stad of op het platteland? Uw woonplaats heeft een invloed op de hoogte van uw premie. Uw autoverzekering is duurder als u in de stad woont en rijdt. Het risico op ongevallen stijgt immers op plaatsen met een hoge verkeersdichtheid. Of als u, zoals in de stad, moet parkeren in drukke straten. Maar niet alle steden zijn gelijk als het op de premie aankomt! Zo betaalt een Brusselaar bijvoorbeeld meer dan een inwoner van Namen.

 

4. Sportieve of rustige rijstijl?

Uw manier van rijden weegt zwaar door bij de berekening van uw premie. Hoe minder ongevallen in fout en schadegevallen tout court, hoe lager uw bonus-malus ... en dus hoe minder premie u betaalt. Voorbeeld? Bij een bonus-malusgraad van 0, bespaart u 45% op de basispremie. Conclusie: vertragen kan uw premie verlagen! Voorzichtigheid loont dus!

 

5. Beroeps- of gelegenheidsgebruiker?

Hier is het heel simpel: uw premie is voordeliger wanneer u minder dan 10.000 km per jaar op de teller telt . Dat is eigenlijk best logisch, aangezien het risico op een ongeval kleiner is. Bij het berekenen van uw premie houden we rekening met verschillende factoren. Gebruikt u uw wagen privé of voor professionele doeleinden? Of voor allebei? Ook kijken we naar het aantal kilometers per jaar, of u het openbaar vervoer gebruikt, …

 

Stel u bent zelfstandige en u hebt uw wagen nodig voor uw werk. Uw wagen wordt dan beschouwd als een voertuig voor beroepsmatig gebruik en u betaalt een hogere premie dan uw buurman. Hij gebruikt zijn wagen namelijk enkel om de kinderen naar school te brengen. Om naar zijn werk te gaan neemt hij de trein.

 

Criteria die afhangen van uw auto

Naast de criteria die verband houden met uw ‘leven’, zijn er ook criteria die samenhangen met uw wagen. En hierbij hebt u volledig zelf in de hand hoeveel premie u moet betalen, want dit hangt helemaal af van welke wagen u kiest.

 

6. Miniauto of krachtpatser?

Het rekensommetje is simpel: hoe meer pk’s onder de motorkap, hoe meer euro’s in uw premie. M.a.w., hoe hoger het vermogen van de wagen, uitgedrukt in kilowatt (kW), hoe hoger de premie. De vraag die u zich dus moet stellen is: heb ik die hypersportieve krachtpatser die over de weg flitst echt nodig?

 

7. Met de wind in de haren?

Naast het vermogen is de hoogte van uw premie ook afhankelijk van het model van uw wagen! Zo betaalt u meer premie voor een cabrio dan voor een kleine sedan. Waarom? Vanwege het risico: rijden met de wind in de haren mag dan leuk en aardig zijn, u bent wel minder goed beschermd dan met een stevig dak boven uw hoofd.

 

8. Jonge hinde of ouwe getrouwe?

Bent u gevallen voor een gloednieuwe berline? Zolang u uw autolening nog niet volledig hebt terugbetaald, heeft u er alle belang bij om te kiezen voor een omniumformule (naast de verplichte BA-Autoverzekering). Koopt u een tweedehandswagen? Dan kan u genoegen nemen met de basisverzekering, een BA-Autoverzekering, afhankelijk van de waarde van uw wagen. Vaak zijn de premies voor een tweedehandswagen, op het niveau van een BA-Autoverzekering, lichter. U goed informeren is dus de boodschap! Meer weten? Bekijk het artikel: “Een nieuwe of tweedehandswagen: welke autoverzekering kiest u?”.

 

9. Nieuwwaarde versus verzekerde waarde?

De waarde van uw wagen is alleen van belang bij een omniumverzekering. Hoe wordt de verzekerde waarde bepaald? De verzekeraar neemt hiervoor de cataloguswaarde, zonder kortingen en exclusief btw, om de schadevergoeding bij totaalverlies te berekenen.

 

10. Mini of full omnium?

Aangezien het verzekerde risico groter is, is de premie bij ‘volledige omnium’-formules hoger dan bij de ‘mini omnium’-formules. Ontdek alle Omnium Auto-formules van Ethias.

 

11. Franchise of niet?

Het is een hele geruststelling om bij een schadegeval geen franchise te moeten betalen. Maar als u het bedrag van uw premie zo laag mogelijk wilt houden, kunt u ook kiezen voor een verzekering met franchise. Met als stelregel: hoe hoger de franchise, hoe lager de premie. Lees dit als u meer wilt weten.

 

12. Eenmalige of gespreide betaling?

Tot slot, kunt u het totaalbedrag van uw premie verlagen door te kiezen voor een eenmalige betaling in plaats van maandelijkse of driemaandelijkse termijnen.

 

U merkt het: de berekening van uw premie is een behoorlijk ingewikkelde bedoening. U bepaalt zelf of u met bepaalde criteria kunt of wilt rekening houden. Een ding staat vast: voorzichtigheid aan het stuur komt uw premie altijd ten goede!

 

 Zin om dieper te graven?

> Wat is een bonus-malus? Kom er hier alles over te weten.

 

> Uw zoon rijdt af en toe met uw wagen? Hoe verzekert u hem?

 

> De premie van uw autoverzekering verlagen? Bij Ethias kan het!

Vond u dit artikel interessant?