fr

Ethias investeert in het SDG Frontier Fund

Het SDG Frontier Fund, opgericht op initiatief van BIO, de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden, heeft haar finale closing bereikt. De totale fondsgrootte komt zo op 36 miljoen euro, dankzij de deelname van vier bijkomende Belgische privé-investeerders waaronder de Universiteit Gent en Ethias. Het fonds heeft tot doel de duurzame economische groei in Afrikaanse en Aziatische frontiermarkten te ondersteunen en een aantrekkelijk financieel rendement te bieden.

Het SDG Frontier Fund

Het SDG Frontier Fund is een zelfstandig beheerd co-investeringsvehikel dat samen met BIO investeert in private-equity fondsen actief in Afrika en Azië. Het fonds is een initiatief van BIO en kan daarbij ook steunen op haar uitgebreide expertise sinds 20 jaar. Het SDG Frontier Fund beoogt een participatie in 10 tot 12 fondsen, die op hun beurt investeren in een tiental lokale kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s). Op deze manier zullen meer dan honderd kmo’s steun ontvangen van het fonds. SDG Frontier Fund is het eerste in zijn soort in België en biedt een unieke, anticyclische opportuniteit om de portefeuille van investeerders te diversifiëren.

Het fonds werkt als een "impactfonds". Het streeft zowel naar een aanzienlijke en meetbare ontwikkelingsimpact als naar een financieel rendement. Het fonds draagt bij tot de implementatie van de Sustainable Development Goals (“SDG’s”) van de Verenigde Naties. Er wordt dan ook nauwlettend op toegezien dat de portefeuillefondsen en hun investeringen de internationale milieu-, sociale en goed bestuursnormen naleven. SDG Frontier Fund is een concreet voorbeeld van hoe een fonds als katalysator kan werken om particuliere fondsen te mobiliseren voor ontwikkelingslanden.

Tweede closing

Het SDG Frontier Fund zal de komende 10 jaar lokale kmo’s steunen. Zo biedt het kansen aan een groot aantal mannen en vrouwen door het creëren van nieuwe jobs.

Het SDG Frontier Fund speelt ten slotte in op de groeiende vraag van meer en meer investeerders: de wens dat hun investeringen naast een financieel rendement ook een ontwikkelingsimpact genereert.

Voor zijn tweede closing kon het fonds rekenen op 4 bijkomende investeerders waaronder de Universiteit Gent voor 5 miljoen euro en Ethias voor 2,5 miljoen euro.

Joris Laenen, Chief Investment & Life Officer: Deze investering kadert in onze algemene investeringspolitiek waarin we streven naar een duurzame en klimaatvriendelijke transitie van de maatschappij, met speciale aandacht voor personen in een situatie van sociale uitsluiting. Net zoals het SDG Frontier Fund koos Ethias armoedebestrijding (SDG1) als één van haar focuspunten in de transitie naar een rechtvaardiger maatschappij, deze samenwerking was dan ook een logische stap.

Om onze website optimaal op uw beeldscherm te kunnen weergeven raden wij u aan een meer recente versie van uw browser te gebruiken.
Mozilla Firefox, Google Chrome ou Internet Explorer