Slechte weer

Schade door slecht weer? We zijn er voor je!
Hier is hoe je de situatie kunt aanpakken.

Autopech: wat nu?

Autopech: wat nu?
@Image(s) licensed by Ingimage
U bent onderweg naar vrienden als uw auto plots vreemde geluiden maakt, een laatste keer tegensputtert en er vervolgens helemaal de brui aan geeft. Help, wat nu gedaan! Een probleem met de motor? Of een lege brandstoftank? Een lekke band of platte batterij? Autopech is en blijft een nachtmerrie voor iedere bestuurder. Maar geen nood. Ethias zet graag op een rij wat u in zo'n situatie het beste doet.
Veiligheid eerst!
Autopech? Daar krijgt u natuurlijk stress van. Toch heeft panikeren geen zin. Hou het hoofd koel en pak de situatie aan zonder kostbare tijd te verliezen. Vergeet nu heel even de oorzaak van de pech. U zult achteraf nog tijd genoeg hebben om hierover na te denken. Negeer ook gewoon het getoeter van de andere bestuurders omdat uw wagen in panne hen hindert. Maar waar moet u dan wel in de eerste plaats aan denken? Juist!
Uw veiligheid. Zowel die van uw passagiers als die van de andere bestuurders die achter u komen. Zij zien deze hindernis niet altijd meteen aankomen.

1. Zet onmiddellijk uw waarschuwingslichten aan
Zo zien de andere bestuurders dat u een probleem hebt of zullen ze op zijn minst beter gaan opletten.

2. Verplaats uw voertuig naar de berm
Ga op de autosnelweg op de pechstrook staan, liefst zo rechts mogelijk. .

3. Breng uw passagiers in veiligheid
Let op als u uit uw wagen stapt. Laat uw passagiers zo snel mogelijk uitstappen en zorg dat ze zo ver mogelijk weg zijn van het verkeer. Vraag hen om op de stoep, in de berm of waar mogelijk achter de vangrails te gaan staan. Zijn er dieren aan boord? Hou ze dan aan de leiband of laat ze in hun transportbox zitten.

4. Trek uw fluohesje aan
Dat is verplicht op autosnelwegen en autowegen. Zorg ervoor dat het steeds in uw handschoenenkastje ligt. Het is ideaal om meerdere hesjes in uw wagen te hebben. Zo heeft u er eentje bij voor iedere passagier. Vergeet tot slot niet dat u nog steeds een onverwacht obstakel bent voor andere bestuurders, zelfs met uw fluohesje aan!
5. Plaats uw gevarendriehoek
Ter herinnering: u moet deze driehoek op 100 meter afstand van uw wagen plaatsen op autosnelwegen en op 30 meter op gewone wegen. Kan dat niet? Plaats de driehoek dan wat dichterbij of eventueel op uw voertuig. Verlies daarna geen tijd en breng uzelf in veiligheid. Opgelet: steek nooit een autosnelweg of snelle verbindingsweg over. En blijf nooit voor de vangrail staan of in uw voertuig zitten.
Plaats uw gevarendriehoek
6. Bel de hulpdiensten
Gebruik uw mobiele telefoon om de pechverhelper van uw keuze of het nummer 112 te bellen (opgelet: enkel op autosnelwegen, N-wegen of bij een gevaarlijke situatie). Dat nummer geldt overal in de EU en in Israël, Noorwegen en Rusland.
Hebt u een Ethias Assistance Car & Family-contract?
Hebt u een Ethias Assistance Car & Family-contract?
Dat is nog makkelijker! Bel het nummer 011 28 28 28 en wij sturen zo snel mogelijk gratis een pechverhelper langs. Ongeacht of u in België of in (geografisch) Europa bent, en zelfs voor een batterij die tegensputtert of een lekke band voor uw eigen deur. Kan uw auto niet ter plaatse hersteld worden? Dan brengen we hem naar een garage vlakbij waar hij wel hersteld kan worden. Koos u bovendien voor de formule Car & Family Plus? Dan krijgt u gedurende 5 dagen een vervangwagen.

Niet vergeten
Het is altijd een goed idee om in de kofferruimte wat basisspullen te hebben die van pas kunnen komen bij autopech. Denk aan een autokrik of een hendel voor bij een lekke band. Nog een must zijn klemmen om de batterij weer op te laden, een zaklamp (op batterijen!), een deken (om geen kou te vatten als u lang op de hersteller moet wachten), een opvouwbare jerrycan voor benzine enz..

Uw auto spreekt
Help, uw auto slaat helemaal tilt! En het rode lampje op uw dashboard voorspelt ook al niet veel goeds. Maar wat betekent het precies? Dit artikel kan u helpen om de lampjes op uw dashboard te ontcijferen.

Handige Harry?

De acht meest voorkomende soorten autopech
(cijfers Ethias januari 2017 > december 2018)

  1. Starten, platte batterij
  2. Lekke band
  3. Motorprobleem
  4. Koppeling en versnellingsbak
  5. Handrem
  6. Oververhitting
  7. Foute brandstof
  8. Alternator
Vond u dit artikel interessant?
Bedankt voor uw feedback.