fr

Ethias Pension Fund wint overheidsopdracht over het beheer van de aanvullende pensioenplannen voor lokale overheden

Ethias Pension Fund OFP is aangewezen als opdrachtnemer voor de openbare aanbesteding die de Federale Overheidsdienst Pensioenen heeft gelanceerd als aankoopcentrale voor de lokale publieke collectiviteiten.

Concreet wordt met deze overheidsopdracht Ethias Pension Fund, een multiwerkgevers-IBP (instelling voor bedrijfspensioenvoorziening), aangesteld als beheerder voor de aanvullende pensioenplannen van het type “vaste bijdragen" die de plaatselijke en provinciale overheden hebben opgezet voor hun contractuele personeelsleden in Wallonië, Vlaanderen en Brussel (gemeenten, OCMW's, provincies, provinciebedrijven, coöperatieve intercommunale vennootschappen, enz.). Dit gaat dus potentieel om tienduizenden contractuele personeelsleden.

Waarom? De troeven van Ethias Pension Fund maken het verschil!

In de motivering van zijn beslissing wijst de Federale Overheidsdienst Pensioenen op de vele sterke punten en troeven die de doorslag hebben gegeven. De FOD benadrukt met name:

  • Het professionalisme en de relevantie van het dienstenaanbod
  • Een structuur die een daadwerkelijke betrokkenheid van de lokale overheden mogelijk maakt via een vertegenwoordiging in het bevoegde operationele orgaan
  • Een beleggingsbeleid dat rekening houdt met de budgettaire verplichtingen van de inrichtende instanties in de publieke sector en tegelijk aandacht besteedt aan de factoren op het vlak van milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG)
  • Een plan van aanpak om de aansluiting van de lokale overheden te faciliteren en het beheerproces vóór eind 2022 af te ronden zodat de lokale overheden het attest kunnen verkrijgen dat recht geeft op een vermindering van de responsabiliseringsbijdrage
  • Ondersteuning, flexibiliteit en nabijheid.

Multi-channel oplossingen ter ondersteuning van de besturen

Er zal ondersteuning op maat worden verleend om de besturen in de verschillende stappen bij te staan. Naast een speciaal team van Ethias Pension Fund OFP zullen ook verschillende specifieke informatie- en communicatietools worden ingezet (webpagina, infosessies, webinars, handleidingen ...).

Dankzij de begeleidingsmaatregelen die Ethias Pension Fund aanbiedt, zullen de besturen zich snel en tijdig kunnen aansluiten. Vanuit onze nabijheid met de publieke sector hebben we een speciaal team paraat staan om de besturen te helpen en te ondersteunen.

Daarnaast, en volledig in lijn met het engagement van Ethias voor duurzaamheid, maken de ESG-criteria  integraal deel uit van het voorgestelde beleggingsbeleid. Dit beleid gaat zelfs verder dan de minimumvereisten van het regeringsakkoord. Ook dat is een belangrijke troef.

In 2017 lanceerde Ethias haar pensioenfonds om een oplossingsgerichte aanpak te bieden voor de maatschappelijke uitdagingen, waaronder de pensioenproblematiek.

Op pensioenvlak stellen we namelijk vandaag een verandering vast in de verwachtingen van de werkgevers, en dit in zowel de private als de publieke sector. Rekening houdend met de economische en sociale uitdagingen wil een groeiend aantal van hen zich volledig toeleggen op het beheer van de pensioenregelingen. Het pensioenfonds is een financieringsinstrument dat zich bijzonder leent voor dergelijke eisen aangezien de bijdragende ondernemingen op die manier actief kunnen deelnemen aan de governance door in de raad van bestuur te zetelen.

Geneviève Lardinois, Head of Ethias Pension Fund

Ethias Groep: innovatieve oplossingen op maat

Ethias nv is de nummer 1 verzekeraar Leven en Niet-Leven van de publieke sector. Met de oprichting van een multiwerkgevers-pensioenfonds stelt Ethias - vanuit meer dan 100 jaar ervaring aan de zijde van de publieke collectiviteiten - al haar expertise en knowhow ten dienste van deze overheden door hen een aangepaste, efficiënte en professionele oplossing te bieden voor de financiering van pensioenen.

Ethias is ook actief voor Particulieren en Ondernemingen. Naast verzekeringsproducten biedt Ethias Groep - bestaande uit Ethias nv, Ethias Pension Fund, Ethias Services, Flora by Ethias, IMA Benelux en NRB - een brede waaier van innovatieve oplossingen voor nieuwe maatschappelijke uitdagingen (preventie, opleidingen, audits, ...).

Meer info: www.ethias.be (verzekeringen) – solutions.ethias.be (diensten)

Over Ethias Pensioenfonds

Ethias Pension Fund is een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening (IBP) opgericht door Ethias nv. 

Zij heeft de juridische vorm van een OFP (Organisme voor de Financiering van Pensioenen) en wordt geregeld door de wet van 27 oktober 2006 betreffende het toezicht op de instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening.

Zij biedt een aangepaste, efficiënte en professionele oplossing voor de publieke of private sector die op zoek is naar oplossingen voor de financiering van het wettelijke en/of aanvullende pensioen.

Ethias Pension Fund biedt haar partners een "standaard-”oplossing of een oplossing “op maat”.

Haar troeven zijn onder meer:

  • Transparantie en kostenoptimalisatie
  • Een flexibele en participatieve aanpak
  • Een reactieve en aangepaste oplossing
  • Een erkende expertise op pensioenvlak
  • Eén enkel contactpunt en een beheer dat is afgestemd op alle behoeften van haar partners voor elk van de  verschillende pensioenpijlers (wettelijke en aanvullende pensioenen)
Om onze website optimaal op uw beeldscherm te kunnen weergeven raden wij u aan een meer recente versie van uw browser te gebruiken.
Mozilla Firefox, Google Chrome ou Internet Explorer