Gaat u naar het Autosalon? Stel uzelf deze belangrijke vragen

Les bonnes questions à se poser avant le Salon de l’Auto
Image(s) licensed by Ingram Image
Het is weer tijd voor het Autosalon Brussel, van 10 tot 19 januari 2020 in Brussels Expo. Hét moment om de automodellen die uw aandacht trokken makkelijk te vergelijken. En om gouden zaken te doen, dankzij de uitzonderlijke aanbiedingen van de autoconstructeurs. Bovendien is het ook de ideale gelegenheid om de trends en nieuwigheden te ontdekken en weg te dromen bij schitterende juweeltjes … Maar voor u de Paleizen van de Heizel bestormt op zoek naar uw volgende wagen, helpen we u met enkele vragen die u zichzelf best stelt.
A. Waarvoor gaat u uw nieuwe wagen gebruiken?
Welke soort trajecten gaat u afleggen met deze auto? Korte afstanden in de stad, vaak in de file? Of honderden kilometers per dag, meestal op de snelweg? Afstand is een belangrijk criterium dat bepaalt of een 100% elektrische wagen voor u een optie is, of u beter kiest voor een hybride, diesel- of klassieke benzinewagen. Welk type motor kiest u? In dit artikel leest u de voor- en nadelen van elke oplossing.

B. Hoelang wilt u rijden met deze wagen?
Hier denkt u beter even op langere termijn. Hou bij de keuze van de brandstof bijvoorbeeld rekening met de fiscaliteit en het milieu. Stel uzelf zeker deze vraag wanneer u nadenkt over een dieselwagen. Niet goed voor de natuur, fiscaal ongunstig: vroeg of laat zullen dieselwagens verdwijnen van onze wegen. Bezin dus eer u begint … Is een dieselwagen nog wel een goed idee? Lees het in dit artikel.

Pictogram elektrisch laadstation.
@ Succo op Pixabay

 

C. U gaat voor 100% elektrisch? Hoe en wanneer gaat u herladen?
U hebt een hart voor het milieu en bent helemaal gewonnen voor de elektrische wagen. Denk dan wel goed na: hoe gaat u deze wagen herladen? Kan dat bij u thuis? Kunt u een laadpaal installeren in uw garage? Of hebt u een parkeerplaats waar de wagen even op krachten kan komen? Door goed na te denken vermijdt u een emotionele aankoop. Want als elke oplaadbeurt een hoop gedoe wordt, maakte u misschien niet de juiste keuze. Om u een idee te geven: een herlaadbeurt thuis kost u ongeveer 5 euro aan elektriciteit*. Daarmee bent u 100 kilometer zoet.

(*0,29 kWh/km (gemiddeld verbruik) x € 0,25/kWh (gemiddelde prijs per kWh) – Bron: Engie België )

D. U gaat voor een benzine of hybride? Vergelijk dan het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot.
Het Autosalon is een prima gelegenheid om te vergelijken. Maar het loont vooral als u vooraf een idee hebt over het verbruik en de uitstoot van hybride en benzinewagens. Wedden dat u die eerste indruk snel bijstelt? Als u eenmaal op het Autosalon bent, kunt u trouwens samen met de autobouwers uw kennis nog verdiepen.

E. Welke veiligheidsopties kiest u voor uw nieuwe wagen?
Maak het uzelf makkelijk en lees ons artikel ‘Deze opties maken uw nieuwe wagen een stuk veiliger ’. Daar vindt u alle verplichte veiligheidsopties, de veiligheidsopties die de Europese Commissie aanbeveelt én degene die nuttig kunnen zijn. Maak uzelf vertrouwd met deze nieuwe technologieën vóór het Salon begint. Zo voelt u zich alvast op uw gemak als verkopers u bekogelen met informatie, en vooral: zo hebt u al een idee van wat u echt belangrijk vindt.

Nieuwe stockwagens.
@ Welcomia op Freepik.com

F. Hoe gaat u uw wagen financieren?
Klassieke financiering? Langetermijnhuur? Leasing? Als u nog niet hebt nagedacht over de verschillende formules: er zijn ook financiële experts op het Autosalon. Ga met hen praten. Want misschien vindt u een formule die voordeliger is dan degene die u in gedachten hebt.

G. Wat is de restwaarde van uw huidige wagen?
Trekt u naar het Autosalon met een goeie deal op het oog? Dan kent u best de restwaarde van uw huidige wagen. Dat is het bedrag waarvoor u hem kunt verkopen. Uw auto online laten schatten is mogelijk. Maar opgelet: zo’n schatting houdt geen rekening met de werkelijke staat. Beschouw het dus eerder als een richtprijs. En als de overnameprijs van de verkoper u echt te laag lijkt: niets houdt u tegen om uw auto zelf te verkopen via een tweedehandssite. U moet dan wel wat geduld hebben. Want u zult tijd moeten stoppen in vragen van geïnteresseerden, bezoekjes, proefritten, de verplichte technische controle … Lees onze tips als u beslist hebt om uw auto te verkopen

TIP!

U koopt een nieuwe wagen?
Avez-vous trouvé cet article intéressant ?
Merci !