fr

Halfjaarafsluiting: resultaten in lijn met de doelstellingen tonen eens te meer de kracht van het directe model, dicht bij de klant

Hulp bieden aan de slachtoffers van de overstromingen in juli 2021 en van de stormen in februari 2022, onze steun aan de publieke collectiviteiten versterken, de klimaat- en macro-/socio-economische uitdagingen aanpakken, investeren in de lokale economie: dat waren de belangrijkste prioriteiten van Ethias in de eerste helft van het jaar. Met resultaten die op schema liggen, een Fitch-rating die zich handhaaft op "A, positive outlook", een blijvend hoge klanttevredenheid en onderscheidingen voor “Top Employer” en “Best Brand” bewijst Ethias, als vooraanstaande lokale speler, eens te meer de kracht die uitgaat van een verantwoordelijk, geëngageerd en mensgericht businessmodel.

Resultaten - de kerncijfers (*)

  • Het operationeel resultaat bedraagt EUR 97 miljoen. Dit is een licht betere prestatie dan verwacht, ondanks de gevolgen van de inflatie en de stormen in februari.
    De activiteiten Niet-Leven dragen voor EUR 60 miljoen bij tot dit cijfer. De activiteiten Leven zetten op hun beurt een operationeel resultaat van EUR 37 miljoen neer, wat een lichte stijging is ten opzichte van vorig jaar.
    Dit resultaat is voornamelijk te danken aan de commerciële ontwikkeling in Leven en in Niet-Leven Collectiviteiten & Ondernemingen. De activiteit Niet-Leven Retail kende een groei van 3 % ondanks een duidelijke teruggang in de markt van nieuwe en tweedehandswagens.
  • Het nettoresultaat bedraagt EUR 87 miljoen. Dit cijfer ligt lager dan in juni 2021 (EUR 107 miljoen), maar overtreft de verwachtingen.
  • Het totale incasso eind juni 2022 bedraagt EUR 1.727 miljoen. Dit is een stijging van 9,7 % ten opzichte van juni 2021.

De solvabiliteit eind juni 2022 bedraagt 169 % en houdt rekening met een voorzien dividend van EUR 108 miljoen voor het boekjaar 2022, pro rata over 6 maanden.

In mei bevestigde het agentschap Fitch de IFS-rating van Ethias nv op “A, positive outlook”. Fitch legde daarbij opnieuw de nadruk op het hoge kapitalisatieniveau, de lage schuldgraad en de sterke operationele rentabiliteit van de onderneming.

Ethias staat meer dan ooit aan de zijde van haar klanten en van de meest kwetsbaren

Terwijl nagenoeg alle verzekerden, getroffen door de uitzonderlijke overstromingen van juli 2021, waren vergoed, gingen in februari 2022 verschillende regio's van het land gebukt onder de stormen Eunice en Franklin. Meer dan 15.000 nieuwe schadedossiers werden geopend en in verschillende gemeenten werd de Ethias Truck opgesteld, een mobiel kantoor om verzekerden onmiddellijk op het terrein bij te staan. Dankzij de digitale dossieropening voor bijna 40 % van de aangiftes en de directe inschakeling van de schadebeheerteams kon de onderneming zich opnieuw snel mobiliseren voor de getroffen verzekerden. En sinds eind juni is er een gloednieuwe app beschikbaar waarmee onze verzekerden nog gemakkelijker via hun smartphone - én in alle veiligheid - toegang krijgen tot hun klantenzone en de vele functies ervan.  

2021_10_EYSA_Oasis_News

Als reactie op de toenemende bestaansonzekerheid, vooral onder jongeren, lanceerde Ethias in het najaar van 2021 de “Ethias Youth Solidarity Awards”: een oproep tot de Belgische OCMW’s om een project in te dienen dat tot doel heeft de situatie van jongeren in precaire situaties aan te pakken. Op 22 maart werden de 18 winnende projecten bekroond nadat een jury van onafhankelijke professionals de selectie had gemaakt uit 102 ingediende projecten. Een totaalbedrag van EUR 450.000 werd verdeeld onder de winnende gemeenten om zo de meest kwetsbaren te helpen.
  

Na steun aan de relanceplannen zet Ethias haar lokale investeringen voort

Als 3e verzekeraar Leven en Niet-Leven is Ethias een vooraanstaande lokale speler. Na solide steun aan de verschillende relanceplannen, zowel federaal als voor de drie gewesten, zet de verzekeringsmaatschappij haar traject in 2022 verder met nieuwe investeringen in de lokale economie en de klimaattransitie. In lijn met haar strategie voor ESG en duurzame financiering heeft Ethias geïnvesteerd in de fondsen Vicinity, Revive en Canius, respectievelijk met als doel co-living te bevorderen, oude industrieterreinen te doen herleven of de toegang tot huisvesting te vergemakkelijken. De verzekeraar heeft zopas ook de aankoop afgerond van de Engie-zetel in de Brusselse Noordwijk via een vastgoedfonds dat samen met de FPIM is opgericht.    

Met Ethias Services versterkt Ethias ook haar steun aan de publieke overheden, zowel federaal als lokaal: ze biedt hen nieuwe concrete oplossingen als antwoord op de impact van een reeks nieuwe risico's waarmee ze worden geconfronteerd. Plannen voor overstromingspreventie, hulp bij de energieoptimalisering van gebouwen, audits over cybersecurity en beveiliging van speelpleinen: dit zijn slechts enkele voorbeelden uit het brede scala aan diensten dat aan de publieke collectiviteiten wordt aangeboden

2020_10_PhL_009_rond

"Samen gaan we ervoor: een devies dat centraal stond in de recente campagne met onze ambassadeur en kampioen Wout van Aert en dat hij bijzonder mooi illustreerde tijdens de Tour de France 2022. Het is een devies dat ons trouwens bij Ethias elke dag drijft. De goede resultaten die we jaarlijks de afgelopen 5 jaar hebben behaald, vloeien voort uit de unieke strategie die we met succes hebben toegepast.

Verdergaan op de ingeslagen weg vraagt om een sterk engagement en een buitengewoon anticipatievermogen, binnen een economische context die de komende maanden helaas zeer complex zal blijven. Ik weet dat ik kan rekenen op een gemotiveerd en solidair team. Meer dan ooit zullen we aan de zijde van onze verzekerden - particulieren en collectiviteiten - staan om hen concrete oplossingen aan te reiken voor de nieuwe risico's waarmee ze worden geconfronteerd en om hen te helpen de gevolgen van deze veelzijdige crisis op te vangen. Ik wil dat ze weten dat ze op ons kunnen rekenen.”

Philippe Lallemand, CEO

Erkenning voor onze acties en inspanningen

Voor het eerst ontving Ethias de certificering “Top Employer 2022” uit handen van het Top Employers Institute. Die titel is een bekroning voor het personeelsbeleid en de gevoerde HR-praktijken, met bijzondere aandacht voor de initiatieven op het vlak van welzijn, werkomgeving, organisatie & change en digitalisering.

Ethias behaalde ook de "Best Brand Award 2022", voor de verzekeringssector, als Belgisch verzekeringsmerk dat erkend wordt voor het scheppen van de sterkste emotionele en affectieve band. Die erkenning weerspiegelt de menselijke relatie die we als verzekeraar dag in dag uit met onze verzekerden opbouwen.  

Om onze website optimaal op uw beeldscherm te kunnen weergeven raden wij u aan een meer recente versie van uw browser te gebruiken.
Mozilla Firefox, Google Chrome ou Internet Explorer