fr

Duizenden schadegegevens bij Ethias liggen aan basis van “Urban Data”, een nieuwe en innovatieve tool voor publieke sector

2022_09_UrbanData_Oasis_News

Als nr. 1 directe verzekeraar van België beschikt Ethias over een enorme hoeveelheid nuttige en relevante schadegegevens, in zowel Particulieren als Collectiviteiten. Ethias heeft deze gegevens inzichtelijk gemaakt en samengevoegd tot “Urban Data”, een nieuwe tool voor steden en gemeenten. Het doel? Steden en gemeenten helpen bij het nemen van beslissingen over risicopreventie om de meest gevoelige openbare ruimten op hun grondgebied veiliger te maken.

Hoe werkt de tool concreet?

Aantal schadegevallen op een bepaalde plaats, op een bepaald tijdstip én in de loop der jaren

Op welke dag gebeuren de meeste ongevallen op de wegen in een gemeente? Op welk moment precies? Wat is het meest ongevalgevoelige kruispunt? In welke wijk zijn er de meeste autodiefstallen? Zijn er evenveel autodiefstallen als woningdiefstallen in die wijk? Een beknopt overzicht van de vragen waarop Urban Data een antwoord kan geven!

Concreet biedt Urban Data de volgende mogelijkheden:

  • de schadegevallen op een gegeolokaliseerde manier visualiseren op interactieve en dynamische kaarten
  • de variatie en de evolutie van het aantal schadegevallen in de tijd en op verschillende domeinen opvolgen
  • bepalen welk(e) type(s) van schadegevallen het vaakst voorkomen en waar ze zich voordoen
  • de impact evalueren van een verandering die in een specifieke zone is doorgevoerd
  • de gegevens in grafieken omzetten.

Urban Data wil helpen bijdragen aan een veiligere omgeving

Voor bestuurders van gemeenten en steden vormt deze tool een objectieve basis en is hij een heuse bondgenoot bij het nemen van beslissingen over preventie in openbare ruimtes, maar ook bij het monitoren van de effecten ervan. Zo beschikken zij over de nodige informatie om bepaalde ingrepen, die hun wijken, straten en kruispunten zo veilig mogelijk kunnen maken, te rechtvaardigen en uit te voeren. Op die manier kunnen zij een aangename en veilige leefomgeving voor hun inwoners garanderen.

Verschillende types schadegevallen (gebundeld & geanonimiseerd)

De tool toont de gebundelde gegevens van verschillende types incidenten en voorvallen die bij Ethias geregistreerd staan: auto-ongevallen (diefstal, brand, burgerlijke aansprakelijkheid, materiële schade, natuurrampen, enz.), ongevallen op het werk en op de weg van/naar het werk, algemene burgerlijke aansprakelijkheid van steden en gemeenten, brand (diefstal, brand, waterschade, natuurrampen, enz.).

Uiteraard gebeurt de samenvoeging van gegevens, conform de GDPR-wetgeving, op een zodanig niveau dat het nooit mogelijk is personen of individuele schadegeval te identificeren.

Urban Data: resultaat van in-house maatwerk

"Deze dienst is het resultaat van een groeiende datacultuur binnen Ethias en de concretisering van een ambitie om waarde te creëren, vanuit data, voor onze klanten. Met deze dienst sluit de datastrategie dan ook perfect aan op de businessstrategie.

Zoals Nicolas Dumazy, Chief Strategy & Data Officer

"Zodra het idee werd voorgesteld aan onze directie, kregen we de kans om op een volledig agile manier te werken. De gegevens verzamelen, inventariseren, geolokaliseren, de logica van de reportings uitwerken, sleutelen aan de ergonomie … In een paar weken tijd konden we al een eerste versie van de oplossing voorstellen. Vervolgens zijn we op het terrein gegaan om de eerste indrukken van enkele testklanten te verzamelen zodat we de tool konden finetunen en een reeks nieuwe dimensies, waarnaar vraag was, toe te voegen. We zijn bijzonder trots op Urban Data, dat het resultaat is van een fantastische samenwerking,“ 

Nicolas Dombret, Head of Business Reporting.

Toekomstige ontwikkelingen?

Het datateam analyseert al de mogelijkheid om een hele reeks bijkomende externe gegevens toe te voegen, zoals de kwaliteit van de ondergrond, weerkundige gegevens ... en zelfs gegevens van andere verzekeraars.

Urban Data wordt begin oktober 2022 gelanceerd.

2020_10_PhL_009_rond

"Als nr. 1 partner van de Publieke Collectiviteiten ontwikkelt Ethias een hele reeks zeer pragmatische oplossingen die een antwoord geven op de nieuwe problemen waarmee onze klanten worden geconfronteerd. Urban Data is daarvan een perfect voorbeeld! De bevolking een veilige en aangename leefomgeving bieden is een dagelijkse uitdaging voor steden en gemeenten. Voor ons is het vanzelfsprekend dat we hen in die taak ondersteunen met behulp van deze nieuwe tool.” Philippe Lallemand, CEO van Ethias.
Om onze website optimaal op uw beeldscherm te kunnen weergeven raden wij u aan een meer recente versie van uw browser te gebruiken.
Mozilla Firefox, Google Chrome ou Internet Explorer