fr

Ethias en Comunicare digitaliseren therapiebegeleiding bij chronische ziekten

Comunicare

Ethias lanceert samen met Comunicare een project om de opvolging van patiënten met een chronische ziekte te verbeteren.

Comunicare is een spin-off van de Universiteit van Luik en ontwikkelde in 2017 een mobiele applicatie als oplossing voor therapiebegeleiding. Het is de arts in het ziekenhuis die de applicatie voorschrijft. Die app maakt het de patiënten mogelijk om informatie in te winnen en hun behandeling regelmatig en beter op te volgen buiten het ziekenhuis.

Patiënten en hun mantelzorgers kunnen zo:

  • toekomstige afspraken op hun smartphone raadplegen
  • herinneringen krijgen om een geneesmiddel in te nemen
  • hun ervaringen opschrijven
  • zich op een betrouwbare manier informeren over hun ziekte
  • enz.

Het Comunicare-platform vergemakkelijkt bovendien de communicatie tussen patiënt en arts.

Momenteel richt het project zich tot patiënten in de diensten oncologie, maar het is de bedoeling om geleidelijk uit te breiden naar de diensten cardiologie, hematologie en pneumologie in de partnerinstellingen, het Universitair Ziekenhuis van Luik (CHU), het UMC Sint-Pieter en gespecialiseerde kabinetten in België.

Het Comunicare-platform is een innovatie in het Belgische gezondheidslandschap en speelt in op drie fundamentele tendensen:

  • De gezondheidsgeletterdheid van patiënten verbeteren, d.w.z. het vermogen van een individu om informatie over gezondheid te vinden, te begrijpen en te gebruiken om de eigen gezondheid te verbeteren.
  • De therapietrouw van patiënten verhogen, met name via een betere opvolging van hun medische behandelingen. Het is namelijk aangetoond dat een betere therapietrouw de gezondheidszorgkosten aanzienlijk doet afnemen (onder meer bij hartfalen, bron)).
  • Een "Triple Aim"-benadering, gericht op een gezondere bevolking, met een betere kennis van het zorgparcours en tegen een lagere kost.

Het Comunicare-project past in de strategie van Ethias om haar digitale activiteiten te versterken. Het bevestigt onze betrokkenheid bij de gezondheid van onze aangeslotenen en draagt zo bij aan de maatschappelijke uitdagingen van de openbare overheden en gezondheidsinstellingen in België.

Om onze website optimaal op uw beeldscherm te kunnen weergeven raden wij u aan een meer recente versie van uw browser te gebruiken.
Mozilla Firefox, Google Chrome ou Internet Explorer